Hva er invers psoriasis?

Det finnes mange former for psoriasis. Av og til setter sykdommen seg i kroppens ulike hudfolder, spesielt underlivet.

PSORIASIS i en hudfold bak øret Foto: Nik Niklz/Shutterstock/ NTB
PSORIASIS i en hudfold bak øret Foto: Nik Niklz/Shutterstock/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Invers betyr det samme som omvendt. Hvordan i all verden kan man ha omvendt psoriasis til forskjell fra vanlig eller klassisk psoriasis?

Utslett i hudfolder

La meg minne om at ingen pasienter med psoriasis er like. Likevel ser vi at pasienter med spesifikk hudsykdom, i dette tilfelle psoriasis, gjerne har noen fellestrekk. Et av disse er beliggenheten av utslettet på kroppen. Ved den mest vanlige formen for psoriasis, som kalles psoriasis vulgaris, er utslettet typisk beliggende på de konvekse deler av hudoverflaten, som hodebunn, albuespisser, setet, og fremside knær.

Man kan skille visse hudsykdommer fra hverandre ut fra hvor de setter seg på forskjellige deler av hudorganet. Vi hudleger kaller dette ulike predileksjonssteder.

Ved invers psoriasis er utslettet typisk å finne i hudfoldene, eller det vi kan kalle de konkave hudområder – altså omvendt av det konvekse. Underlivet med kjønnsorganene er typisk predileksjonssted ved invers psoriasis

Noen kjennetegn

Å ha invers psoriasis i underlivet er ikke uvanlig, fordi mange pasienter med vanlig psoriasis har dette som en tilleggsplage. Likevel skiller denne psoriasisen seg fra den vanlige på flere måter:

  • Huden framstår som sterkt rød og glinsende.
  • Istedenfor tørr flassing vil fuktighet i hudfolder ofte skape et hvitt mer klebrig belegg.
  • Friksjon av huden fra toalettpapir eller tettsittende truser gjør huden lettblødende.
  • Psoriasis i underlivet kan gi uttalte sår og smerter, særlig når dette rammer kvinners vulva.
  • Psoriasis i underlivet er mer tabubelagt enn vanlig psoriasis.
  • Vi vet at psoriasis kan hemme det seksuelle velværet og at dette vil kunne bli veldig uttalt ved invers psoriasis.

Behandlingen av invers psoriasis

Behandlingen følger i hovedtrekk annen etablert behandling av psoriasis, men beliggenheten av sykdommen i underlivet gir noen begrensninger. For eksempel vil behandling med ultraviolette stråler, såkalt lysbehandling, ikke ha samme effekt, da lyset ikke slipper til underlivet på vanlig måte. Sårheten i underlivet gjør også at en er mer følsom for virkestoffer i ulike kremer. Slik behandling er derfor oftest en hudspesialistoppgave.

Hva annet kan det være?

Der er mange andre hudsykdommer som gir rødt og sårt utslett til underlivet. Her er tre eksempler:

  • eksem – rødt og nuppete utslett som klør
  • ringorm – snikende ringformede strukturer i huden, gir lite kløe
  • lichen sclerosus- huden blir først rød og betent, etter hvert stiv og stram

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring