Hvordan ser atopisk eksem ut?

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom med intens kløe, tørr hud og utslett, som fører til oppklorte hudområder.

HUDSYKDOM: Atopisk eksem er en vanlig og veldig plagsom hudsykdom. Foto: Skylines / Shutterstock / NTB
HUDSYKDOM: Atopisk eksem er en vanlig og veldig plagsom hudsykdom. Foto: Skylines / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom med intens kløe, tørr hud og utslett. Kløe fører til oppkloring av hud slik at det blir sår og sprekker i huden. Plagene starter vanligvis i spedbarnsalder. Livskvaliteten til personen som har sykdommen og dens familie er påvirket.

Tegn på atopisk eksem er tørr hud og utslett som kalles eksem. Symptomer ved atopisk eksem er smerter og kløe, som fører til oppklorte hudområder. Noen vil være plaget med hudinfeksjon. Utslettet trigges av spesielle ting i omgivelsene.

Tørr hud

Den tørre huden kjennetegnes med at huden er ru og det er flass. Tørr hud fører til spesielle trekk, eksempelvis: Keratosis pilaris: Ru hud til overarmer og lår. Dennie morgan fure: en fold under øynene. Økt linjetegning til håndflater og fotsåler

Eksemet er uttalt til spesielle hudområder og varierer med personens alder:

Spedbarnsalder

Kinn, hodebunn og strekkesiden av armer og ben er oftest rammet. Det er sjeldent utslett i bleieområdet.

Eksem i bøyefurer er vanlig ved atopisk eksem. Foto: Alyona Shu / Shutterstock / NTB.
Eksem i bøyefurer er vanlig ved atopisk eksem. Foto: Alyona Shu / Shutterstock / NTB. Vis mer

Småbarnsalder

Eksemet befinner seg oftest i bøyefurer, slik som albuebøy, knehaser og håndledd.

I ungdoms- og voksenår er det ofte uttalt utslett på hodet og hals. Foto: DoanDoanDoanN / Shutterstock / NTB.
I ungdoms- og voksenår er det ofte uttalt utslett på hodet og hals. Foto: DoanDoanDoanN / Shutterstock / NTB. Vis mer

Ungdoms- og voksenår

Hode- og hals området og hender er oftest rammet.

Håndeksem er smertefullt og veldig plagsomt. Foto: Andrzej Rostek / Shutterstock / NTB.
Håndeksem er smertefullt og veldig plagsomt. Foto: Andrzej Rostek / Shutterstock / NTB. Vis mer

Eksemet kan ha et akutt og/eller et kronisk preg. Et akutt eksem kjennetegnes ved intens rødhet, fortykket hud, væsking og mindre blemmer (vesikler). Et kronisk eksem har en mild rødhet og huden er fortykket.

Får lettere infeksjoner

Personen har en sårbarhet for infeksjoner i huden. Kloring fører til smertefulle sår- og sprekkdannelse. Det er lett å få infeksjon med gule stafylokokker (Staphylococuccus aureus) i oppklort hud. Det er økt væsking, gule skorper, økt rødhet og smerter. Det er derfor veldig viktig å unngå oppkloring av huden.

Mollusker forårsakes av et virus. Ved atopisk eksem kan viruset spre seg til større hudområder. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB.
Mollusker forårsakes av et virus. Ved atopisk eksem kan viruset spre seg til større hudområder. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB. Vis mer

Flere vil være plaget med store og gjenstridige vorter til hender og føtter. Barn med atopisk eksem rammes ofte hardt av mollusker som sprer seg i eksemet og føre til økt eksem, eczema molluscatum.

Herpes virus infeksjon sees vanligst til hudområdet rundt munn og i underliv. En sjelden gang vil dette viruset kunne spre seg i eksemet, det kalles eczema herpeticum og er en alvorlig komplikasjon som må behandles raskt.

Vorter kan bli en plage i mange år. Foto: Luc Emergo / Shutterstock / NTB.
Vorter kan bli en plage i mange år. Foto: Luc Emergo / Shutterstock / NTB. Vis mer

Triggere

I tillegg til infeksjon er det flere triggere som kan føre til oppbluss og/eller forverring av eksem. Vanlige irritanter er svette, klær, kjemikalier og histaminholdige matvarer, miljømessige faktorer som klima, årstid og innemiljø. Stress er en kjent trigger.

Noen ytterst få vil ha en allergi som kan forverre eksemet, dette må utredes hos hudlege, barnelege og/eller allergolog.

Det finnes god og effektiv behandling av atopisk eksem. Det er svært viktig med daglig behandling av huden og eksemet. Fuktighetskrem må benyttes flere ganger daglig og eksemet må behandles med inflammasjonshemmende kremer og/eller salver.

Daglig bruk av kremer og salver er viktig for å behandle atopisk eksem. Foto: H_Ko / Shutterstock / NTB.
Daglig bruk av kremer og salver er viktig for å behandle atopisk eksem. Foto: H_Ko / Shutterstock / NTB. Vis mer

Kilder

Atopisk eksem. Tidsskriftet for den Norske legeforening.

Atopisk eksem Pediatriveiledere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring