Hudpleie og kosmetikk:

Naturlige hudprodukter er ikke nødvendigvis trygge

Bruken av betegnelsen «naturlig» i markedsføringen er ment å skape trygghet hos forbrukeren. Men naturen er lunefull. Den kan inneholde både giftige og allergifremkallende stoffer.

HISSIG EKSEM: Også naturlige stoffer kan gi kraftige hudreaksjoner. Foto: Ternavskaia Olga Alibec/Shutterstock/NTB
HISSIG EKSEM: Også naturlige stoffer kan gi kraftige hudreaksjoner. Foto: Ternavskaia Olga Alibec/Shutterstock/NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Definisjonen av hva som er naturlig burde ikke være vanskelig. Naturlige stoffer er stoffer som ikke er skapt av mennesker, som altså finnes i naturen. Denne todelingen blir imidlertid utfordret ved at kjemisk vitenskap har kommet så langt at mennesket nå kan kopiere og lage de substansene som opprinnelig kun fantest i naturen.

Både kunstig og naturlig kan gi allergisk reaksjon

Det syntetiske eller kunstige kan altså bli helt lik det naturlige. Begge deler kan gi de samme allergisk reaksjonene i huden. Dette vil du merke i form av at du får rødt og kløende utslett etter at du har vært i hudkontakt med stoffene du ikke tåler, såkalt allergisk kontakteksem. Alle stoffer, både syntetiske og naturlige, kan gi allergi, enten de er økologisk produsert eller ikke (1).

Dette reagerer vi ofte på i hudpleieproduktene

Når vi hudleger har pasienter som reagerer på hudpleieprodukter, fordeler dette seg gjerne på to hovedgrupper:

  • Allergi mot konserveringsmidler, typisk MI-allergi.
  • Allergi mot parfyme.

Naturlig er ikke tryggere enn syntetisk

La oss fortsette med parfyme. Parfyme selges gjerne som syntetisk, naturlig, allergivennlig, økologisk eller organisk, alt etter hvem markedsføringen retter seg mot. Forvirret? Hva er forskjellen, og er det noen forskjell?

Betegnelsen økologisk er vel den eneste som gir deg noe nyttig informasjon, og som forteller at det foreligger en produksjonsprosess ved å unngå bruk av giftstoffer, som for eksempel ugressmidler, i dyrkingen av duftplanter til parfymeproduksjon.

De andre betegnelsene er egentlig overflødige og uten informasjonsverdi i forhold til hvor farlige eller ufarlige stoffene er for deg som forbruker. De er altså mer villedende enn veiledende.

LAVENDEL: Her dyrkes det frem mye god duft. Foto: tangratannakra/Shutterstock/NTB
LAVENDEL: Her dyrkes det frem mye god duft. Foto: tangratannakra/Shutterstock/NTB Vis mer

Allergi er at du reagerer feil på naturen

Det høres brutalt ut, men det er du som er blitt problemet ved slik allergi, ved at ditt immunapparat reagerer skjevt i møte med de stoffene du ikke tåler, men som du burde tåle. Vi vet imidlertid ikke nok om hvorfor noen utvikler slik allergi, og noen ikke.

Et annet kjent eksempel på allergi mot det naturlige er pollenallergi, som over 20 prosent av befolkningen har (2), bare for å illustrere at du ikke må la deg forlede av betegnelsen naturlig.

Naturen kan også være giftig

Et godt eksempel på hvordan tilsynelatende ufarlig natur kan gi hudreaksjoner er hudkontakt med saften fra kjempebjørnekjeks. Denne vil i nærvær av sollys kunne gi alvorlige hudreaksjoner. Dette har ingen ting med allergi å gjøre, men at det naturlige kan være giftig.

Gode råd til deg som kjøper hudpleiemidler

Du kan bli en bevisst forbruker av hudpleiemidler og kosmetikk hvis du følger noen enkle råd:

  • Ikke la deg overbevise av fengende uttrykk som naturlig eller organisk.
  • Kjøp fra en anerkjent forhandler, og vis forsiktighet ved kjøp over nettet.
  • Påse at produktet du kjøper har en liste over ingredienser, såkalt innholdsdeklarasjon, som er tydelig og lesbart. Produkter uten innholdsdeklarasjon skal du ikke bruke! Hvis du som forbruker mistenker uregelmessigheter ved et produkt, kan du ta kontakt med Mattilsynet.
  • Får du utslett og kløe av et hudprodukt, så ikke kast det! Ta vare på innholdsdeklarasjonen, slik at du ved allergitesting senere kan vise til hvilke stoffer du har vært i kontakt med. Det er som sagt ikke nødvendigvis produktet det er noe galt med, men at du har blitt allergisk mot et innholdsstoff.

Og til slutt:

Huden er veldig selvhjulpen, og trenger egentlig ikke så mye kompliserte stoffer. Vær en nøktern forbruker!

Kilder:

1) Mattilsynet.no: Parfymeallergi 2) Naaf.no: Pollenallergi

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring