- Det finnes ingen gode grunner for å bruke solarium

Solarium er farlige greier, sier legene. Det er ikke skremselspropaganda.

HUDKREFT: En Lommelegen-leser lurer på om det faktisk er farlig med solarium, eller om det bare er skremselspropaganda? Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer på spørsmål om kropp, helse og sykdom. Vil du heller høre oss som podcast? https://itunes.apple.com/no/podcast/lommelegen/id1345878943?mt=2 Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Jeg er så lei av å lese om alt som kan gi kreft, er det virkelig slik at solarium kan gi kreft, eller er det bare skremselspropaganda, spør en kvinne Lommelegen.no.

- Det er ingen som har glede av å skremme folk vekk fra solariumer, svarer legen Wasim. - Ufornuftig soling enten man er i sola eller solarium er helsefarlig, det er ingen skremselspropaganda dette er godt kartlagt gjennom forskning, sier han.

Hans legebror Naeem ønsker å være enda tydeligere.

- Det finnes ingen grunn til å bruke solarium! Solarier er farlige greier!

Fare for kreft

Hudkreft, type føflekkreft er en av de mest alvorlige krefttypene vi har, med dårlig prognose.

- Føflekkreft er svært alvorlig, kan komme tilbake og spre seg, sier Wasim.

Beskytt deg

Beskytt deg med solkrem og caps når du er i sola. Hvis du vil bli veldig brun, bruk heller spraytan eller brunkrem.

Hør mer hva legene og sykepleier Elisabeth mener om solarium i videoen øverst.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring