Hvordan velger man den riktige solkremen?

Det finnes mange forskjellige typer solbeskyttelse, og det er lett å bli forvirret når man skal kjøpe solkrem.

SOLKREM: Er en viktig form for solbeskyttelse. Bilde: Pavel_dp / Shutterstock / NTB
SOLKREM: Er en viktig form for solbeskyttelse. Bilde: Pavel_dp / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Langvarig soling og solbrenthet er skadelig, og øker risikoen for raskere hudaldring, flere rynker og hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte seg godt mot sola.

Det finnes utrolig mange forskjellige solkrem, så det er lett å bli forvirret når man skal handle inn. For hva bør man egentlig se etter når man velger solkrem? Og finnes det en «riktig» type?

Solkrem beskytter mot UV-stråler

Solkrem inneholder stoffer som beskytter oss mot UV-strålene fra sola. Det finnes både UVA-stråler, som kan bidra til tidlig aldring av huden, og UVB-stråler, som gjør at man blir solbrent.

Solkrem kan inneholde flere typer solbeskyttelse. Man skiller typisk mellom kjemiske solfiltre og fysiske solfiltre.

De kjemiske filtre virker ved at de trenger inn i huden hvor de absorberer skadelige UV-stråler, og beskytter hudcellene.

De fysiske filtre virker ved å legge seg som et beskyttende lag på utsiden av huden. Her blokkerer og reflekterer de UV-strålene fra sola.

Slik velger man den riktige solkremen

Man bør bruke solprodukter som både beskytter mot UVA- og UVB-stråler. I Norge er det anbefalt at man bruker en solkrem med minimum faktor 15, mens i solrike land bør man bruke minst faktor 30.

Mennesker med lyse hudtyper, som har lett for å bli solbrent eller få soleksem, bør velge en solkrem med faktor 50. Har man en mørkere hudtype som aldri blir rød, kan man velge lavere solfaktor.

Har man fet og uren hud finnes det solkrem spesielt egnet for dette, som man kan bruke i ansiktet. Man bør velge solkrem uten parfyme, og har man sensitiv hud finnes det solkrem som er spesielt egnet for den, slik at huden ikke reagerer.

Små barn bør ikke oppholde seg i direkte sollys

Barn har tynnere hud enn voksne, og kan derfor lettere bli solbrent.

Til barn bør man velge en solkrem med UVA-beskyttelse, og minst solfaktor 30 mot UVB. Det kan være nødvendig med høyere faktor hvis man for eksempel oppholder seg i solrike land, til fjells eller ved sjøen.

Man bør bruke uparfymerte solkremer med fysisk solfilter, eventuelt kombinert med kjemisk filter, da disse er bedre tilpasset tynn barnehud.

Spedbarn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys. For barn mellom 1 og 3 år bør beskyttelsen i hovedsak bestå av klær, solhatt og solbriller, og man bør unngå opphold i direkte sollys over tid.

Kan man bruke fjorårets solkrem?

Svaret her er ikke entydig ja eller nei. Ofte kan man bruke solkremen fra i fjor, men det er også mulig den er blitt for gammel.

Solkrem skal enten være merket med en holdbarhetsdato, eller et merke som angir hvor mange måneder solkremen er holdbar etter den er åpnet.

Man kan også se og lukte på solkremen. Har den endret konsistens, farge eller luft, er dette tegn på at den er blitt for gammel.

Slik bruker man solkrem riktig

  • Vær ikke gjerrig med kremen. Som huskeregel bør man som voksen bruke en håndfull til kroppen, og en teskje til ansiktet.
  • Bruk solstift til leppene, og andre sarte områder.
  • Smør solkremen jevnt på alle kroppsdeler som blir utsatt for sol. Husk også overgangen til badetøyet, hvor det lett kan forekomme solforbrenning.
  • Smør solkrem på i god tid. Man bør smøre seg 15–30 minutter før man skal ut i sola, så kremen kan trekke godt inn.
  • Solkremen bør bli påført med jevne mellomrom, minst hver anden time, samt hvis man har badet, eller svettet mye.

Falsk trygghet

Å bruke en høy faktor betyr ikke at man kan være lenger ute i sola enn når man bruker middels høy faktor.

Ofte tenker man at man kan ligge lang tid i sola bare man har solkrem på seg, men soler man seg i lengre tid med solkrem enn man ville gjort uten, utsetter man seg likevel for større mengder UV-stråler.

Tilleggsbeskyttelsen ved å bruke høy solfaktor er ikke så stor, så det viktigste er at man smører seg inn med nok krem, smører all hud som blir utsatt for sol, og smører seg inn ofte nok.

Følg solvettreglene

Utover riktig valg av solkrem, bør man tenke over å følge solvettreglene. Med det menes at den beste måten å unngå solbrenthet er å begrense tiden i sola, spesielt når sola er på sitt sterkeste mellom klokken tolv og tre på ettermiddagen.

Ta pauser fra sola og søk skyggen. På solrike dager bør man også dekke seg med tøy, solhatt og solbriller, da dette gir ekstra solbeskyttelse.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring