Finnes det alternativer til solkrem?

For folk flest er solkrem førstevalget, men det finnes andre alternativer. Spesielt ett alternativ skal du holde deg langt unna; piller som gir beskyttelse mot sol er bare bløff!

ALTERNATIVER TIL SOLKREM: Hva kan du gjøre dersom du ikke tåler, eller av andre grunner ikke er så glad i å bruke solkrem? FOTO: NTB Scanpix
ALTERNATIVER TIL SOLKREM: Hva kan du gjøre dersom du ikke tåler, eller av andre grunner ikke er så glad i å bruke solkrem? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dersom du skal ut i sommersolen, bør du definitivt beskytte huden din. Dårlig beskyttelse i solen øker sannsynligheten for solskader og hudkreft.

– Solkrem gir god beskyttelse mot solen, og de fleste bruker solkrem når de skal oppholde seg utendørs. Men det er ikke alle som tåler det, og vi prøver først og fremst å fremme andre metoder, sier Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern.

Piller og kosttilskudd i stedet for solkrem er helsefarlig

Noen synes at det er styrete å smøre seg inn med solkrem hele tiden. I noen land selges det solkrem-piller, og enkelte produsenter mener at disse pillene beskytter mot de farlige UV-strålene. Å gå til innkjøp av slike piller, er noe Nilsen vil fraråde på det sterkeste.

Amerikanske helsemyndigheter har via en pressemelding uttalt at enkelte produkter lover å gi beskyttelse mot solen, men at de ikke holder det de lover. Forbrukere kan dermed få feilaktig informasjon, og utsettes for fare. Dette gjelder blant annet solkrem-piller; forbrukerne får en falsk følelse av sikkerhet ved å bruke et kosttilskudd som skal forhindre solbrenthet og redusere risiko for hudkreft – noe som ikke stemmer.

Helsemyndighetene har sendt ut brev med advarsler til produsentene bak disse produktene, slik at de skal oppfylle kravene til FDA (Food and Drug Administration).

– Vi skal ikke se bort ifra at det er noe som kan bli aktuelt i fremtiden, men dette må testes nøye først. Det hadde vært deilig å slippe solkrem, men jeg har ikke hørt noe om en pille som fungerer mot skadelig UV-stråling, og ville derfor ha styrt unna, forteller Nilsen ved Statens strålevern.

LES OGSÅ: Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen - se hvilke

Pass på å ikke bli for lenge ute i solen uten beskyttelse

Den mest effektive måten å beskytte huden på, er å begrense tiden i solen, oppsøke skydde og dekke seg til med klær. Det er lurt å passe på hvor lenge du er ute, og sjekke hvor sterk solen er, ifølge Nilsen.

– Det finnes nettsider og apper som viser hvor sterk solen er, blant annet på yr.no. Dette kan man bruke for å finne ut hvor lenge man kan oppholde seg i solen, uten å bli brent.

Dersom UV-indeksen er på seks, noe som tilsvarer sterk stråling, vil de fleste personer med lys hud bli litt røde i huden etter omtrent en halvtime uten solbeskyttelse.

– Om du sitter i solen i en time uten beskyttelse, vil du bli skikkelig solbrent, og om du sitter i halvannen time, kan du bli så brent at du kan begynne å flasse og få blemmer. Det er en alvorlig forbrenning, sier Nilsen.

Legesvar: Bruk av solkrem

Skygge er bra, ikke alltid trygt for å unngå solskader

Et naturlig og godt valg for å unngå solen, vil være å sette seg i skyggen. Noen bruker en parasoll for å få skygge, et populært valg blant barnefamilier på stranda. Men husk at det ikke gir fullstendig beskyttelse mot solen.

– Det skygger for cirka én fjerdedel av sollyset. Du skygger for lyset som kommer direkte fra solen, men ikke det som kommer inn fra siden. Du kan derfor bli brun og forhåpentligvis ikke så lett solbrent under parasollen, sier Nilsen.

Et annet alternativ er å kle på seg. Det beskytter huden godt der klærne dekker. Bruk lette og løse plagg.

– Fargerike klær beskytter enda bedre enn hvite, og det er lurt å bruke hodeplagg for å beskytte hodebunn og hår. Og solbriller – ikke minst! Øynene er enda mer sårbare enn huden. Skal du beholde synet livet ut, er det kjempeviktig å bruke solbriller.

Les også: Så farlig er det å bli solbrent

VÆR FORSIKTIG I SOLEN: Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern, forklarer hvor viktig det er å beskytte seg mot solens skadelige UV-stråler. FOTO: Privat
VÆR FORSIKTIG I SOLEN: Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern, forklarer hvor viktig det er å beskytte seg mot solens skadelige UV-stråler. FOTO: Privat Vis mer

Solkrem er førstevalget

Til tross for disse alternativene, vil solkrem være det folk flest foretrekker å bruke, og som det ofte er nødvendig å bruke. Skal du oppnå effekt av solkremen, må du ha minimum faktor 15. Men ikke la deg lure av faktoren som står på flasken.

– Når disse produktene testes hos produsenten smører de på et ganske tykt lag. Ved faktor 15 skal man i teorien kunne være ute i solen 15 ganger så lenge som uten solkrem, men når folk smører seg, er det vist at de bare bruker 25-30 prosent av samme tykkelse som når produktet testes, sier Nilsen, og fortsetter:

– Det er ikke alltid man smører på over alt hvor huden eksponeres for sol, og en ny dansk studie viser at det er bedre å smøre seg to ganger, istedenfor én gang med et veldig tykt lag solkrem. Jeg vil anbefale å smøre et lag før man går ut i solen, og la det trekke inn i huden, og deretter smøre et nytt lag før man går ut.

Det finnes solkrem med både fysisk og kjemisk filter, hvor fysisk filter gir den typiske hvitfargen etter påføring.

– Barn bør bruke solkrem med både fysisk og kjemisk filter, da det gir best effekt mot både UVA- og UVB-stråler. Solkremen vil også sitte bedre ved bading, sier Lars Kåre Fagerheim, spesialist i hud og veneriske sykdommer ved Aleris på Frogner i Oslo.

LES OGSÅ: Vitiligo - hvite flekker i huden

Jo, du blir brun selv om du bruker høy solfaktor

Det er viktig å smøre stedene på kroppen som er mest utsatt. Det er alltid noen steder man glemmer å smøre, eller hvor man bruker for lite solkrem.

– Husk å smøre kinnbein, nakke, bryst, skuldre, nese og ører. Og issen, hos personer som er tynne i håret. Smør gjerne et ekstra lag med solkrem på disse stedene før du går ut, anbefaler Nilsen.

Noen vil påstå at man «ikke blir brun» om man bruker høy faktor. Nilsen mener at vi som er lyse i huden bare må akseptere at vi ikke blir veldig brune i løpet av kort tid. Man kan bli brun selv om man bruker solkrem med høy faktor, men det tar litt lenger tid.

– Folk som har mer pigmenter og litt mørkere hud, blir fortere brune før de blir solbrente – i motsetning til personer med lys hud. Uansett er det skadelig å bli solbrent, så det må vi bare unngå. Stress ned trangen til å bli så veldig brun, råder hun.

Les også: Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring