Atopisk eksem hos voksne

Voksne med atopisk eksem er ofte svært plaget og sykdommen påvirker livskvaliteten.

EN AV TI VOKSNE er plaget med atopisk eksem. Med økende alder er utslettet mer tykt, grålig i fargen og kan flasse. Foto: DoanDoanDoanN/Shutterstock/NTB.
EN AV TI VOKSNE er plaget med atopisk eksem. Med økende alder er utslettet mer tykt, grålig i fargen og kan flasse. Foto: DoanDoanDoanN/Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kan atopisk eksem oppstå brått ?

Man kan plutselig få atopisk eksem, uten langvarig, gradvis utvikling. Det er noen risikofaktorer som gjør at noen er mer tilbøyelige til å få sykdommen, men vi vet ikke hvem av de som har risikofaktorene som får sykdommen og som går over fra å være hudfrisk til hudsyk.

Kan man få atopisk eksem først som voksen?

Selvom det aller vanligste er å få sykdommen i spedbarnsalder er det noen som først for sykdommen som voksen.

Det er rundt en av ti voksne som har atopisk eksem (1). Det er mange! Noen av disse har vært plaget helt siden spedbarnsalder, noen har hatt eksemfrie perioder fra småbarnsalder og får plagene på nytt som voksen, og noen får tegn på sykdommen for første gang som voksen.

Bilder av atopiskeksem hos voksne

Bildene viser typiske eksem voksne kan slite med. Klikk på bildene for større versjon og forklaring.

SE FLERE BILDER: Hvordan ser atopisk eksem ut?

Er atopisk eksem hos voksne annerledes enn hos barn?

Atopisk eksem ser litt forskjellig hos barn og voksne. Utslettet er på forskjellige steder på kroppen og utslettet ser litt forskjellig ut (2).

Hvor på kroppen er utslettet?

I spedbarnsalder er utslettet ofte i ansiktet, hodebunn, strekkesider av armer og ben og i småbarnsalder er utslett i albuebøy og knehaser

Hos voksne er det ofte utslett i hode og på halsområdet. Det er utslett i hodebunn, hals og nakke og ansikt. Eksem i øyeområdet er ikke uvanlig. Det er veldig plagsomt og gir mye kløe som kan påvirke selve øyet også. Mange voksne plages av håndeksem. Arbeidsrelatert håndeksem kan være en stor utfordring (3).

Hvordan utslettet ser ut?

Utslettet ser også forskjellig ut. I spedbarnsår er utslettet vanligvis ikke lite fortykket og det er hissig rødt. Med økende alder er utslettet mer tykt, grålig i fargen og det er flass. Huden oppleves stiv og læraktig. Årsaken til disse forandringene er langvarig kloring.

INFEKSJON kan være et problem hos pasienter med atopisk eksem. Foto: maruco/Shutterstock/NTB.
INFEKSJON kan være et problem hos pasienter med atopisk eksem. Foto: maruco/Shutterstock/NTB. Vis mer

Likheter hos barn og voksne med atopisk eksem

Det er en del likheter på atopisk eksem hos voksen og barn.

  • Selv om eksemet har forkjærlighet for noen hudområder avhengig av alder, så kan eksemet opptre hvor som helst på kroppen, uansett alder.
  • Huden er tørr
  • Utslettet gir en voldsom kløe som fører til kloring. Dette forstyrrer søvnen
  • Oppklort hud gjør at det lettere oppstår hudinfeksjoner.
  • Det å ha eksem er forbundet med økt risiko for å utvikle astma, høysnue og matallergi
  • Mange med atopisk eksem påvirkes psykisk av plagene eksemet fører med seg. De er urolige, lei seg og fortvilet
  • Eksemet reduserer livskvaliteten vesentlig.

Kan stress utløse eksem?

Eksemet trigges av mange ytre faktorer (1). En trigger som er vanlig for både barn og voksne er stress. Mange voksne med atopisk eksem forteller at stress i hverdagen, være seg arbeidet, familiesituasjonen eller vennerelasjoner, er med på å forverre eksemet.

Hva kan man gjøre for å ha det best mulig med atopisk eksem

Atopisk eksem er en sykdom som gir høyt sykdomstrykk (1).

Det er veldig viktig å behandle eksemet på riktig måte. Hvis man mistenker at man har eksem er det viktig å få riktig diagnose hos lege og starte opp med riktig behandling (1). Milde til tilfeller behandles hos fastlege. Alvorlige og kompliserte tilfeller behandles av hudlege og i noen tilfeller barnelege.

Kilder:

1. Atopisk eksem. Tidsskriftet den norske legeforening.2018 2. Silverberg. JACI. 2018 3. Arbeidsrelatert håndeksem. Tidsskriftet den norske legeforening. 2019.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring