Solkrem: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Med tanke på allergiutvikling kan det være uheldig for barn å bruke solkrem som er beregnet for voksne, men det aller viktigste er å beskytte seg mot sola.

DET ER FORSKJELL PÅ SOLKREMENE:  Mange av barnesolkremene er gir et hvitlig skjær, og kan være litt seigere å smøre på. De er imidlertid mindre allergifremkallende enn voksenkremene. Foto: Shutterstock
DET ER FORSKJELL PÅ SOLKREMENE: Mange av barnesolkremene er gir et hvitlig skjær, og kan være litt seigere å smøre på. De er imidlertid mindre allergifremkallende enn voksenkremene. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Solkrem brukes for å forhindre solbrenthet og UV-stråler, som kan fremkalle hudkreft.

Men er det virkelig nødvendig med egen solkrem for barn, eller kan hele familien bruke samme solkrem?

– I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt. Pass også på å smøre nok på, og smøre ofte nok, råder Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen.

– Barn kan trygt bruke voksensolkrem og omvendt. Jeg er ikke markedsfører, men det fremstår for meg som åpenbart at man ønsker mersalg ved å ha egen solkrem for barn og voksne, sier Ernst-Jan Veer, hudlege ved Havblik Spesialistsenter i Arendal.

Han understreker at det kan være visse forskjeller i solkremene med tanke på vannfasthet.

LES OGSÅ: Så farlig er det å bli solbrent

Forskjell på solkrem til voksne og barn

Det er forskjell på solkrem til voksne og barn, opplyser Kristin Ryggen, overlege på hudavdelingen til ST. Olavs hospital, til Lommelegen.no:

– Barnekremene inneholder ikke kjemiske filtre, bare fysiske filtre. Det gjør at de er mindre allergifremkallende enn voksenkremene. Til gjengjeld oppfattes barnekremene som mindre kosmetisk akseptable fordi de oftest gir et hvitlig skjær, det vil si de fysiske blokkerende partiklene blir liggende igjen utenpå huden, forklarer hun.

Med tanke på allergiutvikling kan det være uheldig for barn å bruke solkrem som er beregnet for voksne.

– Det er fordi vi vet at de fysiske filtrene ligger utenpå huden, uten at de binder seg til huden. Så det er vel et «føre-var-prinsipp» her, de oppfattes som tryggere, sier Ryggen.

BARNESOLKREM - EN KREM FOR HELE FAMILIEN: – Barnesolkremer er nødvendig. Vi kunne alle, også voksne, benyttet barnesolkremer, sier Kristin Ryggen, overlege på hudavdelingen til ST. Olavs hospital. Foto: Shutterstock
BARNESOLKREM - EN KREM FOR HELE FAMILIEN: – Barnesolkremer er nødvendig. Vi kunne alle, også voksne, benyttet barnesolkremer, sier Kristin Ryggen, overlege på hudavdelingen til ST. Olavs hospital. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Mange solkremer å velge mellom

Erik Vikander er pressesjef i Kreftforeningen. Foto: Øyvind Bjørkum/Kreftforeningen
Erik Vikander er pressesjef i Kreftforeningen. Foto: Øyvind Bjørkum/Kreftforeningen Vis mer

Det kan være ulike grunner til å velge forskjellige solkremer.

– Det kan være at man har sensitiv hud, eller at man ønsker en spesielt vannfast solkrem, eller en som er spesielt god å smøre ut, sier Vigander i Kreftforeningen.

Å dekke seg til med klær og ta pauser fra solen er like viktig som solkrem.

– Å ta pauser er viktig for oss alle, men spesielt for barn. Husk også minst faktor 15 – og gjerne høyere faktor for barn, sier Vigander.

Barnesolkrem er nødvendig, ifølge Ryggen ved ST. Olavs hospital.

– Det er ikke bare et salgstriks. Vi kunne alle, også voksne, benyttet barnesolkremer, forteller hun.

Bruken av barnesolkremer er imidlertid litt vanskeligere enn solkremer for voksne.

– Det er fordi de fysiske filtrene lettere skylles vekk/skrubbes vekk/slites av sammenlignet med kjemiske filtre som bindes til hudcellene. Og så har vi dette med kosmetisk aksept i tillegg, sier Ryggen, som sikter til det seige, hvitlige skjæret som mange av barnesolkremene gir.

LES OGSÅ: Leverflekker (solflekker eller aldersflekker)

Bruker for lite solkrem

For å få effekt av solkremen, er det avgjørende å bruke tilstrekkelig mengde.

– De fleste smører seg med altfor lite krem og får derfor mye lavere beskyttelse enn emballasjen lover. Rundt 45 ml, tilsvarende en håndfull solkrem, må til for å dekke en hel kropp, forklarer Vigander.

Solfaktor 30 gir cirka 94 prosent beskyttelse, forutsatt at man bruker nok.

– Faktor 50 gir ca 97 prosent beskyttelse. Man øker altså med bare 4 prosentpoeng ved å gå fra faktor 30 til faktor 50, opplyser hudlege Veer.

– Solkrem brukes for å beskytte huden mot farlig UV-stråling i tiden man oppholder seg i solen. Det er ikke ment for å kjøpe seg mer tid i solen, understreker hudlege Veer hudlege ved Havblik Spesialistsenter i Arendal.

Hvis du har på deg klær og skal smøre bare deler av kroppen, trenger du:

  • 1 teskje til ansikt, hode og nakke
  • 1 teskje til hver av armene, forsiden og baksiden av overkroppen
  • 2 teskjeer til hvert av bena

– Husk å smøre utsatte deler av kroppen, som ansikt, nakke og ører, råder Vigander.

LES OGSÅ: Mange reagerer på parfyme med irritasjon i luftveier, allergi eller astma

Dette bør solkremen inneholde

Håkon Lindahl er fagsjef ved klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender. Foto: Jon Skille Amundsen/Fremtiden i våre hender
Håkon Lindahl er fagsjef ved klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender. Foto: Jon Skille Amundsen/Fremtiden i våre hender Vis mer

Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon, Framtiden i våre hender, har sjekket innholdet i 127 solkremer på det norske markedet, på jakt etter miljøbelastende stoffer.

– Vi er opptatt av miljøaspektet ved bruk av solkremer, og der er det ikke nødvendigvis noen forskjell mellom barne- og voksensolkremer, forklarer Håkon Lindahl, fagsjef ved klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender:

– Ut fra et miljøperspektiv anbefaler vi å velge svanemerket solkrem, eventuelt å lese innholdsdeklarasjonen og styre unna solkremer som inneholder Cyclopentasiloxane/Cyclomethicone. Det er en miljøgift som både norske myndigheter og EU jobber for å forby.

Ingen av de 127 solkremene som ble testet er helsefarlige å bruke.

– Helseperspektivet mener vi i all hovedsak ivaretas av kosmetikklovgivningen og risikovurderinger som gjøres av europeiske vitenskapskomiteer, og vi mener ikke det er noen helsemessige grunner til å styre unna noen solkremer. Derimot er det, ut fra et helseperspektiv, veldig viktig å beskytte seg mot sola - herunder å bruke solkrem, råder Lindahl.

– Pass på at solkremen er merket at den beskytter mot UVA-stråler. Det kan dessuten være ulike standarder på solkrem i ulike land og at det derfor kan være en god idé å kjøpe med seg solkrem fra Norge når man skal til utlandet, sier Vigander i Kreftforeningen.

SOLBESKYTTELSE: Det viktigste er at man beskytter seg mot sola. Det gjør man ved å bruke nok solkrem, dekke eksponerte områder med klær og ha pauser fra sola. Foto: NTB Scanpix
SOLBESKYTTELSE: Det viktigste er at man beskytter seg mot sola. Det gjør man ved å bruke nok solkrem, dekke eksponerte områder med klær og ha pauser fra sola. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Føflekkreft (Malignt melanom)

Sensitiv hud? Les solkrem-innholdet nøye

At solkremen er merket med «allergy» eller «sensitiv» er dessverre ikke en garanti for at kremen ikke inneholder stoffer som kan være allergifremkallende, ifølge Forbrukerrådet.

Kun åtte av 45 solkremer fikk smilefjes i Forbrukerrådets årlige solkremtest. I testen kom det frem at barnesolkrem ble testens store taper, der kun 4 av 13 solkremer fikk smilefjes.

Folk med sensitiv hud bør være skeptiske når de velger solkrem, mener forbrukerrådets direktør, Randi Flesland.

– Noen produkter er merket med at de passer for sensitiv hud. Det kunne vært en nyttig opplysning, hadde den bare vært til å stole på. Vi ser imidlertid at flere av disse kremene faktisk inneholder allergifremkallende stoffer. Det er som å reklamere med glutenfrie hveteboller, sier hun i en kommentar på Forbrukerrådets nettside.

Forbrukerrådet anbefaler å kjøpe solprodukter uten parfyme. Krem foretrekkes fremfor spray, for å unngå eksponering av kjemikalier via luftveiene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring