Hudlege svarer:

Kløe i ansiktet: Hva kan være årsak?

Kløe skyldes så mangt, men tørrhet i huden er vanligste årsak.

KLØE: Plagsomt og forstyrrer konsentrasjonen. Foto: 9nong / Shutterstock / NTB
KLØE: Plagsomt og forstyrrer konsentrasjonen. Foto: 9nong / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kløe er det viktigste subjektive symptomet vi har i hudfaget. Det er knyttet først og fremst til tørr hud, eksemer og elveblest, men celleforandringer og svulster i huden kan også gi kløe.

Kløe uten utslett er oftest tørr hud

Ofte kan kløe i ansiktet oppstå uten utslett. Det vanligste her er tørr hud, som ikke alltid synes så godt. Ansiktshuden er veldig belastet med vær, vind, sol og sminke og dette gjør huden stresset i form av tørrhet.

Kløe i huden uten utslett kan også komme fra forstyrrelser i indre organer, eksempelvis diabetes, nyresykdom og ulike blodsykdommer. Kløen er da gjerne til stede over hele kroppen. Her må du rådføre deg med legen din.

Kløe med utslett

Hvis du har synlige forandringer i huden din, som klør, er det sannsynligvis utslettet som er årsaken til kløen. Her er de vanligste eksemplene:

Atopisk eksem

Atopisk eksem er svært hyppig årsak til kløe i ansiktet, hos både barn, ungdom og voksne. Man kan se på atopisk eksem som en medfødt tendens til ekstrem tørrhet i huden, som forverres av både psykisk stress og mer konkrete forhold som luftfuktighet, vær og vind. Kløen er sterk.

Kontakteksem

Kontakteksem. Selv om kontakteksem oftest setter seg på hendene, er ansiktet også et vanlig sted for slik eksem. Hyppigste årsak til irritasjon er overdreven bruk av såper og avfettende substanser fra hårsjampo. Det kan også være at du har blitt allergisk mot noe, vanligst her er stoffer i kroppspleieprodukter, for eksempel parfyme, men det kan også være stoffer i luften som setter seg i ansiktshuden, og gir allergiske reaksjoner. Et eksempel kan være frisøryrket. Kløen er sterk.

Angioødem og elveblest

Angioødem og elveblest setter seg ofte rundt øyne og munn, med hevelser til følge. Årsaken er økt histaminfrigjøring i vevet. Det er ikke alltid vi vet årsaken, men noen medikamenter kan gi slik bivirkning. Kløen er sterk.

Perioral dermatitt

Perioral dermatitt er en eksemreaksjon som gjerne kommer rundt munn, derav perioral, men kan også komme ved øyne. Årsaken er en forstyrrelse av bakteriefloraen i talgkjertlene. Kløen er svak.

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er også en forstyrrelse i talgkjertelaktiviteten, og skyldes paradoksalt nok at man får eksem av for fet hud. Kløen er svak.

Rosacea

Rosacea er en vanlig tilstand med utvidede blodkar og oppsvulmede talgkjertler på kinn og nese. Huden kjennes kokende og varm. Årsaken er, iallfall delvis, en reaksjon mot normalt forekommende midd i huden. Kløen er svak.

Senilvorter

Senilvorter er vanlig hos godt voksne og eldre. Slike tørre og vortete forandringer setter seg ofte i panne og tinninger. Disse vekker en del bekymring på grunn av engstelsen for kreft, men er helt ufarlige. Kløen er svak.

Solare keratoser

Solare keratoser; også kalt solvorter, er celleforandringer i huden på grunn av solskade. Naturlig nok kommer disse hyppig i ansiktet, og særlig panneregion. Issen er veldig utsatt ved lite hår. Solare keratoser kan gi hudkreft. Kløen er svak.

Hudkreft

Hudkreft opptrer hyppig i ansiktet på grunn av overdreven soling. Det finnes flere former for hudkreft, der malignt melanom er den alvorligste. Hvis du har en brun flekk som endrer seg og klør, skal du kontakte legen!

Den vanligste formen for hudkreft er basaliom, også kalt basalcellekarsinom, som er en mye snillere kreftform, men som kan gjøre stor skade. Her utvikles et sår gradvis, gjerne ved neseroten. Kløen er generelt svak ved hudkreft, men er likevel et viktig symptom.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring