Hudlegens råd for barbering og midlertidig hårfjerning

Hårfjerning med forskjellige metoder som barbering, voksing, napping, hårfjerningskrem, epilering, threading eller sugaring.

VOKSING OG NAPPING: To metoder som gir mer langvarig effekt enn vanlig barbering. Foto: Africa Studio / BLACKDAY / Shutterstock / NTB
VOKSING OG NAPPING: To metoder som gir mer langvarig effekt enn vanlig barbering. Foto: Africa Studio / BLACKDAY / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Selv om kroppshår er normalt og har nyttige funksjoner, er det er flere grunner til at både menn og kvinner ønsker å få fjernet uønsket kroppshår - kulturelt, hygienisk, medisinsk og estetisk.

Noen kan også ha en medisinsk tilstand og ønsker varig eller permanent reduksjon av hår, dette er noe hudleger og klinikker kan tilby. Noen av disse behandlingene kan dekkes av offentlig helsevesen ved visse kriterier. Les mer om metodene for mer permanent hårreduksjon.

Metoder for hårfjerning

Det er flere metoder for midlertidig, kosmetisk hårfjerning som du selv kan utføre eller få gjort av hudpleiere, hudterapeuter og frisører.

 1. Barbering
 2. Hårfjerningskrem
 3. Voksing
 4. Threading
 5. Epilering
 6. Napping
 7. Sugaring

1. Barbering

Det er to barberingsmetoder; våtbarbering eller tørrbarbering.

Våtbarbering krever såpe, barberingskrem eller gel før man barberer med ett skarpt knivblad eller barberhøvel.

Moderne barberblad har ofte flere blader, smørende striper og bevegelig hode. De fleste bruker barberhøvel som gir tett barbering, men det kan også nyttes barberkniv. Dette er en egen kunst da barberknivblad er svært skarpe og hvasse og kan lage kutt i huden. Barbersalonger har blitt et vanligere syn i gatebildet i de større byene i Norge i forbindelse med økende skjeggtrend.

Ved tørrbarbering brukes elektrisk barbermaskin. Det var på slutten av 1920 tallet at Jacob Schick oppfant den moderne elektriske barberingsmaskinen. I dag finnes det også barbermaskiner som gjør grensene mellom våt- og tørrbarbering mer utflytende, siden maskinene også kan brukes i dusjen.(9)

Profesjonell barbering: Her brukes skarp barberkniv. Foto: Sushitsky Sergey / Shutterstock / NTB
Profesjonell barbering: Her brukes skarp barberkniv. Foto: Sushitsky Sergey / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvor effektivt er barbering?

Barbering er en av de kjappeste og mest effektive metodene for å fjerne hår i større kvanta. Alle som ønsker å fjerne uønsket hår er kandidater for barbering, både menn og damer. Det kan utføres på store områder som bart, skjegg, øyebryn, legger, armer, underarmer, bikinilinje og pubisområdet.

Men, effekten er kortvarig fordi håret vil vokse tilbake til hudoverflaten i løpet av noen timer, eller i beste fall etter noen dager etter barbering. Så for de som ønsker å holde seg glattbarberte må de ofte barbere seg hver dag.

Blir håret tykkere?

Myten om at barbering fører til at håret som kommer tilbake er tykkere, er ikke sant. Håret kan føles ut som om det er tykkere, men dette er fordi håret ble kuttet av midt på hårskaftet under barberingen, og når det vokser ut igjen har det en tykkere og kraftigere ende på grunn av dette.

Bivirkninger

Barbering går som regel bra, og er trygt og smertefritt, men bivirkninger, og særlig ved «våt» barbering er kløe, småt kutt, brannskader, hårsekkbetennelser, inngrodde hår (pseudofolikulitt), betente hårsekker og irritasjonseksem.

Man kan bruke barberingskrem eller gel som gir fuktighet til huden, mykgjør håret så det er lettere å kutte slik at man unngår å shave av det øverste hudlaget.(9)

Forhåndsregler ved barbering for å unngå bivirkninger:

 • Bruk alltid ett nytt skarpt barberblad. Skift blad så fort de blir butte eller får små hakk i seg.
 • Barber på varm og fuktig hud. Håret blir da mykere.
 • Bruk barberskum eller gel på huden og la det sitte på i 2-3 minutter slik at det kan mykgjøre håret ytterligere.
 • Folk med sensitiv hud bør bruke tilpassede produkter for sensitiv hud. Ikke bruk såpe.
 • Barber alltid i hårets vekstretning. Selv om du kan få tettere barbering ved å gå mot hårets retning er du mer utsatt for irritativt eksem og inngrodde hår.
 • Vask bladet hyppig for å fjerne uønsket hår og barberingskrem.
 • Forsøk å få barbert alt ved en passering, flere passeringer kan føre til irritasjon av huden.
 • Avslutt barbering med kaldt vann for å redusere inflammasjon.
 • Avslutt med fuktighetskrem på huden.

Dersom du skulle få litt hudirritasjon eller kløe kan man bruke reseptfri hydrokortisonkrem i noen dager. Pause barbering til irritasjonen har opphørt.(9)

2. Hårfjerningskrem

Hårfjerningskremer inneholder ett keratolytisk stoff, som vil si at stoffet løser opp proteinstrukturen i håret og gjør at det smulderer opp. Dette stoffet kan også lage sår og irritasjon i huden rundt og bør testes før første gangs bruk. Kremen og hårene skylles av med vann eller skrapes av. Varighet på ca 1-3 dager.(8)

VOKSING AV LEGGER: Populært og effektivt. Noen kan oppleve inngrodde hår i etterkant, men som regel godt tolerert. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
VOKSING AV LEGGER: Populært og effektivt. Noen kan oppleve inngrodde hår i etterkant, men som regel godt tolerert. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer

3. Voksing

Voks påføres enten i kald form på strips eller i flytende varm form. Voksen fester seg i hårene på det påførte området. Ved hjelp av separate strips eller de som allerede er festet i voksen rykker man raskt stripsen av og håret følger da med i voksen. Ved voksing blir huden glattere enn ved barbering og resultatet varer mellom 3 til 6 uker. Noen opplever problemer med inngrodde hår etter voksing.Voksing og napping virker ikke på hårveksten som sådan, men kan gjøre at hårsekkene snur seg og gror under huden og på den måten skaper betennelse/irritasjon. Det skjer hyppigst i lyske og bikinilinje og det kan da være aktuelt med laserbehandling for å redusere dette.(9)

THREADING: Effektivt hvis man kan teknikken. Foto: dean bertoncelj / Shutterstock / NTB
THREADING: Effektivt hvis man kan teknikken. Foto: dean bertoncelj / Shutterstock / NTB Vis mer

3. Threading

Threading er en form for hårfjerning som særlig brukes på mindre områder som bryn, overleppe, hake og kinn. Teknikken går ut på å nappe hårene ved hjelp av en bomullstråd. Behandlingen kan være noe smertefull første gang, og bivirkninger kan være irritasjon og hårsekkbetennelser.(9)

4. Epilering

Epilatoren kan kjøpes i en elektroforretning og er til hjemmebruk. Den fjerner hår ved hjelp av et roterende hode med mange små pinsetter, som drar ut hele håret med hårrøttene. Dette vil gi like langvarig hårfjerning som ved voksing. Epilering kan være smertefullt og kan forårsake hårsekkbetennelser og inngrodde hår.(9)

5. Napping med pinsett

Napping av enkeltstående hår er en effektiv og grei metode for fjerning av enkelte hår. Bruk en god pinsett som får skikkelig tak. Grip håret innerst ved roten.Trekk ut med en rask og bestemt bevegelse med hårets vekstretning. Noen kan oppleve irritasjon og hårsekkbetennelser, men er som regel godt tolerert.

6. Sugaring

Likner voksing, men istedenfor å bruke voks bruker man en sukker mikstur. Denne består av sukker, sitronjuice og vann som varmes opp til en type pasta. Det påføres så ett tynt lag av sukkerpasta på huden og en bomullstrip plasseres på toppen. Strippen blir så dratt skarpt bakover mot hårets vekst vekstretning. Sugaring er ett alternativ til voksing hos de som har sensitiv hud.(9)

Kilder

1) Hudklinikken.no, Elektrolyse 2020 2) Helsenorge.no, elektrolyse og voksbehandling hentet 06.04.21 3) Felleskatalogen.no 4) SML.no, Langeland, Tor: hårfjerning i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 6. april 2021 fra https://sml.snl.no/h%C3%A5rfjerning1. 5) SML.no, Langeland, Tor: hypertrikose i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 6. april 2021 6)Dermnet.nz, Hypertrichosis .Author: Vanessa Ngan, staff writer 2003. Updated by A/Prof Amanda Oakley, February 2016. 7) Hudklinikken.no, hårlaserbehandling 2020 8) Hudklinikken.no, Kosmetisk hårfjerning 2020 9) Dermnet.nz, hair removal techniques, Author: Vanessa Ngan, Staff Writer, 2005

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring