Kan skabb gi kløe i underlivet?

Skabb kan slå seg ned i underlivet hos både kvinner og menn, men spesielt hos menn kan kløen i underlivet bli veldig uttalt.

SKABB I HUDEN: Kan gi kløe, også i underlivet. Illustrasjon: SciePro / Shutterstock / NTB
SKABB I HUDEN: Kan gi kløe, også i underlivet. Illustrasjon: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skabb kan gi kløe overalt på kroppen, og du lurer kanskje på om skabb også kan gi kløe i underlivet? Svaret er ja.

Hvordan kan man bli smittet av skabb?

Skabb smitter med direkte hudkontakt, først og fremst. Det skal endel til for å bli smittet, man regner med at det skal rundt 15 minutters hud til hud kontakt til for å bli smittet av skabb.

Skabb er en liten midd. Den måler opp mot en halv millimeter og lever i det øverste hudlaget hos mennesker. I det øverste hudlaget trives den godt. Den trives best i underlivet, mellom fingrene og i armhuler, men kan egentlig slå seg ned overalt på huden. Den trives ikke godt der det er mye hår som i hodebunnen. Den lager ganger og legger egg som etter hvert klekkes.

Skabb og kløe i underlivet

Hvis du ikke har vært smittet av skabb før, vil det ta tid før du merker at du er smittet. Det skal faktisk endel uker til før kroppen reagerer. Rundt tre til seks uker etter smitte vil kroppen reagere på skabbmidden. Da vil du merke en kløe som etter hvert blir veldig uttalt og svært plagsom. Kløen er ofte verst om natten. Da kan kløen være så voldsom at du kanskje vil klore opp huden og lage sår i huden din.

Kløen starter ofte litt i det små og kløen er ofte mest uttalt i området der skabbmidden er. Hvis du er smittet av skabb i underlivet, vil du sannsynligvis oppleve ekstra mye kløe til underlivet. Hos menn spesielt kan kløen i underlivet bli veldig uttalt siden skabben trives godt på penisskaftet og punghuden.

LAGER GANGER I HUDEN: Det er veldig vanskelig å se skabben med det blotte øyet. Den er liten, og den ligger i ganger under huden din. Likevel klør det noe helt utrolig! Bilde: Designua / Shutterstock / NTB
LAGER GANGER I HUDEN: Det er veldig vanskelig å se skabben med det blotte øyet. Den er liten, og den ligger i ganger under huden din. Likevel klør det noe helt utrolig! Bilde: Designua / Shutterstock / NTB Vis mer

Når bør du kontakte lege?

Da vil du kanskje kontakte legen din for hjelp. Legen vil ta opp en sykehistorie. Det er mange årsaker til kløe, men hvis legen mistenker at det kan være skabb så vil nok legen spørre deg om du har vært i kontakt med noen som har vært smittet. Så vil legen undersøke huden din og se om det er mulig å finne en skabbmidd. Hvis legen finner skabbmidden er diagnosen sikker.

Det kan faktisk være kjempevanskelig å finne skabbmidden, for det er vanligvis bare er en eller et par små skabbmidd som kan gi den forferdelige kløen. Det er ganske utrolig!

Hvis legen din finner ut at du har skabb er det veldig viktig å behandle deg riktig. I tillegg til riktig behandling må du sanere nærmiljøet ditt. Og du må informere nærkontaktene dine slik at de behandles samtidig. Det er kjempeviktig at dette utføres riktig. Det er mange som opplever å bli smittet igjen. Legen vil gi deg informasjon om hva som skal gjøres. Folkehelseinstituttet har en god oppskrift som du kan følge. Lommelegen har også laget en guide.

Oppsummert så kan skabb gi kløe i underlivet, men også til all hud. Hvis du er plaget med kløe i underlivet og tror du kan være smittet med skabb, ta kontakt med legen din for undersøkelse.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring