Små blødninger i huden - hva kan være årsak?

Blødninger i huden er stort sett uskyldig, men noen ganger tegn på alvorlig sykdom

BLØDNING? Press hardt et gjennomsiktig og klart glass mot huden. Hvis prikkene er der fortsatt, er det blødning tilstede. Foto: folkrutord /Shutterstock / NTB
BLØDNING? Press hardt et gjennomsiktig og klart glass mot huden. Hvis prikkene er der fortsatt, er det blødning tilstede. Foto: folkrutord /Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det oppstår i huden vår hver dag små mikroskopiske blødninger, på grunn av trykk eller støt, som ikke er synlig for det blotte øye.

Heldigvis har de fleste av oss fungerende blodplater, som lapper blodårene innvendig. For at denne lappingen skal festes, må det til en rekke biokjemiske prosesser i huden, noe vi kaller koagulasjonssystemet.

Hvis det oppstår blødninger i huden skyldes dette enten:

  • Få eller defekte blodplater
  • Defekt koagulasjonsprosess
  • Skjøre blodårevegger eller skade av disse

Punktformet eller blåmerker?

Vi kan som hovedsak dele blødninger inn i to typer; små punktformige røde prikker, som på fagspråket kalles purpura eller petekkier, og større opp til flere centimeter store blålilla flekker, som kalles ekkymoser.

Det er ikke alltid lett å se forskjell på en rødfarget betennelse i huden og blødning. Press et gjennomnsiktig klart glass mot fargeforandringen. Hvis den ikke blir borte under trykk er det en blødning tilstede.

Selv om blåmerker er det vanligste, særlig hos eldre, er det de punktformede små blødningene som kan være mest utfordrende å utrede. Her er noen viktige årsaker:

Stase

Stase betyr at blodet ikke blir drenert godt nok fra en legemsdel og det opparbeides et overtrykk som gjør at blodårene sprekker. Typisk eksempel er blødninger på leggene hos eldre som har dårlige klaffer i venesystemet. Behandlingen her blir å bruke støtte-eller kompresjonsstrømper som presser blodet tilbake til hjertet. Ved stase er det mindre vanlig med blødninger på armene.

For lavt antall blodplater

For lavt antall blodplater, kalt trombocytopeni: Blodplater produseres i benmargen. Ved sykdommer i blodet, for eksempel, leukemi, vil blodplatefunksjonen kunne forstyrres, med små blødninger til følge. Trombocytopeni påvises hos ca 1prosent av alle nyfødte. Hudblødninger hos babyer krever rask avklaring (1).

Medikamenter

Ved intoleranse eller allergi mot medikamenter kan det kan oppstå en reaksjon i blodplatene eller åreveggene

Infeksjoner

Ulike infeksjoner i kroppen kan forstyrre enten blodplatefunksjonen eller koagulasjonen. Særlig er dette aktuelt ved blodforgiftning, også kalt sepsis. Et viktig eksempel her er hjernehinnebetennelse, meningokokksepsis.

Vaksine

Vaksinering er jo det at man tilfører huden svekkede virus eller bakterier. På samme måte som infeksjoner kan også vaksiner utløse kraftig immunrespons, som påvirker blodplatene, eller skade åreveggen direkte.

Autoimmune sykdommer

Betegnelsen autoimmunitet knytter seg til at immunapparatet angriper eget vev selv. Eksempler på autoimmune sykdommer er leddgikt og lupus. Ved slike tilstander kan blodplatefunksjonen bli forstyrret. Henoch-Sconleins purpura hos barn og ungdom er et annet eksempel på slik betennelsesreaksjon.

Blodfortynnende medisiner

Blodfortynnende medisiner: Slike medisiner kan gi punktblødninger, for eksempel forsterke stasebetinget blødning på leggene. Det vanligste er allikevel at slike medisiner hos eldre gir lavere terskel for blåmerker etter støt.

Hoste

Langvarig og kraftig hoste hos barn kan føre til småblødninger rundt øynene.

Skade

Skade selvpåført eller påført av andre er også en mulighet. Barn leker ofte med ulike sugeteknikker, for eksempel suger fast et glass rundt munnen. Typisk da er at barnet får en ring av småblødningere rundt munnen. Blødninger hos de minste sees også som resultat av mishandling med overdreven risting eller vridning av huden.

Kilder:

Forfatter er hudlegespesialist. 1) Tidsskriftet.no: Et nyfødt barn med petekkier

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring