Hudlege svarer:

Hvordan behandler man soleksem?

Enkelte er mer utsatt for soleksem. Dette gjør du om utslettet oppstår.

Utslettet kan oppstå der huden har blitt utsatt for sollys: Foto: Privat H: Shutterstock/NTB
Utslettet kan oppstå der huden har blitt utsatt for sollys: Foto: Privat H: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nå titter solen endelig litt mer frem! De aller fleste av oss gleder oss over dette, men ikke de som er veldig hardt rammet av soleksem.

Soleksem, såkalt polymorft lys eksantem, eller solallergi, er et utslett som kommer til hudområder som har blitt utsatt for sollys.

Det er uv-strålingen som trigger reaksjonen. Utslettet er rødt, med kløe og hevelse. Utslettet kommer typisk etter soleksponering, og er vanligst tidligst i solsesongen og mindre vanlig utover sommeren. Man sier at huden blir “herdet”.

Hvem er mest utsatt?

Det varierer hvor hardt man rammes. De aller fleste har lite og forbigående plager. De som er mest utsatt er kvinner, personer med lys hudtype, og å bo i nordiske områder. Arv har noe å si også.

Behandlingen av soleksem varierer ut ifra hvor uttalt plagene er.

Det er veldig viktig å beskytte seg mot sollyset med:

  • Hatt/solbriller
  • Klesplagg
  • Solkrem

Behandling

Hvis du har fått utslett kan du smøre med fuktighetskrem og/eller smøre med mild topikale kortikosteroid (kortisonkrem).

Ved milde former vil plagene gå raskt tilbake, uten å etterlate seg arr.

Ved uttalte plager kan man få behandling med tabletter.

Det er viktig å vite at soleksem kan ligne andre, mer kroniske hudsykdommer som trigges av sollys. Det er derfor viktig å oppsøke lege eller hudlege for vurdering og behandling dersom enkle tiltak ikke er nok.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring