Hudlege: Tre råd om hvordan du unngå solskader

Dette bør du vite hvis du ønsker mindre rynker, pigmentflekker og ikke minst reduserer det risikoen for hudkreft.

SOLBRENT: Kan gi forandringer i huden og øke risiko for kreft. Spesielt hvis det skjer hyppig. Foto: Artiom Photo / Shutterstock / NTB
SOLBRENT: Kan gi forandringer i huden og øke risiko for kreft. Spesielt hvis det skjer hyppig. Foto: Artiom Photo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sol på huden setter varige merker på huden. Huden vil huske all sol, til og med den solen fra da du var liten.

Det er flere forskjellige typer solskader:

  • Huden eldes raskere, mister sin spenst og får rynker.
  • Huden vil også kunne få pigmentflekker.
  • Mye sol gjennom mange år gir økt risiko for solvorter og hudkreft som basaliom og plateepitelkarsinom og melanom. Hudkreft kan utvikle seg og skal behandles så tidlig som mulig.

De med lys hud er mest utsatt for solskader. Mørkere hudtype har nemlig en naturlig beskyttelse mot solen.

Tre grunnleggende råd for å unngå solskader

Her er noen tips som kan forebygge solskader:

  1. Beskytt huden mot direkte sollys med klesplagg.
  2. Bruk solbriller for å beskytte øynene og huden rundt øynene.
  3. Områder som ikke dekkes av klær og som utsettes for sollys, smøres inn med solbeskyttende krem. Bruk minst faktor 30 og smør med solkrem flere ganger om dagen, spesielt hvis du har svettet.

Ikke gjør dette!

Bruk av solseng og solarium øker risikoen for hudkreft og må ikke benyttes.

Andre viktige tips:

Solen er mest intens fra 10 til 16, vær ekstra oppmerksom på solbeskyttelse i dette tidsrommet

Etter en vintersesong med lite soleksponering er huden ekstra sårbar. Huden er mer robust med økt pigmentering i august/september etter en lang solsesong.

Snø og vann reflekterer sollyset. Huden får derfor mye mer stråling!

Blek hud, påskesol og snø gjør at man er spesielt utsatt i påsken.

Sist, men ikke minst: Følg godt med på huden din og ta kontakt med lege om du oppdager flekker som er i endring eller nye flekker som ser annerledes ut enn dine andre flekker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring