Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Negleforandringer kan være tegn på sykdom, og i noen tilfeller bør man oppsøke lege. Har du neglesopp bør du søke behandling.

NEGLESYKDOMMER: Forandringer i neglen kan være et tegn på sykdom Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NEGLESYKDOMMER: Forandringer i neglen kan være et tegn på sykdom Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Neglene våre er en forlengelse av huden – friske, sunne negler skal være semitransparente, med frisk, lyserosa negleseng. Men mange av oss opplever at neglene blir tørre, flisete, misfargede og kanskje smertefulle.

Neglesykdommer kan deles inn i to grupper: Forandringer av negleplatens form eller struktur, og forandring av neglefargen.

Dersom man får en forandring i alle neglene, vil det gjerne være en systemisk årsak som ligger bak, slik som for eksempel mangelsykdom, indremedisinsk sykdom eller en hudsykdom. Hvis bare én eller noen få negler får en forandring, vil årsaken være lokal.

Tørre, gule, flassende negler kan være sopp eller psoriasis

– Sopp og psoriasis er de vanligste neglesykdommene vi har. Neglesopp kjennetegnes ved at neglene lukter annerledes, blir tørre, tykke, gule og flassende. Det er meget smittsomt, sier Lise Tvedt, hudpleier ved Abc-klinikken i Bergen.

Neglesopp i seg selv er ikke farlig, men infeksjonen ødelegger neglene. Psoriasis kan gi samme symptomer som sopp, men lukter ikke, og er ikke smittsomt, ifølge Tvedt.

– Det er viktig å alltid oppsøke lege ved mistanke om sopp og psoriasis, da det må tas prøver på laboratorium for å stille riktig diagnose, sier hun.

- Neglesopp behandles som oftest med soppdrepende tabletter. Litt avhengig av hvor infeksjonen sitter, tar man tablettene i 6 til 12 uker, sier lommelegens hudlege, Kjetil Guldbakke.

Men selv med behandling er det ikke sikkert man klarer å bli kvitt infeksjonen.

- Dessverre blir ikke alle bra, men rundt 70-80 prosent blir kvitt neglesoppen. Man må la neglen voksne ut igjen før man kan vurdere om det er et vellykket resultat, sier Guldbakke.

– Ved psoriasis i neglene kan man få injeksjoner med kortison i huden rundt negleanlegget, sier Caroline Strandhagen, spesialist i hudsykdommer ved Hudklinikken i Oslo.

LES MER: Soppinfeksjoner i huden

SPESIALIST I HUDSYKDOMMER: Caroline Strandhagen Foto: Privat
SPESIALIST I HUDSYKDOMMER: Caroline Strandhagen Foto: Privat Vis mer

Hvordan skille neglesopp og psoriasis fra hverandre?

For å kunne skille sopp og psoriasis fra hverandre, er det beste alternativet at legen tar en neglprøve, som sendes til et laboratorie for å undersøke om det er sopp, skriver lommelegens hudlege, Kjetil Guldbakke, i et legesvar.

– Hvis prøven er positiv behandles det med soppdrepende midler. Hvis den er negativ vurderes andre negletilstander slik som psoriasis. Valg av behandling her avhenger av hvor plaget man er, og hvor uttalt forandringene er, skriver han.

Flere vanlige neglesykdommer:

 • Inngrodd tånegl. Området rundt den nedgrodde neglen blir rødt og hovner opp. Hvis huden og underhuden blir infisert, kan det komme puss (verk) fra siden av neglen. Operasjon kan bli nødvendig.
 • Onykolyse (neglen ligger ikke helt inntil neglesengen – kan oppstå etter traume)
 • Infeksjon i neglsengen blant de vanligste neglesykdommene.
 • Neglerotsbetennelse. En neglebetennelse, paronyki, er en infeksjon i bløtvevet rundt en fingernegl. Tilstanden forekommer i en akutt og en kronisk form. På grunn av en skade på negleroten kan bakterier slå seg ned og lage en infeksjon.
 • Akutte skader (for eksempel blodansamling under neglen, såkalt blånegl)

Ved kronisk neglerotsbetennelse bør neglen som er rammet holdes tørr, og man bør sørge for å unngå ytterligere neglebåndsskade. Det kan ta tre-fire måneder før neglebåndet vokser frem igjen. Det anbefales å smøre neglebåndet med vaselin mange ganger hver dag.

Les også: Neglepleie for babyer

Når skal man oppsøke lege?

Fysisk sykdom og psykiske tilstander kan påvirke vekst og utseende på neglene, men ofte er negleforandringer uskyldige. Hva gir grunn for å oppsøke lege?

– Man bør oppsøke lege ved smerter eller tegn på infeksjon, sier Strandhagen.

Ulike negleforandringer

 • Fortykket negl innerst: Årsaken er lite kjent. Det er en fortykkelse av bløtvevet under den innerste delen av negleplaten og gjør neglen svampaktig og fortykket her. Forekommer ved en lang rekke kroniske sykdommer, særlig i lunger og luftveier
 • Skjeformede negler: Tverrgående eller langsgående nedsenkninger i neglen slik at den blir "skje-formet". Hos nyfødte kan det være en normalvariant som korrigerer seg selv over noen år. Kan skyldes skade, eksponering løsningsmidler, jernmangel, hemokromatose
 • Gul negl: Årsaken er usikker. Kan ses hos pasienter med ulike kroniske sykdommer
 • Hvit negl: Kan skyldes lokale problemer som vorter, neglesopp eller skade
 • Tverrgående striper i neglen: Kan skyldes enhver sykdom som forstyrrer negleveksten eller skader
 • Langsgående striper i neglen: Finnes normalt hos de fleste mørkhudete personer
 • Blåaktig misfarging av neglene: Kan tyde på oksygenmangel ved alvorlige hjerte- og lungesykdommer. Personen vil da også ha andre symptomer på å være alvorlig syk.
  Kilde: DB.no, Store medisinske leksikon

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring