Hudlege:

Sinkmangel kan være alvorlig og gi sår og utslett

Sprekker og sår i munnvikene er typisk. Rett behandling hjelper raskt.

MANGEL PÅ SINK: Sprekker og sår i munnvikene kan være tidlige tegn. Foto: Science Photo Library / NTB
MANGEL PÅ SINK: Sprekker og sår i munnvikene kan være tidlige tegn. Foto: Science Photo Library / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sink (zn) er et livsviktig mineral i kroppen. Den spiller en sentral rolle i prosesser i kroppen for regulering og produksjon av fett, proteiner og byggestenene i DNA (arvematerialet).

Sink er viktig for et godt immunsystem og sink er viktig i sårtilhelingen. Sink er også en antioksidant og beskytter huden mot skader fra sollyset.

Tegn på sinkmangel

Ved sinkmangel vil det kunne utvikles sårdannelse og økt sårbarhet for infeksjon. Det vil kunne komme sår og skorper på områder rundt munn, fingre og i underlivet.

Noen vil også kunne få håravfall, neglerotbetennelse, øyekatarr og eksemlignende utslett i munnviker.

Andre symptomer kan være diaré, depresjon, irritabilitet og manglende vektoppgang.

Hvorfor får man sinkmangel?

Sink tilføres via kosten. Eksempler på sinkkilder er morsmelk, kjøtt, innmat, skalldyr og salat.

Risikofaktorer for å få sinkmangel er anoreksi, alkoholmisbruk, vegansk diett. Mangel på sink i kosten er en årsak til sinkmangel.

Sinkmangel kan også være arvet. Arvet sinkmangel kalles acrodermatitis enteropathica. Det er en sjelden sykdom som oppstår i spedbarnsalder. Årsakene er en endring (mutasjon) i et arvestoff som har oppskriften til proteinet som skal transportere sink. Babyer som har denne mutasjonen vil få tegn sykdommen 1-2 uker etter at de avslutter amming eller tidligere hvis de er flaskeernært.

Diagnose

Diagnosen sinkmangel stilles ved å ta en blodprøve som viser lave nivåer av sink.

Behandling

Sinktilskudd vil hjelpe raskt og plagene går tilbake.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring