Seboreiske keratoser:

Kan kalles «falske» føflekker. Noen ganger bør de fjernes

De kan være lyse, brune eller svarte.

HUDEN på tinningen hos eldre er et yndet sted for slike aldersforandringer. Foto: wk1003mike / Shutterstock / NTB
HUDEN på tinningen hos eldre er et yndet sted for slike aldersforandringer. Foto: wk1003mike / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Aldersvorter, kalt senile vorter eller seboreiske keratoser, er svært vanlig i befolkningen, og øker med økende alder, derav uttrykket senil. Disse er uvegerlig en del av aldringsprosessen i huden, fordi horncellene i overhuden rett og slett begynner å løpe litt løpsk med økende alder. Men du behøver ikke være gammel for å få slike vorter. Aldersvorter kan være lyse, brune eller svarte.

Men: Er de farlige og må de fjernes?

Ikke farlige, men kan ligne på noe som er farlig!

Aldersvorter er overhodet ikke farlige, da det ikke kan sette seg hudkreft i disse. Likevel; som leger får vi ofte spørsmål om en brun vortete flekk på kroppen er en ekte føflekk. Spørsmålet er viktig; hvis det er en ekte føflekk som endrer seg, kan det sette seg kreft i denne, kalt malignt melanom (1).

I de aller, aller fleste tilfeller vil legen med erfarent blikk med én gang se om en brun flekk er en aldersvorte eller ekte føflekk. Hvis legen er i tvil må den fjernes som en hudbiopsi for mikroskopisk analyse.

ALDERSVORTE har oftest en hornet og skjellende overflate. Foto: LisaSaeng / Shutterstock / NTB
ALDERSVORTE har oftest en hornet og skjellende overflate. Foto: LisaSaeng / Shutterstock / NTB Vis mer

Utseende varierer. Se flere bilder av seboreiske keratoser her.

Aldersvorter må av og til fjernes

Regelen er at aldersvorter ikke skal fjernes! Men av og til bør de fjernes. Her er noen grunner:

  • aldersvorter kan oppleves kosmetisk skjemmende i seg selv
  • slike vorter kan fremkalle irritasjon hvis de kommer i klem ved bh stropp eller bukselinning.
  • hvis man har store vorter som blir liggende klemt i hudfolder, som armhuler, under magefold eller under bryster, kan disse bli irriterte og betente.
  • fremstående vorter i hodebunnen kan gjøre det besværlig å gre håret
  • noen vorter gir mye kløe hos enkelte, særlig hvis store områder er dekket, som sideflanker, mage eller ryggtavle.
  • det kan av og til oppstå eksem i hudområder med mye vorter.
FORANDRINGER I FØFLEKKER: Kan være tegn på føflekkreft. Video: Lommelegen.no Vis mer

Enkelt å fjerne!

Det er ikke nødvendig å skjære bort disse flekkene med kirurgisk kniv. Det holder stort sett med enkle teknikker som skraping med skarp skje eller frysing. Men, det er en møysommelig prosess, du må ta én og én ad gangen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring