Prurigo nodularis gir ekstrem kløe. Ny medisin gir nytt håp

Ekstrem kløe gir ekstremt redusert livskvalitet. Kløen er så kraftig at man rett og slett river av seg huden.

PRURIGO NODULARIS på overarmen hos en voksen kvinne. Kløen er ofte uutholdelig. Foto: Dematology 11 / Shutterstock / NTB
PRURIGO NODULARIS på overarmen hos en voksen kvinne. Kløen er ofte uutholdelig. Foto: Dematology 11 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Prurigo nodularis er slett ikke noe uvanlig sykdom, selv om det ikke finnes noe godt norsk navn på den. Direkte kan det oversettes med en kløende tilstand med knuter. Uttrykk som jeg gjerne bruker er kløeknuter eller eksemknuter.

Hvordan ser utslettet ut?

Etter flere uker eller måneder med kløe oppstår det harde knuter i huden, gjerne på armer og ben, men også skuldrer og sideflanker, samt nedre rygg og setet. Knutene er fra halv centimeter til to centimeter i diameter, lett rød i fargen, med oppklort overflate med skorpedannelse. Det er den gjentatte oppkloringen som gir knutene.

Kløen forsterker seg og blir etterhvert ekstrem, i den grad at man kan gå helt fra vettet, og bli fullstendig invalidisert. Jeg har som lege sett mange eksempler på at pasienter med sykdommen har vært så desperate at de har valgt å sitte naken utendørs i mange, lange minutter - flere ganger gjennom vinternatta for å overleve natta. Kulde lammer jo som kjent nervetrådene og derfor også kløen.

Kløe-klore-sirkelen

Kløe kan ha mange årsaker. Hvis man klorer opp huden på grunn av kløen, vil følelegemene i huden som gir kløe, også begynne å endre seg og vokse. Kløenervene fyrer av mer og mer, med enda mer oppkloring til følge og man kommer inn i en ond sirkel, den såkalte kløe-klore sirkelen.

Hva er årsaken?

For å forstå årsaken til sykdommen, må vi forstå hvorfor kløen oppstår. Dessverre vet vi ikke alltid det. Disse grunntilstandene er imidlertid en hyppig årsak:

Kløen kan også skyldes

Nytt håp med ny medisin!

Sykdommen behandles etter årsak, hvis man finner en årsak. Behandlingen er i et bredt spekter fra smøring med kortisonkremer, via immunhemmende medisiner til psykologisk støtte og behandling. Er kløen så ekstrem at man rett og slett river av huden sin, må innleggelse på hudavdeling vurderes for intensivert smørebehandling.

Medikamentet dupilumab, som er vel etablert i behandling av atopisk eksem, er nå testet og viser å ha effekt også ved prurigo nodularis, og sykdommen er i Felleskatalogens tekst godkjent indikasjon for slik behandling (1).

Behandlingen er imidlertid kostbar, og per dags dato dekkes ikke medisinen automatisk over det offentlig budsjettet (2). Jeg håper inderlig at det bare er et tidsspørsmål før slik behandling tilbys. Det fortjener virkelig denne pasientgruppen!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring