Derfor mister menn håret

Menn er mest utsatt for arvelig hårtap.

SKALLET FAR? Hvis faren din er skallet er det høyere sannsynlighet for at du selv blir skallet som voksen mann. Foto: Scanpix
SKALLET FAR? Hvis faren din er skallet er det høyere sannsynlighet for at du selv blir skallet som voksen mann. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Arv og mannlige kjønnshormoner er noen av de viktigste faktorene til hårtap.

– Huden og hårene i hodebunnen er under påvirkning av mannlige kjønnshormoner (androgenene). Disse hormonene gjør at hårsekken minsker i størrelse, og at produksjon av nye hår reduseres, opplyser Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no.

Ofte starter det med at hårgrensene gradvis blir høyrere.

– Håret blir tynnere på toppen av hodet, og vikene øker gradvis i størrelse, forklarer Guldbakke som svært ofte blir kontaktet av pasienter på grunn av hårtap.

Arvelig hårtap kan utarte seg forskjellig

Flere menn enn kvinner vil miste håret grunnet genetiske og androgene årsaker.

– Menn mest utsatt med arvelig hormonelt håravfall, skallethet og androgenetisk alopeci (mannlig hårtap), opplyser hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken, til Lommelegen.no.

Flest menn mister håret i perioden 25 til 60 år. Arvelig hårtap skjer som regel gradvis over 5 til 10 år.

– Fra 35-årsalder vil flere merke at håret er tynnere enn det har vært. Dette gjelder spesielt menn og det øker videre med alderen, forklarer hudekspert Rolah O. Lønning, til Lommelegen.

Lønning jobber som kosmetisk lege på BeWell-klinikken i Stavanger.

– Noen merker dypere viker i hårfestet i tinningen, noen blir tynnere i håret over hele hodet, mens andre merker mindre hår over kronen av hodeskallen, forteller Lønning.

LES OGSÅ: Plutselig hårtap av ulike grunner

ALMENNLEGEN: Brynjulf Barexstein er opptatt av det psykologiske aspektet ved hårtap. Foto: Lommelegen.no
ALMENNLEGEN: Brynjulf Barexstein er opptatt av det psykologiske aspektet ved hårtap. Foto: Lommelegen.no Vis mer

- Attraktivitet avhenger IKKE av antall hårstrå på hodet!

Mange spør almennlege og Lommelegens svarlege Brynjulf Barexstein om hva man kan gjøre mot ditt hårtap.

- Jeg synes et bedre spørsmål er om du faktisk SKAL gjøre noe, og i så fall hvorfor. Dette er svært viktige spørsmål som du bør tenke igjennom nøye.

Barexstein påpeker at 1 av 20 menn begynner å merke hårtap før 20-årsalder.

- Med andre ord er det aldeles normalt, og ingen sykdom, og man trenger derfor så absolutt ikke å behandle det. Flertallet av menn bryr seg overhodet ikke om hårtap. Det er med andre ord kun et problem hvis personen selv definerer det som et problem. Alle andre personer rundt en, av begge kjønn, fremtidige partnere er overhodet ikke opptatt av om en person har hårtap eller ikke. I så fall måtte det være "i motsatt grad", det vil si at det for noen kanskje vil fremstå som litt pussig eller påfallende at en mann velger å bruke medisiner mot hårtap, at han er så opptatt av dette, hvorfor vedkommende er så desperat at man ikke kan akseptere noe som er et normalfenomen, mener Barexstein.

- Selvtillit, selvbilde, attraktivitet for fremtidige partnere avhenger IKKE av antall hårstrå på hodet. Det avhenger av hvordan man ser på seg selv, at man er stolt over å være akkurat den man er, at man ikke prøver å måtte skjule noe som er aldeles normalt for menn, påpeker Barexstein.

LES MER: Aksepter hårtap - det er mandig!

TRENGER IKKE BEHANDLING: I utgangspunktet trenger ikke hårtap noen behandling, men hårtap i ung alder kan være vanskelig for mange. Foto: Image Source/NTB Scanpix
TRENGER IKKE BEHANDLING: I utgangspunktet trenger ikke hårtap noen behandling, men hårtap i ung alder kan være vanskelig for mange. Foto: Image Source/NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Mannlig hårtap og arv

Arvelig hårtap hos menn er relatert til hormonet DHT (dihydrotestosteron), som binder seg til hårsekkene og forårsaker at disse inaktiveres, og slutter å produsere hår.

– Tidligere trodde man at hårsekken forsvant for godt, men i realiteten sover den bare, forklarer Lønning.

– Har det noe å si når mennene i familien begynte å miste hår?

– Det er et sterkt arvelig komponent i dette, hvorav hovedgenet blir arvet fra mor. Andre faktorer spiller også inn. Har man en far som også er skallet er det likevel høyere sannsynlighet for at man selv blir skallet som mann, sier Lønning.

– Hvorfor er menn mest utsatt for arvelig hormonelt håravfall?

– Det er flere gener involvert i arvelig hårtap, men hovedgenet befinner seg på X-kromosomet som kvinner har to av og menn bare ett. Genet er recessivt, og vil typisk bare gi seg til kjenne i kvinner som bærer genet på begge kromosom. Menn har bare ett X-kromosom, og er derfor mer utsatt. Det er også forskning som viser at et annet gen involvert i arvelig hårtap befinner seg på Y-kromosomet som kun menn har, opplyser hun.

LES OGSÅ: Tørre hender? Se hudlegens beste tips

HUDLEGE: Kjetil Guldberg er også svarlege hos Lommelegen Foto: Lommelegen
HUDLEGE: Kjetil Guldberg er også svarlege hos Lommelegen Foto: Lommelegen Vis mer

Oppsøk lege hvis du mister mye hår

Hvis du mister mye hår bør du først finne ut hva slags håravfall det kan dreie seg om.

– Ved hårtap bør man ta blodprøver. Det viktigst er å sjekke jernlagrene (ferritin over 40), stoffskiftet og hormonprøver. Hvis man har seboreisk eksem (rødhet og flass) vil de fleste leger stille diagnosen kun ved å undersøke hodebunnen. Hvis man ser betennelse rundt hårsekkene kan man ta en hudprøve som undersøkes under mikroskop med tanke på andre sjeldne hudtilstander, sier Guldbakke.

LES OGSÅ: Åreknuter - symptomer og behandling

ARVELIG: Menn er mest utsatt for å miste håret. Det er vanlig at de mister håret i perioden 25 til 60 år.  Foto: Scanpix
ARVELIG: Menn er mest utsatt for å miste håret. Det er vanlig at de mister håret i perioden 25 til 60 år. Foto: Scanpix Vis mer

Kan hårtapet stoppes?

I utgangspunktet trenger ikke hårtap noen behandling, men hårtap i ung alder kan ha en stor innvirkning for noen og stadig flere private klinikker tilbyr ulike typer behandling.

– Hvis man ønsker behandling må man først bli undersøkt av en hudlege. Det lønner seg å starte behandlingen før man mister alt håret. Da er mulighetene for god effekt er større, sier hudlege Guldbakke.

De mest brukte medisinene i slike hårbehandlinger er:

  • Recrea (Minoxidil) - en oppløsning som påføres hodebunnen
  • Propecia (Finasteride) - tabletter som må tas daglig. Mest brukt for mannlig håravfall.

– Tidlig behandling ved bruk av Minoxidil- eller Finasteride-preparater har vist seg å begrense hårtapet. I noen tilfeller kan hårtapet også reverseres, men dette med kontinuerlig behandling, råder Lønning.

Det vil imidlertid ta flere måneder før man ser en effekt av behandlingene.

– Man må behandles på permanent basis for at hårtapet ikke skal starte opp igjen, sier Guldbakke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring