Kløe under armene - hva er årsaken?

Områder der hud er i kontakt med hud kan det ofte oppstå kløe. Vanligvis er ikke plagsom, men hos noen kan dette bli et problem.

KLØE i armhuler har forskjellige årsaker. Foto: Srinivasan.Clicks / Shutterstock / NTB.
KLØE i armhuler har forskjellige årsaker. Foto: Srinivasan.Clicks / Shutterstock / NTB. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kløe under armene, i armhulene kan være et symptom på flere forskjellige tilstander. Jeg vil gå igjennom noen av disse.

Naturlige årsaker

Det er noen spesielle forhold rundt armhulen som gjør at kløe kan trigges. Armhulen er et område med fukt, hud ligger mot hud og det er en del friksjon mellom hudfoldene.

Fuktige armhuler kan gi kløe, ganske mange vil kunne oppleve at det er kløe i armhulene etter trening. Hvis man svetter mye eller er overvektig, er det økt risiko for å være plaget med kløe i armhulen.

Infeksjon

Fuktig hud gjør at forholdene ligger godt til rette for at mikrobene skal kunne trives. Det vil da kunne oppstå infeksjon med sopp og bakterier som trigger kløen i armhulene mer. Det kan være erythrasma, candida, tinea eller streptokokkinfeksjon.

Irritasjon og allergi

Armhulen er utsatt for stoffer fra deodorant og/eller barbering som kan skape problemer. Hos noen kan det føre til irritasjon i huden og noen få kan utvikle kontaktallergi mot stoffene. I slike tilfeller vil det ikke bare være kløe, det vil også være et utslett som er litt fortykket, rødt og flasser litt.

KONTAKTALLERGI mot deodorant eller hårfjerningsmiddel/utstyr gir eksemforandringer i armhulen. SriDeeStudio/Shutterstock/NTB.
KONTAKTALLERGI mot deodorant eller hårfjerningsmiddel/utstyr gir eksemforandringer i armhulen. SriDeeStudio/Shutterstock/NTB. Vis mer

Hudsykdommer

Utslett i armhuler kan forekomme ved flere hudsykdommer. Eksempler er psoriasis, hidradenitis suppurativa, seboreisk eksem. Da har man ofte utslett andre steder på kroppen også.

PSORIASIS kan gi utslett i armhulen. Foto: franz12/Shutterstock/NTB.
PSORIASIS kan gi utslett i armhulen. Foto: franz12/Shutterstock/NTB. Vis mer

Hva kan du gjøre hvis du er plaget av kløe i armhulene?

Tiltakene avhenger om det er normale forhold som gir kløe, infeksjon, irritasjon og allergi eller en hudsykdom som gir kløen.

Behandling ved normale forhold

Siden kløe i armhulene kan komme av normale, lokale forhold i armhulen må tiltakene i første omgang rettes mot disse. Hvis du plages når du er svett bør du passe på å skifte skjorte og tørke armhulen.

Opplever du at du har økt svette i forhold til hva som er normal, såkalt hyperhidrose, kan det være lurt å bruke deodorant med aluminium som kan hjelpe mot svettingen. En slik deodorant kan du kjøpe på et apotek.

LES OGSÅ: Kløe i huden - hva er årsaken?

DEODORANT med aluminium kan hjelpe mot svette. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB.
DEODORANT med aluminium kan hjelpe mot svette. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB. Vis mer

Behandling ved infeksjon

Infeksjon må behandles. En soppsalve vil kunne behandle soppinfeksjonen, mens hvis det er infeksjon med bakterier, må man bruke en bakteriehemmende salve.

Behandling ved irritasjon og allergi

Deodoranten, midlene som du bruker til barberingen og barberingen kan gi irritasjon. Hvis du plages mye av kløe, kan du se om det hjelper å unngå deodoranten og/midlene du bruker til hårfjerning i noen dager. Smør armhulen med fuktighetskrem.

Hvis du tror har en kontaktallergi mot innholdsstoffer i deodoranten eller barberskummet du bruker kan du utføre en brukertest.

Slik utfører du en brukertest

Velg et område på et utslett fritt område på underarmen. Smør området med for eksempel deodoranten morgen og kveld i syv dager, får du ikke utslett har du ikke allergi. Får du utslett har du allergi mot produktet.

Behandling ved hudsykdommer

Hudsykdommer med utslett i armhulene behandles noe forskjellig. Psoriasis og seboreisk eksem behandles med kortisonkremer, mens hidradenitis behandles med antibiotika liniment.

Når skal du kontakte lege?

Hvis kløen i armhulene blir så uttalt at det påvirker hverdagen din, er det aktuelt å oppsøke lege. Legen vil kunne gi det riktig diagnose og oppstart av riktig behandling hos lege.

Kilder

Intertrigo Up to date. lest 5. februar 2022.

Intertrigo. Dermnetnz. Lest 5. februar 2022.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring