Skabbutslett:

Kan man ha skabb uten å merke det?

Svaret er ja, og grunnen er at det tar tid før kroppen reagerer på skabben.

FØRST UTEN SYMPTOMER: Hvordan vet jeg om jeg har skabb? Det kan gå lang tid før du merker dem. Illustrasjon: SciePro / Shutterstock / NTB
FØRST UTEN SYMPTOMER: Hvordan vet jeg om jeg har skabb? Det kan gå lang tid før du merker dem. Illustrasjon: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skabb er en liten parasitt som lever i det øverste hudlaget hos mennesket. Der lager skabben små ganger og formerer seg ved å legge egg.

Skabb smittes vanligvis ved direkte, langvarig hud til hudkontakt.

Hva slags plager gir skabb?

De vanligste plagene ved skabb er kløe og utslett.

Kløe er svært plagsom. Den er ofte spesielt voldsom nattetid. Kløen kan være så uttalt at den påvirker livskvaliteten.

I tillegg vil personen også ha et utslett. Utslettet er rødt og litt opphøyet.

Kløen og utslettet er ofte mest uttalt til spesielle områder som mellom fingrene, håndledd albue, armhuler, underliv og brystknopper. Hos mange kan plagene omfatte all hud.

Når kommer plagene?

Plagene med kløe og utslett kommer av en allergisk reaksjon kroppen får mot skabb. Men reaksjonen kommer ikke med en gang. Du kan derfor være smittet med skabb, uten at du merker det.

Første gang man smittes med skabb vil kroppen bruke litt tid på denne allergiske reaksjonen mot den «ukjente» skabben i huden. Det vil da kunne gå 4–6 uker fra smitte til plagene kommer.

Plagene kommer snikende

Plagene kommer snikende og blir etter hvert mer uttalte. Det kan derfor ta lang tid før personen kontakter helsetjenesten.

Hvis man har vært smittet en eller flere ganger før, kommer symptomene raskere, allerede etter én til fire dager etter smitte. Personen vil kunne kjenne igjen plagene og vite hva det er, kontakte lege og starte behandling.

Det at plagene først kommer en stund etter at man er smittet er forklaringen på at man være smittet med skabb og ikke ha plager. Man har altså skabb uten at man merker det.

Smitter ofte andre før man få symptomer

Selv om man ikke merker at man er smittet, vil man kunne smitte andre. Antall som blir smittet med skabb har økt, det er blitt et folkehelseproblem. En av årsakene til denne økningen kan være det at nysmittede uten plager, ikke er klar over at de er smittsomme og smitter andre.

Så hvis du lurer på om du kan ha skabb uten å merke det, så kan du det. I en periode før kløen og utslettet kommer. Oppsøk lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring