Nummulært eksem

Myntformet eksem er sterkt kløende og rammer oftest armer og bein hos eldre. Fuktighetskrem er viktig grunnbehandling.

FORMET SOM EN MYNT: Nummulært eksem er ofte sterkt kløende og består av små røde knuter og blemmer. Foto: NTB / Shutterstock.
FORMET SOM EN MYNT: Nummulært eksem er ofte sterkt kløende og består av små røde knuter og blemmer. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Myntformet eksem av denne typen kalles på medisinsk fagspråk nummulær eksem, nummulat eksem eller nummulær dermatitt. «Nummulat» betyr «myntformet», og dette eksemet har altså fått navnet sitt fordi eksemflekkene har form og størrelse som mynter. Det forekommer oftest på armer og bein, eller nedre delen av overkroppen. Aldri i ansikt. (2)

Les også: Hva er eksem?

Hvorfor får man nummulært eksem?

Årsaken til sykdommen er ikke fullstendig kjent, men allergi mot for eksempel nikkel eller midd i tillegg til bakteriefloraen på huden antas å spille en rolle. Allergitesting kan derfor være en del av utredningen. Uttørring av huden kan utløse eksemet, men også stress og sterk svetting, for eksempel hos personer som arbeider i varme rom med tørr luft. Hos de fleste er eksemet hissigst om vinteren. Det er oftest middelaldrende og eldre personer som får nummulært eksem.

Sykdomstegn

Nummulært eksem kjennetegnes av eksemflekker med rund eller oval form. Hver flekk består av små, røde, tettsittende knuter og små blemmer. I perioder kan flekkene væske, etterpå dannes skorper. «Myntene» finnes som regel på armer og bein, hyppigst på nedre del av leggen. De fleste har kraftig kløe. Sykdommen kan komme tilbake gjentatte ganger og kreve behandling over tid, men den langsiktige prognosen er svært god.

Hva annet kan det være?

Diagnosen nummulært eksem stilles ofte klinisk basert på utslettets utseende og symptomer. Følgende andre hudsykdommer må også vurderes:

  • Atopisk eksem: Kjennetegnes av kronisk tørr og kløende hud. Hender og albuebøy er særlig utsatt. Også atopisk eksem kan opptre som myntformede forandringer. Eksem i familien og andre atopisk sykdommer (astma og allergier) styrker en mistanke om at utslettet er atopisk eksem.
  • Kontakteksem: Kjennetegnes av eksem etter hudkontakt med stoffer som fremkaller allergisk reaksjon i huden eller irritasjon. Rammer vanligvis hender grunnet hyppig kontakt med potensielle utløsende faktorer.
  • Ringorm: Gir ringformede utslett som kan være vanskelig å skille fra nummulært eksem. Ringorm er en smittsom soppinfeksjon i huden og soppen kan påvises ved prøvetaking (mikroskopi eller dyrkning).
  • Psoriasis: En kronisk hudsykdom som vanligvis rammer større områder enn nummulært eksem. Utslettet er også mer skjellende.
FUKTIGHETSKREM: Eksem på hendene kan være både nummulært eksem, atopisk eksem, psoriasis eller kontakteksem. Fuktighetskrem er viktig ved alle tilstandene. Foto: NTB / Shutterstock.
FUKTIGHETSKREM: Eksem på hendene kan være både nummulært eksem, atopisk eksem, psoriasis eller kontakteksem. Fuktighetskrem er viktig ved alle tilstandene. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Behandling av utslettet

Behandlingen for nummulært eksem er i hovedtrekk den samme som for atopisk eksem. God hudpleie er viktig basisbehandling for å holde eksemet i sjakk. Det viktigste er å unngå at huden tørker ut. Smør inn huden i det utsatte området med fet fuktighetskrem flerre ganger daglig. Smør alltid etter kontakt med vann.

Bad og dusj relativt sjelden og bruk små mengder såpe. Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Unngå innsåping av hudområder med eksem. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg.

Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig. Hvis du har badekar, kan du legge deg noen minutter i badevann tilsatt olje etter at du har dusjet bort såpe og sjampo.

Behandling med glukokortikoidholdig krem (kortison) eller salve kan slå eksemet tilbake. Det er vanlig å starte med et sterkt preparat for deretter å trappe ned til en mildere type så tidlig som mulig. I perioder med sterk kløe kan det være nyttig å bruke kløstillende antihistamintabletter (allergimedisin).

Kilder:

  1. Zirvas, M. Uptodate: Nummular eczema. 2018.
  2. Legevakthåndboken: Nummulær dermatitt. Besøkt februar 19.

Saken er opprinnelig skrevet av legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, publisert første gang 2004. Oppdatert og utvidet av Brage Ulvmoen februar 2019.
Revisjon april 2022.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring