Ordliste om hud

Følgende uttrykk brukes for å beskrive utslettsprikker og andre forandringer i huden.

RØDME OG BLEMMER: Her ser vi et elveblestutslett. Huden er rød, og her ser man ulike blemmer; både vesikkeler og bullaer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RØDME OG BLEMMER: Her ser vi et elveblestutslett. Huden er rød, og her ser man ulike blemmer; både vesikkeler og bullaer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis du leser om ulike eksem, utslett og hudsykdommer vil man bruke ganske spesifikke begreper for å definere utseende til hudforandringer. Her er en forklaring på de ulike ordene.

 • Rødme. Et område av huden som er rødfarget. Fargen avblekes ved trykk. Medisinsk betegnelse: erytem. (Som for eksempel ved erytema multiforme)
 • Flekk. En avgrenset fargeforandring i hudens nivå. Medisinsk betegnelse: makel.
 • Knute. En avgrenset fortykkelse i huden. Medisinsk betegnelse: en liten knute (med diameter under 5 mm) kalles en papel, en større knute (med diameter over 5 mm) kalles en nodul. (Som for eksempel en basaliom)
 • Plakk. Et større hudområde som er litt forhøyet sammenlignet med huden for øvrig, og som også er hardere enn vanlig hud. Vanlig ved for eksempel psoriasis.
 • Blemme. Et hulrom i huden, fylt med klar væske. Medisinsk betegnelse: en liten blemme (med diameter under 5 mm) kalles en vesikkel, en større blemme (med diameter over 5 mm) kalles en bulla. Vannkopper er et eksempel.
 • Pustel. Et hulrom i huden, fylt med puss (verk).
 • Vable. Platåaktig hevet hudområde, typisk for elveblest. Varer som regel relativt kort tid. Medisinsk betegnelse: urtica.
 • Skjell. Tynne, flasslignende flak av avstøtt hud. Medisinsk betegnelse: squama.
 • Skorpe. Inntørket sekret. Medisinsk betegnelse: kruste.
 • Hyperkeratose. Fortykkelse av hudens ytterste lag, hornlaget.
 • Erosjon. Tap av de ytterste lagene av overhuden. Oppstår når en blemme sprekker og etterlater et fuktig, ikke-blødende område. Kan ses ved brennkopper.
 • Sår. Dypere skade i huden. Kan gi blødning og arrdannelse. Medisinsk betegnelse: ulcus.
 • Fissur. En smal sprekk i huden, et lineært sår. Kalles også ragade.
 • Kloremerke. Hudtap på grunn av oppkloring. Medisinsk betegnelse: ekskoriasjon. Ses ofte ved atopisk eksem

Kilder:

Denne ordlista ble opprinnelig skrevet i 01.01.200 på Lommelegen med ukjent forfatter.
REvisjon: 07.11.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring