Symptomer på skabb

Det er økende forekomst av skabb i samfunnet. Opplever du nyoppstått intens vedvarende hudkløe uten å ha annen kjent hudsykdom, bør man tenke på om det kan dreie seg om skabb.

SKABBUTSLETT MELLOM FINGRENE: Typisk lokalisasjon for utslett forårsaket av skabbmidden. Ved undersøkelse med hudmikroskop kan legen finne ganger og skabbmidd i huden. Foto: photomystery / Shutterstock / NTB
SKABBUTSLETT MELLOM FINGRENE: Typisk lokalisasjon for utslett forårsaket av skabbmidden. Ved undersøkelse med hudmikroskop kan legen finne ganger og skabbmidd i huden. Foto: photomystery / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er skabb?

Skabb er en liten midd som lever og legger egg i ganger i hudens øverste lag. Skabb vil typisk leve i huden mellom fingrene, på undersiden av håndleddene, på penis, mellom lårene, i underlivet, på brystvorter og rundt livet.

Skabb overføres ved hud mot hud kontakt over 10-15 minutter og særlig ved intim kontakt. Skabb smitter sjelden ved ett håndtrykk eller en klem. Skabb kan i sjeldne tilfeller også smitte via tekstiler som håndklær, sengetøy og klær.Tidligere var skabb assosiert med dårlig hygienisk standard og fattigdom. I Europa i dag ser vi ikke en slik sammenheng.

Skabb finnes hos personer i alle aldre, men finnes hyppigst i alderen 15-29 år.(4)

Lommelegen har en fyldig artikkel som også beskriver forløp, utredning, diagnose og behandling av skabb.

Bilder av skabb

Klikk på bildene for større utgave og bildetekst.

Symptomer

Kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen.

Kløen starter som regel 3-6 uker etter at man er smittet, men dersom man tidligere har hatt skabb, tar det ofte bare 1-3 dager.

Man kan ikke se selve skabbmidden uten mikroskop. Skabbgangen kan sees som en gråhvit, rødlig eller brunlig, ca 1 millimeter bred og 3-15 millimeter lang, slynget eller rett linje. De fleste får i tillegg rødt utslett som kan bestå av blemmer eller nupper.

Hvor på kroppen?

Lokalisering av utslett:

 • mellom fingrene
 • på undersiden av håndleddene
 • albuene
 • rundt midjen
 • innside lår
 • siden av fotsålene
 • kjønnsorganene (Kløende knuter på penisskaftet er typisk funn ved skabb)
 • Hos små barn kan man finne utslett i hodebunn, hals og fotsåler.
 • Utslettet og kløe er forårsaket av en slags allergisk reaksjon mot midden og eggene, og utslettets utbredelse kan være større enn områdene hvor midden befinner seg.
 • Legen finner som regel skabbmidd i utslettet med ganger mellom fingre, håndledd eller på siden av føttene.
UTSLETT PÅ BRYSTET: Man kan få et utbredt utslett på overkroppen som ledd i en allergisk reaksjon på skabbmidden. Det betyr ikke at det er skabbmidd i alle de røde prikkene og nuppene på huden. Som regel har en person mellom 10 -15 skabbmidd på kroppen som gir symptomene. Foto: Chuck Wagner / Shutterstock / NTB
UTSLETT PÅ BRYSTET: Man kan få et utbredt utslett på overkroppen som ledd i en allergisk reaksjon på skabbmidden. Det betyr ikke at det er skabbmidd i alle de røde prikkene og nuppene på huden. Som regel har en person mellom 10 -15 skabbmidd på kroppen som gir symptomene. Foto: Chuck Wagner / Shutterstock / NTB Vis mer

Skorpeskabb

I sjeldne tilfeller kan midden finnes i store mengder. Dette kalles skorpeskabb eller norsk skabb. Skorpeskabb er en alvorlig form for skabb som kan oppstå hos personer som har et svekket immunforsvar, eldre, funksjonshemmede, eller folk som av andre grunner er svekket. Personer med skorpeskabb har tykke gulhvite skorper i huden som inneholder et stort antall midd og egg, de er svært smittsomme og kan spre smitten både ved direkte hud-mot-hud kontakt og hvis andre har kontakt med deres klær, sengetøy og møbler. De har ofte ikke de vanlige symptomene på skabb som utslett eller kløe.

SKORPESKABB HOS PASIENT MED ALVORLIG NEDSATT IMMUNFORSVAR: Hvite, fortykkede hudområder som inneholder store mengder skabb. Dette er en svært sjelden form for skabb. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB
SKORPESKABB HOS PASIENT MED ALVORLIG NEDSATT IMMUNFORSVAR: Hvite, fortykkede hudområder som inneholder store mengder skabb. Dette er en svært sjelden form for skabb. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB Vis mer

Kan det være noe annet?

Symptomene kan ligne på andre sykdommer som må utelukkes (differensial diagnoser):

 • Insektbitt, men man har da som regel kun ett par stikk som hever seg fra huden.
 • Elveblest, men man har da vablete utslett som "vandrer" på huden i løpet av 24 timers periode og som ikke etterlater seg merker i huden.
 • Hudinfeksjoner, men er som regel mer lokalisert og assymetrisk utbredelse.
 • Eksem, men da er man som regel godt kjent med utslett og kløe, og pasienter rapporterer om en ny type utslett og kløe.
 • Bulløs pemfigoid, men er som regel større spente vannblemmer på kroppen.
 • Seboreisk eksem, men klør som regel lite.
 • Psoriasis, men klør som regel lite.
 • Iktyose, har man som regel fra man er liten, så sjelden at dette forveksles med skabb.
 • Langerhans-celle histiocytose. Svært sjelden tilstand, som er ukontrollert vekst av celler som tilhører immunsystemet. Utslettet kan likne litt på seboreisk eksem i hodebunn hos småbarn.

Hva gjør jeg ved mistanke om skabb?

Hvis du mistenker at du har skabb bør du oppsøke fastlegen din eller hudlege. Legen vil da undersøke huden etter skabbganger og skabbmidd. Det er viktig med riktig diagnose, da behandlingen er omfattende, kostbar og innebærer behandling av nære kontakter.

Kilder:

1) FHI.no Skabb - veileder for helsepersonell, Publisert 03.03.2010 Oppdatert 14.10.2020 2) Skabb – et folkehelseproblem, hudlege PhD, Emilia Hugdahl, Tidsskr Nor Legeforen 2020doi: 10.4045/tidsskr.20.0799
3) Skabbmidd, Hudlege Helge Danielsen -Tidsskr Nor Legeforen 2020doi: 10.4045/tidsskr.20.0791

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring