Hvorfor har menn brystvorter?

Visste du at brystvorter er tegnet på at du som mann har vært kvinne en gang?

BRYSTVORTE HOS MANN: Det er en grunn til at du har disse. Men hvor nyttig det er kan diskuteres. Foto: Sergiy Nigeruk / Shutterstock / NTB
BRYSTVORTE HOS MANN: Det er en grunn til at du har disse. Men hvor nyttig det er kan diskuteres. Foto: Sergiy Nigeruk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Din egen begynnelse

For å forstå hvorfor du som mann har fått brystvorter må vi tilbake til din egen skapelse. Rett etter befruktning er du en celleklump, som gradvis blir et foster. Etter tre uker banker hjertet ditt.

Du har arvet kromosomene fra dine foreldre; hvis du skal bli kvinne har du sammensetningen XX, mens hvis du skal bli mann har du XY. Sammensetningen XX gir kvinnelig kjønn, med fullverdige bryster som inneholder vorter og melkekjertler. Men hvorfor dukker disse mystiske brystvortene opp hos deg som mann?

Jo, forklaringen er at inntil fire-fem-ukers alder hentes all informasjon som trengs i celledelingen fra X- kromosomet, fordi Y-kromosomet " ikke er skrudd på" (1). Når Y-kromosomet endelig aktiveres blir du mann, men beholder restene av den kvinnen du en gang var -brystvortene dine.

De ytre kjønnsorganer er tydelige ved ni-ukersalder, med andre ord kan man da skjelne mann fra kvinne. Hvis Y-kromosomet aktiveres på feil måte eller for sent, kan det oppstå interseksualitet, det vil si at barnet har uklare kjønnskarakteristika ved fødsel.

Brystvorter til glede og besvær

Brystvorter er forbundet med både pinlighet og nytelse. I vår kultur dekker kvinnene disse omhyggelig til, mens menn ikke gjør det. Vortene er myke og kan bli harde, de får hjernen til å eksplodere ved berøring, og de gir hos kvinnen næring til det nyfødte barnet.

Huden er et stort sanseorgan, og berøring overalt kan vekke følelser og gi tenning. Noen hudområder er mer følsomme, og hos kvinner er brystvorten svært følsom. Følsomheten hos menn varierer mer, og noen har denne ikke. Hos menn kan huden rundt vorten og ved brystkassa generelt være mer følsom enn vortene i seg selv.

Brystvorter kommer i alle fasonger og størrelser. Mellom fem til ti prosent av kvinner kan ha innovervendte brystvorter, og oppleve dette som skjemmende. Mange menn kan også synes det er flaut med innsunkne bryst. Dette lar seg gjøre å korrigere ved plastisk kirurgi, og noen velger å sette piercing i brystvorten for å løfte denne frem.

FORSTØRREDE BRYSTER: Lett gynekomasti hos en overvektig mann. Foto: Semmick Photo / Shutterstock / NTB
FORSTØRREDE BRYSTER: Lett gynekomasti hos en overvektig mann. Foto: Semmick Photo / Shutterstock / NTB Vis mer

Gynekomasti er en betegnelse på forstørrede bryster hos menn. En lett forstørrelse av bryster er normalt rett etter fødsel, ved pubertet og ved høyere alder. Vanligste årsak til forstørrede bryster hos menn er overvekt. Kun en sjelden gang kan forstørrede bryster være tegn på sykdom.

Kløe på brystvortene er ganske vanlig, og det er heller ikke uvanlig at det setter seg eksem på brystvorter. Særlig ved atopisk eksem har brystvorter lett for å bli betente. Dette skyldes sannsynligvis at kjertelvevet lettere gir grobunn for bakterievekst, som trigger eksemet.

Menn kan få brystkreft

Det er cirka 30 menn som årlig får en brystkreftdiagnose (2). Dette skyldes at menn ikke bare har brystvorter, men også kjertelvev som det kan sette seg kreft i. Hvis du som mann merker at det skjer endringer i bare det ene brystet, bør du oppsøke lege snarest. Viktigst er om du kjenner en kul under huden i nærheten av brystvorten.

Dessverre har menn lett for å oppsøke lege sent, også ved brystkreft. Det er derfor viktig at du som mann også har et bevisst forhold til dine bryster, ved å jevnlig kjenne etter om det kommer endringer i vevet, på samme måte som å bli kjent med dine egne testikler.

Utredning og behandling av brystkreft hos menn følger stort sett de samme retningslinjer som hos kvinner. Viktigst er kirurgisk behandling.

Kilder:

1) Forskning.no: Alle menn har vært kvinner 2) Brystkreftforeningen: Brystkreft hos menn

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring