Hvit flekk i håret kan være piebaldisme

Det er lett å snuble i betegnelsene poliosis og piebaldisme , her er en forklaring.

SE NØYE: Hvit pannelugg hos en lys jente med piebaldisme. Legg merke til at huden i venstre side av pannen også er hvit, og også venstre øyenbryn. Foto: Tanya Po / Shutterstock / NTB.
SE NØYE: Hvit pannelugg hos en lys jente med piebaldisme. Legg merke til at huden i venstre side av pannen også er hvit, og også venstre øyenbryn. Foto: Tanya Po / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En hvit hårlokk, som skiller seg fra resten av hårmanken, kan se ganske kult ut, og mange betaler dyrt hos frisøren for å lage en eller flere bleke striper. Men du visste kanskje ikke at det også finnes en arvelig tilstand som gir hvit hårlokk?

Piebaldisme

Dette er en medfødt tilstand der hår eller hud svarende til et større eller mindre område mangler pigmentceller. I de fleste tilfeller opptrer dette kritthvite håret med hvit hodebunn i fremre hårfeste og panneregion, men kan i prinsippet kommer på andre deler av kroppsoverflaten.

Bare navnet er jo merkelig ; en ordmessig krysning mellom engelsk magpie, svart-hvit skjære, og USA´s nasjonalfugl bald eagle, som er ørnen med det hvite hodet.

Piebaldisme skyldes en arvelig feil eller mutasjon i et såkalt KITgen, som styrer vandringen av pigmentceller til hudorganet i fosterlivet. Hvis pigmentcellene ikke finner frem til bestemmelsesstedet, så blir altså huden eller håret kritthvitt. Vi snakker altså om et hvitt fødselsmerke.

BLEKEDE STRIPER ELLER MANGLENDE PIGMENT? Her er det nok frisøren som har laget striper, men slik kan det faktisk også piebaldisme se ut. Foto: Matt Antonino / Shutterstock / NTB
BLEKEDE STRIPER ELLER MANGLENDE PIGMENT? Her er det nok frisøren som har laget striper, men slik kan det faktisk også piebaldisme se ut. Foto: Matt Antonino / Shutterstock / NTB Vis mer

Arvelig tilstand

Tilstanden er autosomalt dominant arvelig, det vil si at hvis én av foreldrene har en eller flere slike flekker, er det 50% sjanse for at hvert av barna får tilsvarende flekk.

Vi vet ikke nøyaktig forekomst, men jeg mistenker at dette er mer vanlig enn vi tror. Når jeg studerer mennesker rundt meg, så snapper jeg av og til opp en slik hvit hårlokk i pannen, og tenker at dette er piebaldisme.

Piebaldisme må ikke forveksles med albinisme, som er en medfødt komplett mangel på fargestoffet melanin, ikke bare over hele hudorganet, men også i øynene.

POLIOSIS over venstre øyenbryn hos en mann med vitiligo. Foto: JAOWFAH /Shutterstock / NTB
POLIOSIS over venstre øyenbryn hos en mann med vitiligo. Foto: JAOWFAH /Shutterstock / NTB Vis mer

Poliosis

Poliosis derimot betegner at man har en eller flere flekker med hvitt hår, uansett årsak. Det kan være i hodebunnen, øyenbryn, hårene på øyelokkene eller kroppshår. Poliosis er altså et symptom.

Ved piebaldisme er det altså oftest poliosis til panneluggen, men den vanligste årsaken til poliosis i befolkninen er vitiligo. Her snakker vi om en sykdom, der immunapparatet selektivt ødelegger pigmentcellene, så kalt autoimmun sykdom, og som altså ikke er arvelig eller medfødt. Når vitiligo setter seg i huden med mye hårvekst, blir håret også tilsvarende hvitt.

Har det noe betydning for helsa?

Det er ikke noe farlig å ha en hvit hårlokk, bortsett fra at man kan tenke seg at noen opplever tilstanden stigmatiserende ut fra gitt spesiell kulturell setting, tilsvarende psykososial belastning ved vitiligo.

Hvis piebaldisme omfatter huden i tillegg til håret, blir man mye lettere solbrent på grunn av mangelen på melanin. Mye sol på kritthvit hud kan gi hudkreft. Viktig derfor å beskytte huden mot sol, enten det er en caps eller solkrem med høy faktor.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring