Hudlege svarer:

Hvorfor blir fingrene rynkete når de er i vann?

Det skjer ved bading eller arbeid med våte element og handler om hva som skjer i hudlagene. Hvis det går lang tid før vannrynkene forsvinner, kan det være tegn på sykdom.

RYNKETE FINGRE: Fingrene til en mann etter vannlek. Foto: Agus Mujianto / Shutterstock / NTB
RYNKETE FINGRE: Fingrene til en mann etter vannlek. Foto: Agus Mujianto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når vi er lenge i vann blir huden på fingertuppene og tærne rynkete. Det ser og kjennes litt rart ut. Heldigvis går det over raskt!

Hvorfor får man rynkete fingertupper? For å forstå hvorfor fingertuppene blir rynkete må man vite litt om huden.

Dette skjer i huden

Huden vår er delt inn i flere forskjellige lag. Det ytterste laget kalles overhuden, epidermis. Laget innenfor kalles lærhuden, dermis. Tykkelsen på disse lagene varierer fra hudområde til hudområde. Huden på håndflater og fotsåler er spesielt tykk, den er ekstra robust mot omgivelsene. Overhuden er kjempetykk på håndflater og fotsåler.

Når huden er lenge i vann skjer det flere ting, karene trekker seg sammen og overhuden «suger» til seg masse vann. Lærhuden ikke vil ta opp noe vann. Det vil da bli en ubalanse mellom overhuden og lærhuden. Siden overhuden på hender og føtter er ekstra tykk vil den ta opp ekstra mye vann og det vil dannes synlige rynker.

Allerede etter 5-10 minutter i vann vil det overhuden ha tatt opp så mye vann at de vil så smått begynne å se rynkete ut. Jo lenger tid man er i vann, jo mer rynkete blir huden.

Når huden tørker vil rynkene ganske raskt forsvinne.

Forsvinner ikke vannrynkene? Kontakt lege

Hos noen vil denne rynkeeffekten komme nesten umiddelbart ved kontakt med vann, men hos noen vil det ta ekstra lang tid for at disse rynkene forsvinner. Da er det lurt å kontakte lege. Det kan nemlig være andre årsaker til rynkene på fingertuppene og tærne. Det kan være en medfødt endring i vann og saltbalansen i kroppen og det kan være hudsykdommer som håndeksem eller psoriasis.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring