Når svette blir problematisk

Noen plages med overdreven svetting (hyperhidrose), og det kan bli et problem som går utover selvbildet. Det finnes ulike typer behandling.

Overdrevet svetting: Personer som svetter mye kan oppleve det som et problem Foto: NTB Scanpix
Overdrevet svetting: Personer som svetter mye kan oppleve det som et problem Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Svetting er en naturlig del av kroppens funksjon, og bidrar til å opprettholde mest mulig stabil temperatur. Dersom kroppstemperaturen stiger, vil man svette mer. Det kan også skje dersom man er stresset, eller om natten.

Noen plages med overdreven svetting (hyperhidrose), og det kan bli et problem som går utover selvbildet. Hyperhidrose kan oppstå av seg selv, eller sekundært; svetten kan også være et symptom på sykdom - særlig nattesvette.

Hyperhidrose

Noen personer lider av overdrevet svetting (hyperhidrose).

Svetter ut jod
Visste du at mineralet jod blir avgitt fra kroppen gjennom svette, så de som svetter mye - f.eks. toppidrettsutøvere kan trenge mer jod enn vanlig anbefaling.

LES MER: Jod og svette

– Ved hyperhidrose produseres mer svette enn hva som er nødvendig for å regulere kroppstemperaturen. Det er store variasjoner på personnivå, slik at det kan være vanskelig å sette en presis definisjon av hvor overgangen går fra å svette mye, til å svette unormalt mye, forklarer Kjersti Danielsen.

Kjersti Danielsen er hudspesialist ved Nordnorsk Hudlegesenter, og forsker ved UiT, Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Man kan ha plager med økt svette på hele kroppen (generalisert hyperhidrose), flekkvis forekommende hyperhidrose, eller såkalt emosjonelt styrt svette, hvor de vanligste områdene med økt svettetendens er i håndflatene, fotsålene, under armene og i ansiktet.

En annen årsak til økt svette kan være overgangsalder.

Årsaker til økt svetting

Hyperhidrose kan forekomme isolert av seg selv (primær hyperhidrose), eller være relatert til feil i regulering av svettefunksjonen ved sykdom. Det kan være metabolske forstyrrelser, infeksjoner, kreft, nerveskader eller bruk av enkelte medikamenter (sekundær hyperhidrose).

– Ved primær hyperhidrose har man en økt aktivitet i svettekjertlene på grunn av økte signaler fra det ikke-viljestyrte nervesystemet. Tilstanden er delvis arvelig, og man får som oftest symptomer allerede fra barne- og ungdomstiden, sier Danielsen.

Hudspesialist: Kjersti Danielsen Foto: Privat
Hudspesialist: Kjersti Danielsen Foto: Privat Vis mer

Omkring 0,6-1 prosent av befolkningen har primær hyperhidrose. Dersom man plages av overdreven svetting, bør man ta kontakt med lege for å få konstatert hva som er årsaken til svettingen.

– Ved sekundær hyperhidrose, som gjerne kommer sammen med andre symptomer i voksen alder, vil man konsentrere seg om å behandle sykdommen som ligger bak. Ved primær hyperhidrose, vil behandlingen rette seg mot å dempe svettingen.

Ved lukemi - blodkreft - kan voldsom nattesvette være et av symptomene.

Svetteproblemer kan påvirke selvbildet

Svetteproblemer kan være fysisk ubehagelig, da man blir gående med våt hud og våte klær, i tillegg til at det kan gå utover selvbildet, ifølge Danielsen.

– Mange føler at svetteproblemene påvirker sosiale situasjoner, for eksempel gjennom at klær må skiftes flere ganger daglig, eller at man hemmes ved at man blir fokusert på å skjule svettingen. Derfor er det viktig å kunne tilby behandling til denne pasientgruppen.

LES OGSÅ: Derfor fryser noen lettere enn andre

Behandling mot svetteproblemer

Om spesialdeodoranter fra apotek ikke har tilstrekkelig effekt, kan det være verdt å prøve botulinumtoxin-behandling for å forbigående stoppe overdrevet svetting i de behandlede områder.

– Botulinumtoxin virker ved å blokkere nerveimpulser til svettekjertlene, og hindrer dermed at disse skiller ut svette, forklarer Danielsen.

Injeksjon med botulinumtoxin, gjennomført av kompetent personale, er en svært effektiv behandlingsmetode mot hyperhidrose. Behandlingen har en langvarig effekt på 3-12 måneder hos inntil 98 prosent av de som behandles.

Svetteproblemer: Mange vil ha problemer med sosiale settinger på grunn av overdreven svetting. Foto: NTB Scanpix
Svetteproblemer: Mange vil ha problemer med sosiale settinger på grunn av overdreven svetting. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Hos pasienter med mye svetteplager på større områder, kombineres ofte behandling med botulinumtoksin med tabletter, slik som Ditropan eller Didrase.

I mindre, mer avgrensede områder, slik som armhuler, ansikt/panne, håndflater/fotsåler og lysker, brukes som regel botulinumtoksin som eneste behandling.

– Behandlingen virker kun der hvor man har fått injeksjon, slik at man vil svette som normalt andre steder på kroppen, sier Danielsen.

LEGEN SVARER: Svetteutslett

Angst kan føre til mer svetting

Hos noen kan overdreven svetting oppstå når man fokuserer på å ikke svette, som igjen fører til at man svetter mer.

– En av de vanligste utløsende faktorer er angst med sammenfallende hjertebank. Her kan man ende opp i en vond syklus, skriver Kjetil Guldbakke, lommelegens hudlege, i et legesvar.

Guldbakke mener at botox er det beste behandlingsalternativet, da det er svært effektivt.

– Det er spesielt effektivt mot svette under armhulene, og det kan også brukes i hender. Den store majoritet vil etter en slik behandling bli helt «tørre», og plages ikke med svette selv under stress, skriver han.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring