Hudlege svarer:

Kan jeg gå på jobb med skabb?

Skabb er smittsomt, men smitter det uten nærkontakt? Hudlege svarer.

START BEHANDLING: Skabb lever i huden, gir kløe og utslett og er smittsomt. Illustrasjon: SciePro / Shutterstock / NTB
START BEHANDLING: Skabb lever i huden, gir kløe og utslett og er smittsomt. Illustrasjon: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dette er et spørsmål jeg som hudlege ofte får. For å gi et svar på dette må jeg først fortelle litt om skabb, hvordan skabb smitter og hvordan skabb behandles.

Hvordan skabb smitter

Skabb er en smittsom sykdom. Skabb smitter ved direkte hudkontakt med en smittet person.I Norge har vi skabb epidemi og veldig mange smittes. Mange som er smittet er ikke klar over hvordan de er blitt smittet. Disse som ikke vet hvordan de er blitt smittet kan ha blitt smittet av de som har skabb uten symptomer eller så kan smitten ha skjedd indirekte via klesplagg og andre felles gjenstander.

Er du smittet - må du gjennom disse trinnene før du kan gå på jobb:

Diagnose

Skabb kan være en enkel diagnose å stille. Hvis det er sikkert at personen har vært i direkte kontakt med en som har skabb og personen har utviklet plager med kløe og utslett. I noen tilfeller vil ikke sykehistorien være så rett frem, da vil diagnosen stilles ved undersøkelse hos lege. Legen vil da se tegn til skabb.

Behandling innebærer å unngå smitte

Når det er klart at en person har skabb må behandlingen starte. Det er viktig å starte så tidlige som mulig slik at personen ikke smitter andre. I tillegg til behandling av den smittede må nærkontakter behandles. Aller helst samtidig.

Miljøsanering er svært viktig for å bli kvitte skabb. Ta på rent sengetøy og rene klær og sko, helst noe du ikke har brukt på en uke evt tøy som er grundig miljøsanert. Klær og sko og andre tekstiler må i karantene i 5-7 dager i romtemperatur før de kan brukes igjen. Les mer om saneringen:

Behandlingen av skabb er veldig krevende. Det er viktig å være veldig nøyaktig for at behandlingen skal være vellykket. Førstelinje behandling av skabb er med krem eller liniment (flytende middel) med permetrin eller benzylbenzoat. All hud må smøres inn. Dette må virke på huden i 24 timer.

Hvis hendene må vaskes før det er gått 24 timer, må hendene smøres på nytt. Det samme gjelder om man er på toalettet, så må underlivet smøres på nytt. Dette krever at man er nøyaktig og uforstyrret. Folkehelseinstituttet har også en veileder om dette.

Så lenge må du være hjemme

Først etter disse 24 timene med middelet på huden tenker man at smitten under kontroll. Først da kan man dra på jobb.

Hvis du har mulight for hjemmekontor kan du selvsagt jobbe de første 24 timene også.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring