Hudlege svarer:

Når huden sprekker: Hva er årsaken, og hva kan man gjøre?

Viktig å behandle så det ikke blir infeksjon.

EKSEM OG SPREKKER PÅ FINGRE: Eksem kan gi tykk hud som sprekker og er smertefullt. Foto: Kobzev Dmitry / Shutterstock / NTB
EKSEM OG SPREKKER PÅ FINGRE: Eksem kan gi tykk hud som sprekker og er smertefullt. Foto: Kobzev Dmitry / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sprukne fingertupper er ikke uvanlig, og kan være veldig plagsomt. Det er mange grunner til at huden på fingertuppen kan sprekke.

Noen årsaker kan være:

 • Kontakteksem irritativ type: Hvis huden utsettes for vann eller andre væsker hyppig eller over lengre perioder, kan huden utvikle kontakteksem og det danner seg lett sprekker. Noen er mer sårbare enn andre for å utvikle slikt eksem.
 • Kontakteksem allergisk type: Hvis huden utsettes for stoffer man er allergisk mot, vil man kunne utvikle eksem. Typisk er yrker der fingertuppene er kontkat med stoffer som kan gi allergi. Eksempler på slike yrker er hudpleiere, tannlege og gartnere.
 • Hudsykdom som atopisk eksem og psoriasis kan ramme fingertupper og føre til sprekkdannelse
 • Tørr hud. Mange er plaget med tørr hud. Om huden blir svært tørr, vil det kunne dannes sprekker.

Behandling

Sprekkene vil gjøre at fingrene lett henger seg opp i eksempelvis tekstiler, og det er smertefullt. Det er lett at det blir infeksjon i slike sprekker.

Hvordan behandle slike sprekker:

 • Smøre med fuktighetskrem
 • Ved eksem smører du med kortisonkrem
 • Dekke sprekkene med et plaster, slik som for eksempel gnagsårplaster
Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Slik forebygger du håndeksem. Video: Lommelegen.no Vis mer

Unngå at huden sprekker

Det tar tid før sprekkene tilheler. Det viktigste er derfor å unngå sprekker.

Hva kan man gjøre for å unngå sprekker?

 • Unngå kontakt med vann og irriterende væsker.
 • Unngå å vaske hendene for ofte. Bruk heller håndsprit, det er mer skånsomt.
 • Bruk hansker om du er i kontakt med vann/væske.
 • Hvis du har på plasthansker over 10 minutter, bruk bomullshansker innenfor
 • Bruk varme hansker når du er ute
 • Smøre hendene med fuktighetskrem.

Hvis enkle tiltak ikke hjelper, er det lurt å kontakte legen din eller en hudlege for vurdering, slik at du kan få råd om behandling.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring