– Nei, dyre hudpleieprodukter er ikke løsningen for å bli kvitt kviser

Dette bør du gjøre istedenfor, forteller hudlege.

JO DYRERE, JO BEDRE? Nei. Prislappen har ingen sammenheng med effekten. Foto: Marharyta Manukha / Shutterstock / NTB
JO DYRERE, JO BEDRE? Nei. Prislappen har ingen sammenheng med effekten. Foto: Marharyta Manukha / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kviser (akne) er veldig vanlig og popper opp hos de aller fleste en eller annen gang i løpet av livet. Det er røde, hvite kviser og hudormer som dukker opp i ansiktet, på bryst og rygg. Det er synlig for alle.

Hos de aller fleste kommer kvisene i ungdomsår, den mest sårbare tiden. Hvordan løser du dette? Det er lang ventetid hos fastlegen og enda lenger ventetid hos hudlege. Jeg tror mange, spesielt unge mennesker, vil søke om informasjon på nett og i sosiale medier for å forsøke å løse problemet. Her er det så mange tips! Men kan du stole på dem?

LES OGSÅ: Ulike typer kviser

«Perfect skincare routine»? Bare glem det!

Jeg har sett litt nærmere på hva man kan finne av informasjon. I sosiale medier er det mange treff med videoer om den optimale hudpleie-rutinen, eller «Perfect Skincare Routine» på engelsk, som er et populært søk.

Jeg gjorde et googlesøk med ordene «bli kvitt kviser» og fikk over 77 000 treff. Et søk med «get rid of pimples» med over 22 millioner treff. Og det er flust av annonser som lover gull og grønne skoger.

Hudlege Teresa Løvold Berents.
Hudlege Teresa Løvold Berents. Vis mer

En del tips og tiltak er ikke kostbare, slik som «isbit-trikset», «saltvannstrikset», det å passe på kostholdet og å unngå stress.

Verken isbit eller saltvann vil gjøre at du blir kvitt kvisene. Å ha sunt kosthold og unngå stress er gode tiltak for å få det bedre i livet generelt, men vil sannsynligvis heller ikke ha noe effekt på kvisene.

Det er også mange annonser og informasjonssider om et stort antall hudprodukter som visstnok skal behandle kvisene. Det er blant annet kremer, lotions, ansiktsvask, ansiktsmasker, skrubb, plastre og børster.

Produktene reklamerer å virke for: Talgproduksjonen, den fortykkede huden rundt hårsekken, mikrobene i huden og/eller betennelsen (inflammasjonen).

Dette bør du vite

De fleste ikke-reseptbelagte produktene mot kviser har ikke gjort gode, større studier for å vise den mulige effekten av produktet det reklameres for. Det betyr at det er usikkert om produktet i det hele tatt har effekt!

Det er usikkert om disse produktene i det hele tatt har effekt! Teresa, hudlege

Hvis du lar deg rive med kan du ende opp med å bruke ganske mye penger på produkter som ikke har noe effekt i det hele tatt!

To råd fra hudlegen:

Istedenfor å finne hjelp for kviser i sosiale medier og kjøpe produkter som ikke virker har jeg to råd:

1. Rengjør hud

Rengjør huden din på vanlig måte, og bruk fuktighetskrem som ikke er altfor fet.

2. Forsøk reseptfri krem som du kjøper på apotek

Forsøk et produkt som inneholder benzoylperoksid som kjøpes reseptfritt på apotek. Det er vist i studier at det å bruke benzoylperoksid er effektivt ved mild til moderat grad av kviser. Dette er første trinn i behandling av kviser. Benzoylperoksid vil påvirke hudmikrobene, og hemme dannelsen av hudormer (black and white heads). Du må bruke det på hele hudområdet som er rammet med kviser, en til to ganger daglig.

Bivirkningene ved å bruke benzoylperoksid er tørrhet og hudirritasjon. Bruk derfor en god fuktighetskrem i tillegg. Du må også være obs på at benzoylperoksid kan bleke klærne dine.

LES MER: Behandling av kviser

Når bør man oppsøke lege?

Hvis ikke dette har effekt er det aktuelt å forsøke reseptbelagte kremer og etter hvert tabletter. Du må da ha time hos legen din eller en hudlege.

Til slutt er veldig viktig å presisere at de aller fleste har milde til lite uttalte kviser, men hos noen få er kvisene så hissige at det kan danne seg arr. For de med alvorlig kviser er det viktig med rask time hos lege. Hvis kvisene er hissige og etterlater arr, er det veldig viktig å gi informasjon om dette når du bestiller legetime, slik at du blir prioritert i forhold til dem med mindre kviser.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring