Eksem hos barn

Her er en oversikt over de vanligste eksem og utslettene hos barn.

EKSEM: Typisk er kløende røde eksemflekker i bøyefurer og tørr hud. Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix
EKSEM: Typisk er kløende røde eksemflekker i bøyefurer og tørr hud. Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

At barn får eksem eller utslett er absolutt ikke uvanlig. Sammen med smerter og feber er det faktisk den hyppigste årsaken til at foreldre tar kontakt med lege.

Her er noen av de vanligste typene eksem og utslett hos barn:

Elveblest

Eksem ved elveblest ses som hovne kløende vabler i huden som varer i minutter til timer.
- Det er samme reaksjonen man får hvis man kommer i kontakt med brennesle. Utslettet ledsages av kløe. Ved Angioødem får man også hevelse i lepper og noen ganger i munnslimhinne, sier hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo hudlegesenter.

ELVEBLEST: Ses som hovne kløende vabler i huden som varer i minutter til timer. Foto: NTB Scanpix
ELVEBLEST: Ses som hovne kløende vabler i huden som varer i minutter til timer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
 • Toksisk bleieutslett

Bleiutslett er svært vanlig og er i hovedsak karakterisert av at huden en rød og sår i området hvor bleien er i kontakt med huden, der hvor det blir liggende fukt og avføring mot huden over tid.
- Som oftest går dette tilbake med hyppig skift av bleier og riktig hudstell. Noen ganger kan man få sopputslett på toppen, da er det ofte små hvite pustler (kviselingnende utslett) i utkanten av utslettet, sier hudlege Kjersti Danielsen ved Nordnorsk hudlegesenter

 • Atopisk eksem/ barneeksem

Atopisk eksem er en kronisk tilbakevendende betennelsestilstand i huden som har litt ulik utbredelse avhengig av alder på barnet. I følge Danielsen er det fremdeles uklart hva som forårsaker tilstanden.
Vi vet imidlertid at det er en arvelig komponent. Typisk er kløende røde eksemflekker i bøyefurer og tørr hud, med fare for fortykkelse av huden på sikt samt hyppig bakteriell infeksjon i utslettet, sier Danielsen.

 • Virusvorter

Godartede hudutvekster i hovedsak på hender og fotsåler som er forårsaket av HPV-virus.
- Disse går som oftest tilbake av seg selv, men hvis de er smertefulle eller svært sjenerende for barnet går det an å få hjelp hos hudlege til fryse eller etsebehandling, sier Danielsen.

 • Mollusker (molluscum contagiosum)

Mollusker er hyppig forekommende blant barnehagebarn og gir små hudfargede eller rosa kuppelformige utvekster som ofte har en sentral grop (navle).
- Hvis man punkterer de inneholder de en hvit grøtete masse. Molluscer går vanligvis over av seg selv, mener Danielsen.

 • Seboreisk eksem

Alle kan få seboreisk eksem. Dette er et ufarlig ekseme, og spedbarn er ofte utsatt. Kjennetegn er tykke, gule eller skjellende skorper i hodebunn, ansikt eller hudfolder.

INFEKSJONER OG BARNESYKDOMMER SOM GIR UTSLETT:

- Utslett i forbindelse med virussykdommer som for eksempel vannkopper, hånd, fot og munnsykdom, den fjerde og femte barnesykdommen er vanlig. Bakterieinfeksjoner som skarlagensfeber kan også gi utslett. De ulike typene utslett kan være karakteristisk for det agens som forårsaker det, men andre ganger kan det være vanskeligere å skille, sier hudlege Kjersti Danielsen ved Nordnorsk hudlegesenter.

LES OGSÅ: De vanligste barnesykdommene

Når bør lege kontaktes?

Utslett og eksem i forbindelse med feber eller like etter vaksinasjon står ofte i ledtog med dette.
- Typisk er småflekkede utslett. Flere barnesykdommer har utslett med karakterisisk utseende og distribusjon slik som vannkopper, sier hun.

Kombinasjonen av eksem og generell sykdomsfølelse er nok det som skaper mest umiddelbar bekymring hos foreldre, og Danielsen mener at foreldre bør oppsøke lege om allmenntilstanden til barnet er dårlig.

- Utslett som gir ikke vekktrykkbare småblødninger i huden i forbindelse med redusert allmenntilstand/ feber hos barnet bør også undersøkes av lege. Dette kan være uttrykk for alvorlig bakteriebetennelse som hjernehinnebetennelse eller en alvorlig immunologisk reaksjon i forbindelse med blodkarsbetennelse eller leukemi.

- Har barnet raskt spredende utslett med større blemmedannelse eller erosjoner/blemmer i munnhule/slimhinner slik som ved Steven Johnsons syndrom eller andre blemmedannende hudsykdommer bør det tas rask kontakt med fastlege for henvising til hudlege.

LES OGSÅ: Bilder: Dette er forskjell på vannkopper og andre utslett

Det finnes også flere tilstander som kan gi midlertidig utslett hos barn, og som er virus eller bakterielt betinget.

 • Brennkopper (Impetigo contagiosum)

Brennkopper er en overfladisk bakteriell hudinfeksjon som gir rødhet, gul skorpedannelse og små sår i huden.
- I noen tilfeller kan man også få blemmer i utslettet. Forekommer hyppigst i ansiktet og der hvor huden ikke er tildekt. Som oftest kan disse behandles med lokalt sårstell og desinfeksjon, sier Danielsen.

 • Vannkopper

Vannkopper er en svært smittsom barnesykdom med feber og utslett i form av væskefylte blemmer. Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke. De fleste får sykdommen i småbarnsalderen og man er vanligvis immun etter gjennomgått sykdom. Voksne blir gjerne hardere rammet enn barn.

DEN FJERDE BARNESYKDOM: Kjennetegnes ved et blekrødt, finprikket utslett på kroppen, vanligvis uten kløe. Utslettet forsvinner av seg selv etter noen få dager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DEN FJERDE BARNESYKDOM: Kjennetegnes ved et blekrødt, finprikket utslett på kroppen, vanligvis uten kløe. Utslettet forsvinner av seg selv etter noen få dager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
 • Den fjerde barnesykdom

Den fjerde barnesykdom har flere navn. Kan også kalles den sjette barnesykdom eller tredagers feber. Sykdommen forårsakes av herpesvirus type 6 og 7, og sees nesten kun hos barn mellom 6 måneder og 3 år. Blekrødt, finprikket utslett på kroppen, vanligvis uten kløe. Utslettet forsvinner av seg selv etter noen få dager. Tiden fra barnet blir smittet til sykdommen bryter ut er 5 til 10 dager. Det er antatt at man er sykdommen er smittsom i hele perioden barnet har utslett.

DEN FEMTE BARNESYKDOM: Starter med et rødt, sammenflytende utslett i ansiktet, Foto: NTB Scanpix
DEN FEMTE BARNESYKDOM: Starter med et rødt, sammenflytende utslett i ansiktet, Foto: NTB Scanpix Vis mer
 • Den femte barnesykdom

Den femte barnesykdom kjennetegnes ved et rødt, sammenflytende utslett i ansiktet, ifølge Folkehelseinstituttet. Utslettet sprer seg til resten av kroppen i løpet av et par dager. Ofte får man varmefølelse og lett kløe i huden. Vanligvis får man lett feber og forkjølelsessymptomer noen dager i forkant av utslettet. Utslettet forsvinner i løpet av 7-10 dager.

HÅND, MUNN OG FOTSYKDOM: Starter ofte med sår hals og hvite blemmer på innsiden av munnen. Disse blemmene utvikler seg raskt til små sår. Foto: NTB Scanpix
HÅND, MUNN OG FOTSYKDOM: Starter ofte med sår hals og hvite blemmer på innsiden av munnen. Disse blemmene utvikler seg raskt til små sår. Foto: NTB Scanpix Vis mer
 • Hånd, fot og munnsykdom

Skyldes en virusinfeksjon. Hånd, fot og mussykdom har et karakteristisk utslett. Sykdommen rammer særlig barn under 10 år, men kan en sjelden gang også forekomme hos voksne.

- Sykdommen begynner som andre virussykdommer med influensaliknende symptomer og feber. Etter noen dager utvikles sår hals og hvite blemmer på innsiden av munnen. Disse blemmene utvikler seg raskt til små sår. Rundt 75 prosent vil også få blemmer i huden (vanligvis dagen etter at man får sår i munn), og i hovedsak på hender og føtter, sier Guldbakke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring