Hva er neglrotbetennelse?

Betennelse i neglroten er den vanligste neglsykdommen, og har en lei tendens til å bli kronisk.

NEGLROTEN VERKER: Her er det rød hevelse i kombinasjon med tørre skorper. Foto: Olena Tselykh / Shutterstock / NTB
NEGLROTEN VERKER: Her er det rød hevelse i kombinasjon med tørre skorper. Foto: Olena Tselykh / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Velfungerende negler er viktig for at våre fingre og tær skal fungere optimalt. Dessuten er pene negler en viktig signalbærer i forhold til kommunikasjon med omverdenen. Vakre negler kan signalisere god helse.

Kan bli kronisk

Betennelse i neglroten heter på fagspråket paronyki, og er oftest en kronisk tilstand, hyppigst hos kvinner. Den starter som akutte episoder, og når disse gjentar seg, så blir betennelsen kronisk.

Akutt paronyki kjennetegnes av smertefull og rød puteformet hevelse på siden av neglen og ved neglroten. Det kan komme pussdannelse, enten som synlig gul verkebyll i huden, eller ved at det kan presses ut verk mellom neglen og huden rundt neglen. Infeksjon med gule stafylokokker er en viktig årsak til slik betennelse.

Kronisk paronyki skyldes at neglbåndet blir ødelagt, slik at mikrober lettere trenger ned til neglroten. Her snakker vi både om en blandingsinfeksjon med sopp og bakterier, helst stafylokokker og candida albicans, og også ikke-infeksiøs betennelse som eksemforandringer. Huden rundt neglene blir hard og fortykket, og neglen blir ruglete.

Hva skyldes neglrotbetennelse?

Den viktigste årsaken er fuktig arbeide (1). Tilstanden er derfor ikke uvanlig i våte yrker så som kjøkkenarbeid, rengjøring og servering.

Overdreven neglpleie ved at neglebåndet skades, og reaksjon på limstoffer brukt til feste av kunstige negler er også viktig årsaker. Neglplukking er i dag et vanlig symptom på psykisk stress, og kan også utløse slik betennelse.

RAMMER OGSÅ TÆR: Dari-designPie / Shutterstock / NTB
RAMMER OGSÅ TÆR: Dari-designPie / Shutterstock / NTB Vis mer

Er neglrotbetennelse farlig?

Tilstanden er oftest ikke farlig, da det finnes behandling som kan holde tilstanden i sjakk. Allikevel er det en viss risiko for at infeksjonen sprer seg, i form av verkefinger, lymfangitt, nekrotiserende fasciitt eller blodforgiftning. Ta straks kontakt med lege hvis du har rødhet, hevelse og uttalte smerter i hånden eller foten overfor neglen, i tillegg til feber og frysninger.

Hvordan blir jeg kvitt neglrotbetennelse?

Det viktigste er å holde hendene tørre, og bli bevisst på at neglbåndet ikke skal skades. Har du kronisk betennelse som skyldes fuktig arbeid, må du for en periode iallfall bruke hansker. Men husk at hansker i seg selv gir fuktige hender; du må derfor bytte hansker ofte og helst bruke bomullsvanter under hanskene. Kanskje du må skifte arbeid.

Neglpleie som innebærer at neglbåndet fjernes er feil neglpleie. Ikke forsøk å dytte neglbåndene inn, for å gi lengre negler.

AKUTT NEGLEROTBETENNELSE HOS BARN: zlikovec / Shutterstock / NTB
AKUTT NEGLEROTBETENNELSE HOS BARN: zlikovec / Shutterstock / NTB Vis mer

Har du akutt verk som kommer ut av neglen er det viktig at du oppsøker lege for å få tatt en bakterieprøve, slik at du får riktig behandling med antibiotika. Kanskje du også må gjøre et snitt i huden for å tømme puss.

Hvis forandringene er mer kronisk med jevnlig oppbluss kan du behandle tilstanden med å bruke mikrobehemmende kremer, for eksempel Brulidine, i kombinasjon med soppdrepende krem, for eksempel Canesten. Ved kronisk betennelse vil legen også kunne skrive ut kortisonsalve, som vil dempe den mer eksemlignende tilleggsbetennelsen. Smør neglene gjerne jevnlig med litt hudolje eller vaselin, noe som vil forebygge skade av fuktighet.

Kilde: 1) Klinisk dermatologi og venerologi. Munksgaard forlag, 2018.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring