Hudreaksjon på ulike insektsbitt

Slik kan du identifisere ulike typer bitt fra insekter i Norge. Noen kan gi kraftig reaksjon.

TO VANLIGE BITT: Myggstikk og kleggbitt er de vanligste insektstikkene mennesker plages med. Foto: NTB / Shutterstock
TO VANLIGE BITT: Myggstikk og kleggbitt er de vanligste insektstikkene mennesker plages med. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hudreaksjoner etter insektsbitt varierer veldig, da noen får mer reaksjoner enn andre. Når insektet biter eller stikker injiserer det stoffer i huden som utvider blodkarene slik at blodet blir mer tilgjengelig for insektet. Det er disse stoffene som gir kløe og hevelse. Bare unntaksvist oppstår det alvorlige allergiske reaksjoner i tillegg.

Bier, veps, edderkopper, maur, lopper, mygg og flått er de vanligste insektene som kan gi bitt- og stikkskader i Norge.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre ved hoggormbitt

Slik er de ulike insektbittene

Klikk på bildene.

Veps, humle og bie

Et stikk fra veps, humle eller bie er oftest bare ubehagelig, men det kan oppstå en livstruende allergisk reaksjon - allergisk sjokk - for dem som er allergisk mot giften.

Disse stikker med gift, og nesten hvert år har vi dødsfall i Norge som følge av en allergisk reaksjon. I USA er det mye fokus på at skorpioner og svart enke er farlige, men det er vepsen som tallmesig gir flest dødsfall. Er man i risikosonen, det vil si har kjent allergi mot veps, bør man ha med seg adrenalinpenn som en beredskap når man ferdes ute. Slik penn fås på resept hos legen.

Edderkopp og skolopender

Edderkopper i Norge er giftige, men ufarlig. Disse krypene kan bite, det er en reaksjon fra naturens side for å lamme byttet. Store husedderkopper kan bite dersom de blir provosert – bittet beskrives som smertefullt, og man vil få en nummen følelse der man ble bitt, som gir seg etter to timer.

Maur

Eitermaur er små, brungule maur som oppholder seg i jord og morkent treverk. Dersom mauren blir irritert kan den stikke, noe som kan føre til svie lenge etter at brodden er trukket ut. Stikket er ikke farlig.

Stikkflue

En voksen stikkflue lever hovedsakelig av blod fra husdyr, men den kan også stikke mennesker. Stikket kan sammenliknes med et nålestikk – det er ubehagelig, og vil ofte gi hevelse og kløe i huden etterpå.

Hjortelusflue

En hjortelusflue er en blodsugende parasitt som finnes på rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den ofte på mennesker som er på tur i skog og mark – vanligvis blir man ikke stukket, men om det skjer kan stikket klø i lang tid. Det er oftest på sensommeren eller høsten du får bitt.

Insektlarve

Det finnes en del insektlarver som har hår, og noen barn blir fristet til å ta og klappe på de. Når larvens forvarsstoffer kommer i kontakt med huden kan dette gi utslett med svie og kløe.

LES MER: Insektslarvene kan gi deg utslett hvis du tar på dem

Klegg

Klegg er en fellesbetegnelse for en fluefamilie som er plagsomme for mennesker og dyr. Munndelene til kleggen er store, noe som gjør bittene smertefulle. I Norge er sannsynligheten for smitte etter bitt veldig lav, men husdyr kan være utsatt for å få sykdommer.

Knott

Sviknott er et skadedyr på samme måte som mygg – den er liten og innpåsliten, og kan gi sviende og stikkende bitt. Sensitive personer kan plages med kløe i to-tre dager.

Mygg

I Norge er det ikke farlig å bli stukket av mygg, men stikkene kan være ubehagelige da mange hovner opp rundt stikkstedet, og plages med kløe. Myggoverførte sykdommer er ikke noe problem i Norge, men på verdensbasis er dødsfall utbredt med malaria, denguefeber og zikafeber. En sjelden gang kan harepest overføres med mygg.

Flått

Flått kan spre ulike bakterie- og virussykdommer. I noen få tilfeller kan borreliose føre til at nervesystemet, ledd eller hjertet angripes. Sykdommen behandles med antibiotika.

I Norge er flåtten er den store smittesprederen blant disse smådyrene. Det er vanlig at huden blir rød rundt bittstedet, men dersom utslettet kommer tilbake med en rød ring etter en til tre uker, er det et sikkert tegn på borreliose i huden.

Veggdyr

Veggdyr suger blod av mennesker, og det er individuelt hvor kraftig man reagerer. aNoen får kraftige, kløende merker, mens andre ikke reagerer i det hele tatt. Det er ikke påvist at veggdyr kan overføre sykdommer til mennesker eller dyr.

Lus

Hodelus suger blod fra hodebunnen til mennesker, og bittene kan føre til kløe. Lusen er veldig liten, og legger egg som er godt festet til hårstråene. Hodelus kan ikke overføre sykdom, men den kan være krevende å bli helt kvitt.

Hønsemidd

Det er hovedsakelig rød hønsemidd som angriper mennesker. Blir man stukket kan man få et skabbliknende hudutslett som klør voldsomt.

HØNSEMIDD: Midd er så små insekt at vi bare kan se dem med mikroskop, som her. Foto: Martin Pelanek / Shutterstock / NTB
HØNSEMIDD: Midd er så små insekt at vi bare kan se dem med mikroskop, som her. Foto: Martin Pelanek / Shutterstock / NTB Vis mer

Insektstikk kan føre til flere plager

Alle blodsugerne gir utslett, ofte med kløe. Stikkene og bittene er i utgangspunktet ikke farlige, men det kan gi flere plager. Med mye kløe og oppkloring vil det kunne oppstå infeksjoner i huden sekundært. Dette skyldes ikke insektene i seg selv, men at åpne sår gir tilgang for bakterier vi omgis. Allikevel er det generelt sjeldent at stikk fører til slike infeksjoner.

Dersom man får utslett etter insektsstikk er det oftest ikke nødvendig å oppsøke lege med det samme. Slike reaksjoner går tilbake av seg selv. Et utslett som vedvarer er oftest ikke insektrelatert.

Hva kan man gjøre for å lindre plagene?

Det er ikke uvanlig å reagere lett på insektstikk. Ved en mild reaksjon kan allergitabletter (antihistamintabletter) dempe reaksjonen.

Stikkstedet kan kjøles ned med ispose eller påføres Xylokain-salve som har en lokalbedøvende effekt. Kortisonsalve eller Eurax-salve demper også reaksjonen noe. Kortisonsalve i svak styrke får man kjøpt på apoteket uten resept.

Noen mennesker kan få så kraftige hevelser av myggstikk at de bør oppsøke legen sin, som da kan foreskrive en kort kur med kortisontabletter.

Allergisk sjokk

En kraftig reaksjon ved stikk fra veps eller bie (anafylaktisk sjokk) krever øyeblikkelig behandling med adrenalin. Det kan bli svært alvorlig med stikk i munnen, i svelget eller på halsen. Føler man seg dårlig med kvalme, svimmelhet og pustebesvær, så ring 113.

Kilder: Lommelegen; Insektbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring