Hudlege svarer:

Hvorfor er føttene mine alltid kalde?

Det er normalt å fryse på bena når det er bitende kaldt. Føtter avgir masse varme, så hvis du fryser innendørs, så forsøk først med gode ullplagg på bena.

FROSTKNUTE kalles også chilblains eller pernio, og er uttrykk for en unormal reaksjon på kulde. Foto: kungfu01 / Shutterstock / NTB
FROSTKNUTE kalles også chilblains eller pernio, og er uttrykk for en unormal reaksjon på kulde. Foto: kungfu01 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du tenkt over hvorfor du fryser på hender eller føtter når det er kaldt ute? Det er en refleks som naturen har gitt oss slik at vi skal overleve i kaldt vær. Innvollene våre trenger en riktig temperatur for å fungere normalt; det vi omtaler som kjernetemperaturen vår.

Termostatfunksjon

Hender og føtter er som termostatfølere ute som regulerer innetemperaturen. Blodet på hender og føtter avgir hele tiden litt varme, fordi vi produserer varme innvendig ved forbrenning. Når det er kaldt, trekker blodårene seg sammen, for å avgi mindre varme, og refleksmessig vil nervene sende deg denne ilende og stikkende fornemmelsen som gjør at du kniper sammen huden din, slik at varmetapet blir mindre.

Hvis kjernetemperaturen blir for høy, vil det motsatte skje- blodårene på hender og føtter utvider seg, og du får lyst til å ta av deg sokkene.

Primær Raynaud sykdom

De aller fleste med kalde hender og føtter er friske, men er utstyrt med følsomme nerver som registrerer temperaturendringene. Der er vi veldig forskjellige, på samme måte som vi har ulike terskler for smerte og kløe. Hos noen kan imidlertid refleksene bli for voldsomme, slik at blodårene trekker seg for mye sammen. Da utvikles det som kalles likfingre, der huden blir hvit eller lilla-aktig i fargen på tær og fingre. Denne tilstanden omtales som Raynaud sykdom.

Av og til er krampetrekningene i blodårene såpass uttalt at det dannes frostknuter, i form av betennelser med røde, smertefulle og ømme hevelser på fingre og tær, såkalt chilblains. På fagspråket kalles tilstanden perniosis.

Sekundær Raynaud eller Raynaud fenomen.

Det er en rekke tilstander som kan påvirke blodkarene på hender og føtter, slik at blodkarene oppfører seg annerledes:

Med andre ord så kan kalde hende og føtter være tegn på at helsen din ikke er god, selv om dette er unntaket. Snakk med legen din, som vil avklare dette med undersøkelser og blodprøver.

Kler du deg godt nok i kulda?

Uansett, begynn med det enkleste tiltaket, som er å kle seg godt etter vær, vind og helse. Kalde gulv krever tøfler, og minusgrader luftig fottøy med ullsokker inni.

Hvis plagene er uttalte, så finnes det blodtrykksmedisiner, for eksempel kalsiumantagonister, som utvider blodårene til hender og føtter. Slike medisinere fås kun på resept, så da må du ha helseundersøkelse hos legen din først.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring