Kanel kan gi eksemplager

Får du eksem på leppene av å spise kanelboller? Da kan du teste deg.

KANEL ER PARFYMESTOFF: Kan gi hudplager og luftveisplager. Foto: Bukhta Ihor / Shutterstock / NTB
KANEL ER PARFYMESTOFF: Kan gi hudplager og luftveisplager. Foto: Bukhta Ihor / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kanel hører til våre varme dufter, og selv om vi stifter bekjentskap med denne duften hele året, enten det er kanelbollene eller kanelen på risengrynsgrøten, er det et av julas viktigste kryddere.

Det mange kanskje ikke er klar over er at kanel er et parfymestoff. Det er utvunnet fra kaneltre som hører til laurbærfamilien. Duftstoffet kalles cinnamon, finnes i ulike kjemiske varianter, og er en viktig ingrediens i framstillingen av parfymer.

Parfymeallergi er vanlig

Blant personer som har en sensitiv og vanskelig hud, i form av eksem, er hyppigheten av allergi mot parfyme cirka 7 % (1). Parfyme består imidlertid av hundrevis av kjemiske nyanser, der kanelstoffet cinnamon er blant de viktigste allergifremkallende stoffene.

Utfordringen med parfyme er at det brukes i utallige sammenhenger der det strengt tatt ikke er nødvendig. Eksempler er fuktighetskremer, solkremer, tannpasta, oppvaskmiddel, leppebalsam. En større studie viser at er du en ung kvinne under førti år, er du ekstra utsatt for mange parfymestoffer gjennom dine daglige rutiner (1).

Hva er symptomer på parfymeallergi?

Det finnes ulike typer overfølsomhet mot parfyme, for eksempel luftveisplager. Men i denne sammenheng snakker vi om at man ved hudkontakt med duftstoffer utvikler en rød og kløende hud med nupper og hevelse, det som kalles eksem, der hvor huden har vært i kontakt med duftstoffet.

Hvis du da har kanelallergi vil du kunne merke eksem på leppene noen timer eller dager etter at du har spist kanelboller, eller har smurt deg med en kanelholdig lipstick.

EKSEM SOM KLØR: Slik kan det se ut. Foto: Victor Mulero / Shutterstock / NTB
EKSEM SOM KLØR: Slik kan det se ut. Foto: Victor Mulero / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvordan teste for kanelallergi?

Utfordringen med parfymeallergi er altså de utallige komponentene som finnes i ulike kjemiske varianter, og hvis du reagerer på et produkt, så er det gjerne kun merket med parfyme, og ikke hva slags parfyme (2). Men det er mulig å teste seg.

Testen kalles epikutantest eller lappetest (3), og foregår på den måten at det legges et stort plaster på ryggen som inneholder de stoffene som mistenkes, for eksempel kanel, og så må huden på teststedet leses av etter noen dager, vanligst 72 timer. Slik testing er en hudspesialistoppgave, og du må ha henvisning fra legen din.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring