Hvordan se forskjell på seboreisk eksem og psoriasis?

Det er slett ikke så enkelt! Dette er noen av tegnene som gjør at hudlegene kan skille disse to tilstandene fra hverandre.

Hvordan se forskjell på seboreisk eksem og psoriasis?
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Seboreisk eksem og psoriasis er vanlige hudsykdommer som noen ganger kan være veldig vanskelig å skille fra hverandre. Begge er inflammatoriske sykdommer.

Ved psoriasis er det en en overaktivitet i immunsystemet, som fører til at hudcellenes celledeling endres.

Ved seboreisk eksem reagerer immunforsvaret mot en sopp som forekommende naturlig i huden, Malassezia furfur. Denne soppen trives godt i talgrik hud.

Bilder av seborreisk eksem og psoriasis

På bildene ser du noen av forskjellene.

Diagnosen seboreisk eksem og psoriasis stilles på bakgrunn av en sykehistorie og en undersøkelse av all hud.

Dette er ganske likt

Ved både seboreisk eksem og psoriasis vil det kunne være rødt, flassende utslett i:

  • hodebunn
  • øyebryn
  • øreganger

Spesielle kjennetegn for psoriasis

Det er en del trekk som er særegent ved psoriasis. Utslettet er tydelig avgrenset mot frisk hud og flassdannelsen er ofte mer uttalt enn det man ser ved seboreisk eksem. Når det er utslett i hodebunnen så strekker det seg ofte utover hårfestet. Det er ofte en ganske plagsom kløe.

Vanligvis vil det være utslett i flere hudormåder: albuespisser, knær, hender og fotsåler.

I tillegg kan noen ha særegne neglforandringer og leddbetennelse (artritt). Når legen finner dette så er det enkelt å skille psoriasis fra seboreisk eksem.

Spesielle kjennetegn for seboreisk eksem

Utslettet er vanligvis lite uttalt, strekker seg ikke utover hårfestet og det er lite kløe. Flassdannelsen kan være plagsom.

Utslettet kan også være lokalisert til andre områder med rik talgproduksjon slik som området rundt nesevinger, øyebryn, bak ører og brystet.

Hva er sebopsoriasis?

Noen ganger er det umulig å si at utslettet er seboreisk eksem eller psoriasis. Da vil legen kalle utslettet for sebopsoriasis.

Ved sebopsoriasis er det utslett i hodebunn, nesevinger, øyebryn, bak ører og på brystet. Utslettet er ofte mer uttalt enn ved seboreisk eksem, men flass- og skjelldannelsen er mindre uttalt enn ved psoriasis. Noen ganger vil det være utslett til områder der det er hud mot hud.

Behandling

Hvordan utslettet påvirkes av behandlingen vil kunne bidra på å stille rett diagnose. Behandling av psoriasis, seboreisk eksem og psoriasis har mange fellestrekk. Man benytter flassløsende midler som inneholder salisyl for å fjerne flass. Inflammasjonshemmende midler som kortisonpreparater brukes til å dempe betennelse (inflammasjon).

Ved behandling vil utslettet ved seboreisk eksem nok raskere bli bedre enn psoriasis utslettet.

Ved seboreisk eksem vil sjampo med ketokonazol ha en god effekt. Sjampoen vil ikke kunne påvirke psoriasisutslettet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring