Onykolyse: Løsning av neglplaten

Hvorfor har neglene mine hvite hjørner og løsner fra huden under? Hudlege Teresa gir deg svaret.

HVIT HJØRNE PÅ TÅNEGL: En stortånegl som har løsnet noe i hjørnet. I dette tilfelle sannsynligvis på grunn av en klemskade. Foto: ReaLiia / Shutterstock / NTB
HVIT HJØRNE PÅ TÅNEGL: En stortånegl som har løsnet noe i hjørnet. I dette tilfelle sannsynligvis på grunn av en klemskade. Foto: ReaLiia / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Neglplaten dannes i neglroten og er en beskyttelse for fingrene og tærne. Hvis neglplaten løsner fra neglsengen, kommer det luft under neglplaten og neglen blir hvit. Hvis neglplaten løsner i kanten av neglen, vil du se hvite hjørner i neglplaten din.

Det er faktisk ikke så uvanlig med hvite hjørner på neglene, spesielt på tåneglene. Det er flere forklaringer på hvorfor du kan ha fått hvit hjørner. Jeg vil nevne noen mulige forklaringer nedenfor.

Skade

Den vanligste årsaken er en skade mot tåneglene dine. Trange sko er ofte syndebukken. Litt for små sko vil gi et jevnt trykk og press mot neglplaten som etter hvert løsner. Hvis du får et hardt slag mot neglen vil den også kunne løsne. Idrettsutøvere som bruker trange sko daglig, som fotballspillere, er veldig utsatt.

Irritasjon

Langvarig fuktighet og produkter som irriterer huden vil kunne bidra til løsning. Svette fuktige sokker vil gjøre at huden blir lettere skadet og neglen vil kunne løsne. Bruk av sterke neglprodukter vil kunne irritere huden noe som kan trigge en løsning.

Allergi

Neglprodukter eller fotprodukter som du er allergisk mot vil gjøre at det oppstår en inflammasjon og neglen vil løsne. En allergi mot produkter som påføres huden kalles kontaktallergi.

Infeksjon

Infeksjon med sopp kan oppstå i tåneglene. Ofte er det noen risikofatroere som fuktige føtter over land tid, eller en skade. Så neglsoppen kan komme etter at det har vært en løsning. Men samtidig så gir neglsopp enda mer lsøning av neglplaten. .

NEGL HOS PERSON MED PSORIASIS: Noen ganger kan onykolyse oppstå på grunn av sykdom. Foto: Dermatology11 / Shutterstock / NTB
NEGL HOS PERSON MED PSORIASIS: Noen ganger kan onykolyse oppstå på grunn av sykdom. Foto: Dermatology11 / Shutterstock / NTB Vis mer

Hudsykdom

Det er noen hudsykdommer som kan ramme neglene med løsning av neglplaten. Eksempler på slike hudsykdommer er psoriasis og lichen planus. Da vil du ofte ha utslett andre steder.

I sjelden tilfeller kan kreft i neglplaten være en forklaring på hvite hjørner, da vil det være andre lokale forandringer i tillegg til hvite hjørner.

Det å ha en løsning av neglplaten vil vanligvis gi lite eller ingen plager. Det at neglplaten løsner, gjør at det er en økt risiko for infeksjon i neglplaten. En løsnet neglplate er fro mange kosmetisk skjemmende.

Det er flere ting du kan gjøre for å forbygge hvite hjørner:

  • Holde neglene korte og tørre.
  • Holde føttene tørre og varme.
  • Bruke rommelige sko.
  • Bytte sokker når de er fuktige
  • Unngå skader og irriterende stoffer som neglelakk

Hvis plagene ikke blir bedre med disse tiltakene kan det aktuelt å undersøke neglforandringene hos lege. Det kan være at legen tar en prøve for å undersøke om det er en infeksjon med neglsopp.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring