Hvor ofte skal man dusje eller bade ved atopisk eksem?

For ofte er et problem, men for sjeldent kan også gi mer eksem. Her er hudlegens råd.

Focus-Bokeh / Shutterstock / NTB
Focus-Bokeh / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom med rødt utslett, tørr hud og kløe. Det er en kjempeplagsom hudsykdom som påvirker livskvaliteten. Den tørre huden er tegn på at huden er mindre tett enn vanlig hud. Det røde utslettet er tegn på en inflammasjon.

I tillegg vil det være en endring av bakteriene på huden slik at de med atopisk eksem er mer utsatt for infeksjon med bakterier, dette kalles brennkopper (impetigo).

Triggere ved atopisk eksem

Utslettet ved atopisk eksem har en del ytre triggere, vann og infeksjon i huden er vanlige triggere.

Vann: Vann fjerner fett og fører til tørr hud. Det å dusje, bade eller vaske hendene ofte virker uttørrende og irriterende på huden og kan trigge eksemet.

Hudinfeksjon: Bakterier trives godt på eksemhud, spesielt hvis det er en del hud- og kremrester, og skorper. Hudinfeksjon kan trigge eksem.For å forebygge infeksjon er det lurt å holde huden ren og fjerne skorper.

Hvor ofte skal man rengjøre huden?

Det å rengjøre huden kan beskytte mot triggeren infeksjon, samtidig som vann i seg selv kan trigge eksem.

Behovet for bad vil variere hos personer med atopisk eksem alt ettersom hvor aktiv personen er og hvor aktivt eksemet er.

MER EKSEM VED HYPPIG VASK: Mange atopikere sliter med hissig eksem ved hyppig håndvask. Foto: IrinaFoto / Shutterstock / NTB
MER EKSEM VED HYPPIG VASK: Mange atopikere sliter med hissig eksem ved hyppig håndvask. Foto: IrinaFoto / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvis det er mye væsking og skorpedannelse, er daglig vask av huden gunstig. Hvis huden er ren og det er lite aktivitet eksemet kan hudvask være sjeldnere.

Det er viktig å huske at vann virker avfettende på huden og kan føre til tørr hud og eksem hvis man vasker lenge og ofte i altfor varmt vann.

Noen viktige råd:

  • Karbad er mer skånsomt enn dusj.
  • Lunkent vann er gunstigere enn varmt vann
  • Varigheten til et bad eller dusj ikke bør vare mer enn fem til 10 minutter.
  • Såpe virker uttørrende og irriterende på huden og må ikke brukes ved atopisk eksem.

Etter badet er det viktig at huden smøres grundig med inflammasjonshemmende kremer og fuktighetskremer.

Hva anbefales ved atopisk eksem?

Oppsummert vil det variere hva som anbefales ved atopisk eksem. Hvis eksemet er aktivt og du må smøre huden ofte og bruker mange behandlingskremer, kan daglig bad være bra. Du må da være obs på varigheten av badet og temperaturen.

Er eksemet under kontroll kan sjeldnere bad være gunstig.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring