HUDLEGE VARSLER:

- Svindyr medisin gjør skabb til et folkehelseproblem

Det er om å gjøre å unngå å få skabb! Ikke bare er behandlingen krevende å gjennomføre, den er også en stor belastning for lommeboken. Løsningen er enkel - behandling bør være gratis!

Skabb: Bildet illustrerer en typisk skabbgang mellom tommel og pekefinger. Ser du dette og klør - oppsøk hudlege. Foto: skvalval / Shutterstock / NTB
Skabb: Bildet illustrerer en typisk skabbgang mellom tommel og pekefinger. Ser du dette og klør - oppsøk hudlege. Foto: skvalval / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

KOMMENTAR:

Skabben lever i beste velgående og de fleste smittede er unge og studenter med stor sosial kontaktflate og ofte liten økonomisk tyngde. Skabb forsvinner ikke av seg selv og må alltid behandles. Da hjelper det ingen av behandlingen er svindyr.

Så mye koster det

Det er 4 ulike behandlingsalternativer og jeg har ringt til flere apotek for informasjon om pris. Dette koster behandlingen:

 • Reseptfri: Permetrin-krem (Nix) - koster ca 475 kr for 30 g (hvis du bestiller på nett koster det 319)
 • Reseptfri: Benzylbenzoat-liniment 100 ml - koster ca 483 kr
 • På resept: Benzylbenzoat/disulfiram (Tenutex krem) - koster ca 540 kr.
 • På resept: Ivermektin tabletter (Scatol) - koster ca 587 kr for 4 tabletter. En person på 80 kg må ha 6 tabletter per gang..

Behandlingen må gjentas etter 7 dager, så det er bare å gange prisen med to med en gang. Og ofte er dette bare starten på behandlingen...

Har ofte dårlig effekt

Permitrin krem (Nix) har tradisjonelt sett vært brukt som førstelinjebehandling ved skabb, og anbefales fortsatt av FHI.

Erfaringsbasert fra flere hudleger i Norge, samt i Europa, USA og Australia har man sett en økende grad av behandlingssvikt ved bruk av Permetrin-krem de senere år. (4)

Benzylbenzoat liniment har tidvis vært vanskelig å få tak i og det var stor glede blant flere hudleger når benzylbenzoat/disulfiram (Tenutex) ble tilgjengelig på det norske markedet fra desember 2020. Men, er du gravid eller er det små barn som skal behandles må man konsultere lege angående behandling.

UNDER MIKROSKOPET: Skabben måler kun 0,3-0,5 mm, men skaper intens kløe. Foto: Aliaksei Marozau / Shutterstock / NTB
UNDER MIKROSKOPET: Skabben måler kun 0,3-0,5 mm, men skaper intens kløe. Foto: Aliaksei Marozau / Shutterstock / NTB Vis mer

Svindyr behandling

Med prisene nevnt over og behandlingssvikt gang på gang med Permetrin, som de fleste fortsatt får anbefalt da dette er likestilt behandling som øvrige nevnte kremer, er det ikke rart at folk blir fortvilte.

For en familie på fem kan behandlingen bli på omlag 6550 kroner for de første to rundene. Og det er ikke sikkert det virker i det hele tatt! Anne Birgitte T.Nordal, hudlege

Flere har vært gjennom mangfoldige reseptfrie behandlinger med Permetrin, samt etterhvert i tillegg med Ivermektin tabletter før de kommer til meg som hudlege. Sistnevnte har det heldigvis kommet refusjon på, MEN før man får refusjon for Ivermektin tablettene må man ha gjennomført minst én kur som består av to krembehandlinger og fremdeles ha skabb fire uker etter gjennomført behandling.

Og dessverre er det heller ikke helt sjeldent at jeg fortsatt finner levende skabb etter denne behandlingen, med både Permetrin og Ivermektin tabletter.

Også med behandling med øvrige midler sitter du igjen med en kjemperegning.

Derfor blir vi ikke kvitt skabben

Hva skyldes at vi ikke får bukt med skabben i samfunnet? Det er nok flere faktorer.

 • Du må ha råd til å kjøpe kremen.
 • Du må ha krem som virker.
 • Pasientene er ofte unge og flere bor i kollektiv og det er mye resmitte.
 • Det er også omfattende saneringsregime, som må gjennomføres med nøysommelighet for at det ikke skal sitte igjen en liten rakker som kan smitte deg på ny.
 • Det er mye skam med det å ha skabb, og flere vil behandle seg selv i stillhet.
 • Det er ikke spesielt festlig å måtte informere nære kontakter eller hele kollektivet om at de må punge ut med tusenvis av kroner fordi du potensielt har gitt dem skabb.
 • Altså behandlingen er altfor dyr til at den gjennomføres slik den skal.

LES OGSÅ: Fire grunner til at skabbmedisinene ikke virker

Løsning?

Nummer en er det å vite med sikkerhet om man har skabb. Da trenger du legeundersøkelse. Det er ikke all kløe som er skabb. Vet man med sikkerhet at man har skabb kan man informere nære kontakter om at de også må behandles. Og smittekjeden brytes.

Smittekjeden må brytes! Dette hadde vært lettere hvis behandlingen var gratis. Anne Birgitte T. Nordal, hudlege

Når man først har fått påvist skabb må man behandles med effektiv krembehandling og med riktig sanering. Behandlingen må gjentas etter 7 dager. Dette hadde vært lettere hvis behandlingen var gratis.

Dermatoskopi: Leger kan finne skabb ved undersøkelse gjennom hudmikroskop. Dette krever trening. Foto: skvalval / Shutterstock / NTB
Dermatoskopi: Leger kan finne skabb ved undersøkelse gjennom hudmikroskop. Dette krever trening. Foto: skvalval / Shutterstock / NTB Vis mer

Høy medisinpris blir et folkehelseproblem

Etter min erfaring er benzylbenzoat/disulfiram (Tenutex) den mest effektive behandlingen sammen med strikt saneringsregime. Kommer du i gang med dette er det stor sannsynlig for at du blir kvitt skabben.

Dessverre er det ikke mulig å få den mest effektive skabbbehandlingen på blå resept med en gang. Slik reglene er nå for å kunne søke om refusjon på benzylbenzoat/disulfiram (Tenutex) må pasienten allerede ha forsøkt både Permetrin-krem, Ivermektin-tabletter og benzylbenzoat liniment uten effekt. Dette er bakvendt. Det blir svindyrt for pasientene og ikke minst - jo lengre du går rundt med skabb, jo mer sprer skabben seg.

Vi trenger en løsning på blå resept!

Hvorfor ikke bare starte med det mest effektive med en gang? En løsning vil være å få behandling på blå resept eller å definere skabb som allmennfarlig smittsom sykdom slik at behandlingen blir gratis og vi blir kvitt den en gang for alle..

Kilder

1) Lommelegen, hvordan vet man om man har skabb? Hentet 22.11.21 2) VG.no, 20.11.21: Reagerer på dyr skabb-behandling for unge. Det er solgt rekordmye «skabbmedisin» de siste årene. Hudspesialister mener det burde bli billigere å bli kvitt den plagsomme skabben. 3) Vg.no, 18.11.21: Skabb sprer seg blant unge: − Veldig mange studenter 4) TV2.no, Kommer denne krypende, kan det fort bli rådyrt, Eli Synnøve Lilleskog, hudlege Emilia Hugdahl, hudlegePublisert 16.09.2021 5) Aftenposten.no, 10.11.21, Skabb har overlevd koronaen. Det blir dyrt. Simon ErtzeidLege 6) Vg.no, 03.12.20, Skabbutbrudd øker voldsomt i omfang: − Har eksplodert 7) BryggenHudlegesenter, blogg - Hvordan bli kvitt skabb, hentet 23.11.21

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring