Varmeutslett

Varmeutslett er oftest helt ufarlig, men det kan være svært irriterende. Dersom utslettet vedvarer over lengre tid, bør man oppsøke lege.

VARMEUTSLETT: Varmeutslett kan klø og være irriterende Foto: NTB Scanpix
VARMEUTSLETT: Varmeutslett kan klø og være irriterende Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Varmeutslett, som kalles miliaria på fagspråket, forbindes ofte med spedbarn, men også voksne kan få dette utslettet.

– Ved varmeutslett oppstår enten overflatiske, små blemmer med blankt innhold (som ser ut som små, blanke prikker), eller så får man røde nupper eller bittesmå røde kuler i huden. Utslettet oppstår gjerne i hudfolder, fortalte Turid Jorunn Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, da Lommelegen snakket med henne i fjor høst.

Dette er de vanligste barneutslettene

Årsaker til varmeutslett

Voksne vil ofte få utslettet på steder der klærne skaper friksjon. Utslettet hos småbarn oppstår oftest på hodet, halsen, skuldrene, ryggen og brystet, samt i armhulene og i lysken.

– Utslettet oppstår fordi åpningen i svettekjertlene blir blokkert, slik at svette ikke kommer ut. Dette oppstår vanligvis i varmt og fuktig miljø, eller dersom for eksempel et barn har for mye klær på seg. Man ser det ofte på ryggen til pasienter som ligger på sykehus.

Visse faktorer øker sannsynligheten for å få varmeutslett: Umodne svettekanaler (hos nyfødte), tropisk klima, fysisk aktivitet, klesplagg som ikke «puster», medikamenter, bakterier og overoppheting.

Les også: Vannkopper eller annet utslett?

HUDELEGE: Turid Thune Foto: Privat
HUDELEGE: Turid Thune Foto: Privat Vis mer

Tre ulike typer varmeutslett

Det finnes tre ulike typer milaria, som klassifiseres ut ifra hvor svettekanalene blir blokkert. Symptomer og tegn kan variere mellom disse tre.

1. Milaria crystallina

Dette er den mildeste formen for varmeutslett, som kjennetegnes ved små, klare, overflatiske blemmer og nummer, som det lett går hull på. Dette utslettet gir ikke kløe eller prikking i huden.

LES OGSÅ: Seboreisk eksem. Kjennetegnet er ofte gule skorper.

2. Milaria rubra

Denne typen utslett går litt dypere i hudens ytre lag, og gir røde nupper som klør og prikker. Ofte vil man ha svette lite eller ingenting på områdene hvor utslettet er.

LES OGSÅ: Når svette blir problematisk

3. Miliaria profunda

Dette er en mer uvanlig form for varmeutslett, som hovedsakelig oppstår hos voksne personer som har hatt gjentatte utbrudd av milaria rubra. Utslettet sitter dypere i hudlagene, og blusser opp etter trening eller aktivitet som fører til svetting. Utslettet er fast og hudfarget.

MILARIA: Det finnes tre ulike typer varmeutslett (milaria) Foto: NTB Scanpix
MILARIA: Det finnes tre ulike typer varmeutslett (milaria) Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste utslett hos nyfødte og spedbarn

Varmeutslett er ikke farlig

Utslettet er ikke farlig, selv om det kan være irriterende i form av at det kan prikke og klø.

– Det er sjelden behov for å oppsøke lege. Dersom utslettet er plagsomt og vedvarer over lang tid, til tross for at man forsøker forebyggende tiltak, kan det være aktuelt å oppsøke lege, forklarer Thune.

Det viktigste tiltaket er å prøve å unngå varme og fuktighet, ved å gå med lette, luftige klær.

– Vask med en såpe som inneholder antibakterielle stoffer kan ha en viss forebyggende effekt. Vedvarer utslett og kløe over tid, kan man forsøke en mild, reseptfri kortisonkrem.

LES OGSÅ: Atopisk eksem hos barn

Tilstander som kan ligne på varmeutslett

Tilstander som kan forveksles med varmeutslett er andre utslett med små blemmer og røde «nupper».

– Aktuelle differensialdiagnoser er for eksempel erythema toxicum, acne neonatorum (kviser hos nyfødte) og follikulitt, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring