Når oppstår atopisk eksem?

Hudlege Teresa synes det er helt feil å kalle atopisk eksem for «barneeksem». Her forklarer hun hvorfor.

ATOPISK EKSEM: En veldig vanlig hudsykdom. Bilde: Ternavskaia Olga Alibec / Shutterstock / NTB
ATOPISK EKSEM: En veldig vanlig hudsykdom. Bilde: Ternavskaia Olga Alibec / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en veldig vanlig hudsykdom, som gir tørr hud, og rødt utslett som klør. Sykdommen varierer litt i hvor hissig den er.

Vi kjenner ikke helt den fulle forklaringen på hvorfor atopisk eksem oppstår, men vi vet at arv og miljø betyr noe.

Debuterer oftest hos små barn, men også hos ungdom og voksne

Atopisk eksem omtales av mange som barneeksem. Årsaken til dette er at atopisk eksem oppstår vanligvis i spedbarn- og småbarnsalder. Men det gjelder ikke for alle!

Det er noen som får sine første eksemplager når de er store barn, eller i ungdom- eller voksenår. Jeg synes derfor at det er veldig feil å kalle atopisk eksem for barneeksem.

Hva kan trigge eksem?

Alvorlighetsgraden ved atopisk eksem varierer. Det er flere ytre faktorer som kan trigge den sårbare huden:

  • Stoffer som irriterer huden: Vann, såpe eller vaskemiddel.
  • Klesplagg: Ull, syntetiske eller tette klær.
  • Miljø: Temperatur, lav og veldig høy temperatur kan trigge eksem. Luftfuktighet betyr også noe, og både lav og veldig høy luftfuktighet kan trigge.
  • Infeksjon: Infeksjon med bakterier, virus eller sopp kan trigge eksem. Hvis det er mistanke om dette vil legen ta en prøve fra huden.
  • Psykiske faktorer: Stress. Både positivt og negativt stress kan trigge et eksem.
  • Allergi: Kontaktallergi mot noe du smører på huden kan gi utslett. En slik allergi kan påvises hos hudlege med en lappetest.
  • Matallergi: Hos de minste barna med atopisk eksem kan matallergi trigge et eksem. Hvis du mistenker dette, er det viktig å kontakte lege for vurdering. Det er viktig å ikke kutte ut mat fra kosten før man har fått vurdering av en lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring