Slik skader røyking huden din

Vurderer du å slutte å røyke? Flott - jeg som hudlege støtter den avgjørelsen. Under kan du lese hvorfor og se bilder.

RØYKING OG HUD: For tidlig hudaldring, rynker og gusten hud er noe av det du kan oppleve dersom du røyker. Foto: Avner Ofer Photography / Shutterstock / NTB
RØYKING OG HUD: For tidlig hudaldring, rynker og gusten hud er noe av det du kan oppleve dersom du røyker. Foto: Avner Ofer Photography / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvordan påvirkes huden av røyking?

Bortsett fra kjent risiko for kreft, hjerte og lungesykdom er også røyking forbundet med endringer i huden: Fortidlig hudaldring, forsinket sårtilheling, økt risiko for infeksjoner. Dessuten er røyking koblet til en rekke hudlidelser som psoriasis, hidrosadenitis og hudlupus.(3)

LES OGSÅ: Seks helseskader forårsaket av røyking

Hvordan skader røyken huden?

Det er over 4000 kjemikalier i tobakksrøyk. Dette fører til oksidativt stress på huden, som igjen vil si skadelige frie radikaler på huden. Frie radikaler bryter ned cellene våre og leder til rynker og pigmenteringer.

Nikotinen gjør at blodårene trekker seg sammen, som fører til nedsatt blodsirkulasjon i huden.

Sigarettrøyking påvirker immunapparatet og fører til økt produksjon av et enzym, MMP-1, som skader kollagen som er det proteinet som fører til at huden er spenstig.

Nikotinerstatning er tryggere for huden, men nikotin i seg selv fører også til vasokonstriksjon, forsinker sårtilheling og akselererer hudaldring.

Symptomer

Man kan se klassiske tegn i huden til mennesker som røyker.

Forbigående hud og slimhinneeffekter:

  • Gulaktig misfarging av negler og fingernegler
  • Misfargede tenner og tunge

Mer langvarige forandringer er:

  • Rynker og linjer, særlig rundt munn og øyne, etter gjentakende "patting" på røyken
  • Gusten, grågul hudtone, med utvidete blodkar
  • Poser under øynene
  • Tørr, grov hud
GULE NEGLER: Typisk blir langfinger og pekefinger som holder sigaretten gulfarget. farhanjourney / Shutterstock / NTB
GULE NEGLER: Typisk blir langfinger og pekefinger som holder sigaretten gulfarget. farhanjourney / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvordan forårsaker røyking aldring i huden?

Det er ingen eksakt kunnskap om hvordan røyking fører til aldring i huden, men teorier er at varmen fra sigaretten fører til lokal forbrenning av huden. Det skjer en vasokonstriksjon, som vil si at blodårene trekker seg sammen og reduserer blodsirkulasjon. Dette fører til endringer i de elastiske fibrene og kollagen i huden. Reduksjon av vitamin A og fuktighet i huden.

Røyking og sårtilheling

Røyking forsinker sårtilheling, inkludert hudsår og operasjonssår. Det øker risiko for sårinfeksjoner, mislykket hudtransplantasjon, samt nekrose (celledød) og blodpropp. Årsakene til dette er ikke sikkert avklart, men involverer:

  • Vasokonstriksjon som fører til nedsatt oksygen til hudcellene.
  • Nedsatt produksjon av nye hudceller, som vil si mangelfull sårtilheling.
  • Nedsatt tilvekst av nye blodårer i såret.

Røyking medvirker til utvikling og forsinket sårtilheling ved leggsår, særlig arterielle sår, diabetessår og kalsifylaksi.

Foto: LEPPEKREFT: Røyking øker risiko for kreft i munn og leppeområdet. Foto: Karan Bunjean / Shutterstock / NTB
Foto: LEPPEKREFT: Røyking øker risiko for kreft i munn og leppeområdet. Foto: Karan Bunjean / Shutterstock / NTB Vis mer

Røyking og hudkreft

Røyking dobler risiko for å utviklet en type hudkreft, plateepitelcarcinom, sammenliknet med ikke-røykere. Det er også risiko for celleforandringer og munnhulekreft. 75% av munnhulekreft og leppekreft oppstår hos røykere.

Røyking og palmoplantar pustulose

Pustulosis palmoplantaris er en kronisk hudsykdom som består av kviselignende, rødt og flakete utslett på hender og føtter. Tilstanden er assosiert med røyking, og kan være vanskelig å behandle.

Foto: BEHANDLINGSRESISTENT SYKDOM: Pustulosis palmoplantaris kan være smertefull og vanskelig å få behandlet. Foto: Dermatology11 / Shutterstock / NTB
Foto: BEHANDLINGSRESISTENT SYKDOM: Pustulosis palmoplantaris kan være smertefull og vanskelig å få behandlet. Foto: Dermatology11 / Shutterstock / NTB Vis mer

Røyking og hidradenitis suppuritiva

Hidradenitis suppurativa (HS) er en kronisk hudsykdom kjennetegnet av tilbakevendende utbrudd med ømme pussfylte byller, betente knuter, hudormer og arrvevdannelse. Forandringene er i hovedsak lokalisert i aksiller, lysker, ved endetarmsåpning, på setet, under bryster og/ eller i magefold. Hudsykdommen er dokumentert assosiert med røyking.

Foto: BYLLER I ARMHULER: Hudsykdommen Hidradenitis suppuritiva er assosiert med røyking. Foto: guentermanaus / Shutterstock / NTB
Foto: BYLLER I ARMHULER: Hudsykdommen Hidradenitis suppuritiva er assosiert med røyking. Foto: guentermanaus / Shutterstock / NTB Vis mer

Andre hudsykdommer

Det er også sett sammenheng mellom røyking og alvorlig psoriasis, lupus i hud, lichen planus , infeksjoner i hud og blodkarsykdom.

Påvirker snus huden på samme måte?

Det er dessverre ikke større forskning som er gjort på snus og hud. Snusen gjør nok mindre skade på huden, men vi vet at snus inneholder nikotin som fører til at blodårene trekker seg sammen. Dermed blir det dårligere blodgjennomstrømming rundt om i kroppen, og vevet i huden får også mindre næring og oksygen.

Kilder

1)Sartorius K, Emtestam L, Jemec G, Lapins J. Objective scoring of hidradenitis suppurativa reflecting the role of tobacco smoking and obesity. British Journal of Dermatology 2009; 161(4): 831-9 2)https://www.helsenorge.no/snus-og-roykeslutt/helseskader-av-snus/ 3) Dermnet.nz, 4) Mayoclinic 5) Webmed.com

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring