Senil kløe:

Kløen rammer de over 65 og kan bli fullstendig invalidiserende

Å klø seg til blods er ikke nødvendigvis tegn på alvorlig sykdom, men søk lege hvis kløen er uutholdelig.

KLØEN HOS ELDRE kan være desperat. Foto: CGN089 / Shutterstock / NTB
KLØEN HOS ELDRE kan være desperat. Foto: CGN089 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Senil kløe, på fagspråket pruritus senilis, betegner det fenomen at mange eldre får plager med kløe i høy alder. Det foreligger tilsynelatende ingen primær hudsykdom, kun en kløe, som kan komme brått eller snikende.

Hos enkelte kan kløen bli fullstendig invalidiserende, med søvnløshet og dype kloremerker, som gir sårdannelser og blødninger i huden. Det synes å være flere menn enn kvinner som får denne kløen, og den kommer oftest først etter 65-års alder. Kløen kan sette seg hvor som helst på kroppen, men rammer ofte hodebunn, rygg, armer, ben og nedentil.

Egen sykdom eller bare et symptom?

Kløe som symptom er vanlig ved en rekke hudsykdommer, først og fremst eksem. Men når kløen kommer uten at det foreligger noe aktivt utslett, blir denne mer utfordrende å finne ut av. Det skjer store endringer i den aldrende kroppen. Her er noen forklaringer til slik kløe:

TØRR HUD med et krakelert utseende. Foto: jaojormami / Shutterstock / NTB
TØRR HUD med et krakelert utseende. Foto: jaojormami / Shutterstock / NTB Vis mer

Tørr hud

Med økende alder mister huden mer og mer evnen til å holde på fuktighet, og den blir tørr. På fagspråket kalles dette xerosis, og av og til kan dette sees i form av at huden har et krakelert utseende, særlig på armer og ben. Tørr hud gir kløe.

Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Slik forebygger du håndeksem. Video: Lommelegen.no Vis mer

Endringer i hjernen

Kløe formidles via nervefibre på samme måte som smerte. Disse fibrene strekker seg helt fra ytterst i huden via ulike nervebaner inn til hjernen, hvor denne tolker signalet om kløe, og setter i gang en kløerespons. Med høy alder skjer det endringer i både nervetråder og hjernebarken, som fører til feil signalering i kløeimpulsene. En slik kløe som skyldes endringer i nervebanene og hjernen kalles nevropatisk.

Medikamenter

Kløe kan være en bivirkning av en rekke medikamenter, og denne form for kløe kan komme etter både kortere og lengre tids bruk av medisin. Hvis man kutter ut en medisin som mistenkes vil kløen kunne henge igjen i flere uker på grunn av nedbrytningsprodukter fra medisinen som henger igjen i hudorganet.

Sykdom i indre organer

Her må legen tenke veldig bredt da en rekke endringer i organfunksjonen kan gi kløe. Viktig er lever- og nyrefunksjonen. Diabetes tpe 2 kan også gi kløe. Kreft kan også trigge kløeimpulser. Har pasienten andre tegn som tilsier mer alvorlig sykdom, som økende slapphet, lav blodprosent, nedgang i vekt og nattesvette?

Psykiske forhold

Selv om kløen er en nerverefleks, påvirkes den sterkt av psykiske forhold. Bare kjenn etter hvordan du begynner å klø, hvis noen snakker med deg om skabb eller krypdyr! Ikke bare endres atferden og de kognitive tankemessige prosessene med høy alder, men mange eldre bærer også på bekymringer og sorg, som kan gi kløe.

Ukjent årsak …

Veldig ofte finner vi ingen årsak. Man kan jo si at det er bra, og kunne berolige pasienten med at man ikke finner noe galt, samtidig blir det jo frusterende å ikke ha en nøkkel som kan løse den kroniske kløen.

Søk legehjelp hvis du klør!

Ikke nøl med å kontakte legen din for slik kløe. Denne er ingen bagatell, og hvis du i tillegg sover dårlig, har du en forringet livskvalitet. Legen vil avgjøre hvor omfattende utredning du må gjennom. Begynn med det enkle først. Kanskje du rett og slett har utviklet en tørr hud, og vil kunne bli bedre bare ved å tilføre huden fett og fuktighet? Dessuten finnes det en rekke medikamenter som har kløestillende effekt, hvis legen ikke finner årsaken til kløen din.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring