Seboreisk eksem

Flasser du mye i hodebunn og kanskje også i øyebryn? Det kan være seboreisk eksem. Seboreisk eksem er vanlig i ansikt og hodebunn.

SEBOREISK EKSEM I HODEBUNNEN: Mann med seboreisk eksem. Man ser flassområder med gult, tykt flass og rød hud. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SEBOREISK EKSEM I HODEBUNNEN: Mann med seboreisk eksem. Man ser flassområder med gult, tykt flass og rød hud. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flasser du mye i hodebunn og kanskje også i øyebryn? Seboreisk eksem er ganske vanlig hos de med litt fet hudtype, det vil si høy talgproduksjon. Både barn og voksne kan få seboreisk eksem. Det er relativt enkelt å holde det i sjakk med behandling.

LES OGSÅ: Flass: Årsaker og behandling

Hva er seboreisk eksem?

Seboreisk eksem er egentlig en overreaksjon på en overproduksjon av en normalt forekommende sopptype. Dette forekommer i områder med større talgproduksjon og særlig hos de med fet hudtype. Barn har liten talgproduksjon og således sees dette hovedsakelig etter pubertet, eventuelt hos helt små babyer grunnet hormonpåvirkning fra mor. Det kan ofte bli verre høst og vinter.

LES OGSÅ: Soppinfeksjoner i huden

Symptomer: Hvordan ser seboreisk eksem ut?

Seboreisk eksem sees som flassende og rød hud, gjerne litt fet flass. Det oppstår ofte i hudfolder, ved nesevingene, rundt munnen eller steder det er hår, slik som i hodebunnen, ved øyevippene, i underlivet. Man kan også ha det i lysker og flere andre steder. Noen ganger kan kløe rundt endetarmsåpningen og kronisk forhudsbetennelse på penis (balanitt) også være uttrykk for seboreisk eksem. Mange syns også at det klør.

Bilder av seboreisk eksem

Klikk på bildet for større versjon.

LES OGSÅ: De vanligste eksem hos barn - bilder

Oppsøke lege?

Det er ikke farlig å ha seboreisk eksem, med mindre man klør seg slik at det dannes små sår og man får en bakterieinfeksjon. Det kan imidlertid være skjemmende og det er relativt enkelt å behandle. Det er derfor lurt å oppsøke lege for å få råd om behandling etter at legen har sett utslettet og diagnostisert det til å være seboreisk eksem. Det er ingen blodprøver eller andre prøver som kan vise at det er seboreisk eksem, annet enn at legen ser på utslettet, samt at man blir bedre av behandlingen.

SEBOREISK EKSEM HOS BABY: Ikke uvanlig at spedbarn har slike flasskaker i hodebunnen. Som regel går det over av seg selv. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SEBOREISK EKSEM HOS BABY: Ikke uvanlig at spedbarn har slike flasskaker i hodebunnen. Som regel går det over av seg selv. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Det finnes både sjampoer og kremer med soppdrepende effekt som både behandler og forhindrer nytt utslett. Navn på disse er blant annet ketokonazol og ketokonazolsjampo (Fungoral). Sjampoen fås uten resept, mens kremen er med resept. (sjampoen kan imidlertid fås på blå resept, det samme gjelder kremen). Ved større plager, kan man også bruke kortisonpreparater. Hydrokortison er mildt og fint til ansikt. Betametason kan være aktuelt til kroppen. Man skal ikke bruke kortisonpreparater rundt øynene, rundt nesebor og munnen. Kortisonkremer brukt i korte perioder er sjelden forbundet med bivirkninger. Bivirkninger ved lengre tids bruk kan være tynnere hud og forandring i hudfarge. Kalsinevrinhemmere er en annen gruppe legemidler som også kan ha effekt.

Har man uttalt tykk flassing i hodebunnen, kan det hjelpe å bruke midler som først fjerner flasset slik at soppmidlene får virke. Midler som inneholder salisylsyre, slik som forskjellige typer håroljer eller hårpomader kan ha god effekt. Menn med mye sjegg kan få bedre effekt av soppmidlene dersom de trimmer skjegget.

LES OGSÅ: Atopisk eksem er svært arvelig

Prognose

For mange er seboreisk eksem noe som kommer og går og man må ofte gjenta behandling når det blusser opp på ny. Noen vil oppleve at det forverres av stress, antibiotikabehandling og om vinteren. Mange opplever også en bedring om sommeren.

HUDLEGEN SVARER: Er plagene i hodebunnen seboreisk eksem eller flakkpsoriasis?

Kilder:

Revisjon 10.11.2020, sykepleier Lofthus.Opprinnelig skrevet i mai, 2017 av Eimind. Kilder:Helsebiblioteket, Legemiddelhandboka.no, SML (mai 2017)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring