Tørre hender?

Hyppig håndvask kan medføre tørre hender. Alder, eller hudsykdommer er andre årsaker til tørr hud. Se hudlegens råd - dette hjelper.

Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Slik forebygger du håndeksem. Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tørre hender vil mange oppleve å ha iløpet av livet. Noen er mer utsatt enn andre.

Hva kjennetegner tørre hender?

Huden består av overhud (epidermis) og lærhuden (dermis). Ytterest i overhuden er hornlaget (stratum corneum). Hornlaget er bygd opp av mange viktig byggestener som sammen danner en god barriere mot omgivelsene. Ved tørre hender er det en endring i hornlaget, det er blant annet lite fukt i dette laget. Huden ser litt gåraktig ut og huden kjennes ru og stram. Huden kan flasse. Det å ha tørre hender fører til økt risiko for å utvikle eksem.

Årsak

Arv og miljø avgjør om hendene blir tørre. I tillegg er det slik at med økende alder blir huden tørrere. Det er derfor vanligere med tørr hud hos godt voksne enn hos yngre. Det er flere hudsykdommer som er forbundet med tørr hud og tørre hender. Atopisk eksem er et eksempel.

Arv

Tørr hud og tørre hender kan arves. Det er gener som koder for viktige proteiner i huden. Endringer (mutasjoner) i gener som koder for viktige hudproteiner kan føre til for lite barriere-proteiner i huden. Dette gjør huden mer sårbar og mer utsatt for å bli tørr.

Miljø

Miljøfaktorer er viktige når det kommer til utvikling av tørr hud. Det er mange miljøfaktorer som kan bidra til tørre hender. Noen viktige miljøfaktorer som kan føre til tørr hud er:

  • Vær med tørr og kald luft
  • Vann med hyppig håndvask
  • Eksponering for kjemikalier.

LES OGSÅ: Tørr vinterhud, eller eksem?

Hvem får tørre hender?

Alle kan bli plaget av tørre hender om de utsettes for irriterende og uttørrende miljøfaktorer over en lengre periode. Noen er mer arvelig disponert eller har hudsykdommer som gjør at de har økt risiko for å utvikle tørr hud. Disse må være ekstra varsomme ved miljøpåvirkninger som kan trigge tørr hud.

Kan medføre plager

Det å ha tørre hender medfører ubehag. Uttalt tørr hud kan sprekke opp og gi smerter, svie og kløe. Avhengig av miljøfaktorene er det noen som vil kunne utvikle et irritativt eksem. Da vil huden bli rød og gi plager med kløe.

Behandling av tørr hud

Tørr hud behandles ved å smøre med fuktighetskrem og unngå eksponering for triggerfaktorer.

Fuktighetskremer

Bruk av fuktighetskremer er viktig for å behandle tørre hender. Bruk av fuktighetskrem forhindrer tørr hud og forhindrer utvikling av eksem.

Hva slags fuktighetskrem bør man velge?

Det er behov for fuktighetskremer som inneholder fett og stoffer som binder fukt i huden. Fuktighetskremer som inneholder mye fett er mest effektive for å behandle tørre hender.

Fuktighetskremer er satt sammen av mange forskjellige produkter, og inneholder fett, vann, konserveringsmidler og emulgatorer. Noen vil også inneholde parfyme, mykgjørere og fargestoffer. Det er viktig at fuktighetskremene ikke inneholder unødvendige produkter som man kan reagere på, et eksempel er parfyme. Noen produkter har faktisk vist å føre til en dårligere hudbarriere og kan trigge tørr hud og eksem. Det er spesielt konserveringsmiddelet natriumlaurylsulfat som har vist disse egenskapene.

Det å kjøpe fuktighetskremer på apoteket gjør at utvalget er mer selektert og det er mindre sannsynlig at man ender opp med en krem som skader huden. Men les på innholdet og prøv deg frem. Apotekene vil ofte lever ut kremprøver som man kan teste ut.

Hvordan skal man bruke fuktighetskremer?

Fuktighetskremer bør brukes flere ganger daglig. Spesielt viktig morgen og kveld og etter håndvask og når huden kjennes tørr. Er man ofte plaget med tørre hender er det lurt å ha med en tube slik at påsmøring kan utføres ved tørre hender.

IKKE BRUK DENNE: Håndtørrere kan bidra til ytterligere uttørring av huden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
IKKE BRUK DENNE: Håndtørrere kan bidra til ytterligere uttørring av huden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Håndvask

Vask av hender medfører hudtørrhet. Hyppig håndvask er forbundet med økte hudplager som tørre hender og eksem. Håndvask over tyve ganger i løpet av dagen kan føre til tørre hender og eksem.

I forbindelse med covid-19 pandemien har det vært stort fokus på riktig håndvask for å fohindre spredning av smitte. For å opprettholde en god hygiene er det anbefalt å vaske hender i over 20 sekunder flere ganger daglig. Dette har ført til at mange har utviklet tørre hender. En slik håndvask fører til skade på hornlaget og til tørr hud. Det er derfor svært viktig at man irriterer huden minst mulig.

Valg av såpe og og hvordan man tørker hendene er viktig. Man bør velge en skånsom såpe. En begrenset mengde såpe brukes og såpen må skylles helt av huden. Vannet bør ikke være veldig varmt, men være lunkent. Når håndvasken er ferdig skal huden klapptørkes tørr med et mykt stoffhåndkle. Papirhåndkle bør ikke brukes siden det virker irriterende og uttørrende på huden. Det er lurt å ikke bruke håndtørrere, siden varme og blåsing kan føre til uttørring. Etter håndvasken må man brukes fuktighetskrem.

Håndsprit

Håndsprit er mer skånsomt mot huden enn håndvask. Hvis hendene ikke ser skitne ut kan man benytte seg av håndsprit. Denne bør inneholde fuktgivende produkter som glycerol.

MER SKÅNSOMT ENN VASK: Håndsprit er faktisk mer skånsomt for huden enn vanlig håndvask. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MER SKÅNSOMT ENN VASK: Håndsprit er faktisk mer skånsomt for huden enn vanlig håndvask. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hanskebruk

Når huden til hendene er veldig tørr kan det være nyttig å bruke bomullshansker over påsmurte hender til natten. Det er viktig å være nøye med bruk av hansker i andre sammenhenger, som ved husvask. Bruk av hansker vil forhindre irritasjon av vann ved husvask.

Komplikasjoner ved tørre hender

Tørre hender kan føre til eksem. Eksem vil kreve en tilleggsbehandling med blant annet kortisonkremer. Denne behandlingen igangsettes av legen.

Tørre hender med uttalte forandringer kan føre til blødning, hevelse og infeksjon. Da bør man søke legehjelp.

Kilder

  1. videncenterforallergi.dk. Tørre Hænder efter hyppig håndvask 02/04/2020.
  2. Coenraads PJ. Hans eczema. N Eng J Med 2012, Pubmed
  3. bad.org.uk

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring