Tørr vinterhud eller eksem?

Det er vanlig at huden blir tørr om vinteren, men eksem forverres også gjerne i vintermånedene.

TØRR HUD: Huden vår påvirkes av klimaet. Det er normalt at den blir tørr om vinteren.  Foto: NTB Scanpix
TØRR HUD: Huden vår påvirkes av klimaet. Det er normalt at den blir tørr om vinteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Tørr vinterhud er vel et relativt vanlig fenomen som mange opplever om vinteren. Når det er kaldt ute settes temperaturen opp inne, og det blir tørr luft. Det er viktig å bruke fuktighetsgivere slik at huden blir myk og at man på denne måten motvirker eksemutvikling, sier Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken.

LES OGSÅ: Tørre hender

HUDLEGE: Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken. Foto: Privat
HUDLEGE: Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken. Foto: Privat Vis mer

Forverres om vinteren

Strandhagen forteller at tørr luft og mangel på sol kan forverre eksem.

- Sol, saltvann og fuktig klima bedrer eksem og huden generelt. Mange atopikere blir derfor verre om vinteren, sier Strandhagen.

Eksem er en samlebetegnelse som omfatter ulike kløende hudsykdommer. De vanligste formene er atopisk eksem, kontakteksem, seboreisk eksem og bleieeksem.

Eksem er rødt og kløende utslett som mange har på hender, men også flere er plaget med kløende hodebunn, eksem på føtter og knehaser samt albuebøyer, sier Strandhagen. Caroline Strandhagen, hudlege

Hun forklarer at tørr hud kan utvikle seg til eksem. Det er derfor viktig å ivareta huden, spesielt om vinteren.

- Det er fordelaktig å bruke rikelig med fuktighetsgivere på huden om vinteren for å opprettholde hudens barrierefunksjon slik at man ikke utvikler eksem.

Lommelegen har tidligere skrevet om atopisk eksem. Voksne får generelt tørr og kløende hud av atopisk eksem. Huden er ofte fortykket på enkelte steder, som et resultat av kløe.

TØRR HUD: Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Det er derfor viktig å ivareta huden, spesielt om vinteren. Foto: NTB Scanpix
TØRR HUD: Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Det er derfor viktig å ivareta huden, spesielt om vinteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste eksemsykdommer hos barn

Tørr vinterhud

Huden påvirkes av klimaet. Ifølge Vitus apotek kan tørr vinterhud gjøre at ansiktshuden kjennes ut som om den er et nummer for liten, leppene er ikke lenger myke og hendene er tørre og sprukne. Huden kan også klø. Alle får faktisk tørrere hud om vinteren, og mange plages av dette.

LES OGSÅ: Psoriasis

PLEIE: Hvis man er plaget av tørr hud bør man bruke rikelig med fuktighetsgivere som dusjolje og fete kremer 1-2 ganger om dagen. Foto: NTB Scanpix
PLEIE: Hvis man er plaget av tørr hud bør man bruke rikelig med fuktighetsgivere som dusjolje og fete kremer 1-2 ganger om dagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan behandle?

Det finnes en rekke kremer og salver som er fine å bruke på huden når man har utviklet eksem.

- Det viktigste er at man bruker rikelig med fuktighetsgivere som dusjolje og fete kremer 1-2 ganger om dagen. Prøver å redusere dusjing til kun 1 gang daglig.

- Man anbefaler å trappe gradvis ned på lokale steroider etter hvert som eksemet blir bedre. Det finnes mange ulike styrker av kortisonkremer, og man velger styrken ut ifra hvor hissig eksemet er. Man kan også bruke en rekke ulike tablettbehandlinger, som Prednisolon tablettkur, samt også en rekke andre ulike immundempende midler. Videre kan man også få lysbehandling som kan være effektivt ved generaliserte tilfeller, sier Strandhagen.

LES OGSÅ: Atopisk eksem hos barn

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring