Gir sjokolade og godterier mer kviser? Myte eller fakta?

Hudlege Jan Øivind har svar.

KVISER OG SJOKOLADE: Det er viktigst å komme i gang med god behandling av kvisene og ikke legge om kosten. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB
KVISER OG SJOKOLADE: Det er viktigst å komme i gang med god behandling av kvisene og ikke legge om kosten. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kviser er vanlig, spesielt i ungdomsårene, og skyldes først og fremst at det foregår hormonelle omveltninger i kroppen.

Kviser oppleves svært belastende, særlig hos unge i en sårbar fase av livet. Det vil da være naturlig å spørre seg: Spiser jeg feil? Er det er noen type mat som hjelper mot kvisene mine, eller kan jeg kan legge om kostholdet mitt så jeg får det bedre med huden min?

Det er ingen tvil om at fokus på diett og kviser er økende, men det er ikke aktuelt med en diett ved kvisesykdom, ennå. Hovedbudskapet er: Du må ikke tro at kviser skyldes feil kosthold!

Kan sukker og raske karbohydrater forverre kviser?

Det er visse holdepunkter for at høye toppnivåer av sukker i blodet, hos de som har kviser, kan gi flere kviser (1). I en nylig publisert studie fra Thailand (2) virket det som inntak av hvit ris, sjokolade og fritert mat kunne forverre kviser, mens kombinasjonen av te uten melk og sukker, sammen, med grønnsaker kunne ha en viss beskyttende effekt. Svakheten med denne studien er at den er spørreskjemabasert, der de som deltok måtte angi hvor mye og hva de hadde spist de siste tre månedene. Da kan det jo være slik at de som har mye kviser, lettere husker at de har spist usunt.

Hvitt brød, brus, poteter, ris, og ikke minst godteri er eksempler på karbohydrater som kan gi høye svingninger i blodsukkeret, mens de fleste frukter og grønnsaker, som for eksempel appelsiner, epler, løk, squash, brokkoli og linser, påvirker blodsukkeret i mindre grad.

Må du gå over til lavkarbokosthold og holde deg helt unna sukker for å bli kvitt kvisene? Absolutt ikke!

Hvordan skal vi så forholde oss til slike studier? Må du gå over til lavkarbokosthold og holde deg helt unna sukker for å bli kvitt kvisene? Absolutt ikke! Slike studier fra ulike deler av verden må tolkes med forsiktighet, fordi vi har ulik arvemasse, vi lever i ulike grader av stress og forurensning, og sammensetningen av kosten er forskjellig. Her snakker vi i beste fall om at endret kost kan ha en påvirkning på forløpet av kvisene, men fortsatt er det slik at feil mat ikke er årsak til kvisene dine.

GODTERI: du kan unne deg litt søtsaker på lørdagskvelden selv om du har kviser. Foto: Veronika Sekotova / Shutterstock / NTB
GODTERI: du kan unne deg litt søtsaker på lørdagskvelden selv om du har kviser. Foto: Veronika Sekotova / Shutterstock / NTB Vis mer

Fedme gir ikke kviser

Overvekt er forbundet med usunn livsstil, og det er lett å tenke at fet hud med kviser skulle bli verre med fedme. Men dette er altså ikke tilfelle. En studie viser faktisk det omvendte; jo slankere, jo mer kviser (4). Dette viser at bildet er mer komplisert enn at du kan spise deg frisk fra kvisene dine.

Må jeg unngå sjokolade ?

Sjokolade er tradisjonelt hevdet å kunne gi kviser. Vi har ingen holdepunkter for at kakaostoffet i seg selv gir kviser, men ellers inneholder jo sjokolade raske karbohydrater og melk.

Hva sier hudlegene?

De fleste hudleger legger ikke vekt på kostholdsveiledning i forhold til kviseproblematikken. Dette er fordi vi samlet sett vet for lite til å være bastante i forhold til dette med mat, dessuten finnes det så gode behandlinger ved iallfall lettere former for akne, som tross alt de fleste har, at fokus på kosthold vil legge sten til byrden.

Vær din egen testperson!

Hvis du sliter med kviser, og er opptatt av hva du spiser vil jeg råde deg til følgende eksperiment: Skriv ned i en dagbok antall nye røde betente kviser du utvikler i en seks ukers periode. Så gjør du det samme i seks uker til, der du spiser mat som gir et jevnere, men ikke for lavt blodsukker. Du finner masse god veiledning om dette på nettet (3). Så sammenligner du antall nye kviser i disse periodene. Ble du bedre?

Min konklusjon: Effekten av sunnere kosthold er marginal og usikker i forhold til kviser Jan Øivind Holm, hudlege

Du vil fort oppdage at formen din ble bedre, uansett, om ikke kvisene ble borte, og der kommer konklusjonen min: Effekten av sunnere kosthold er marginal og usikker i forhold til kviser, men så er det jo mange andre veldig gode grunner til å legge om kostholdet!

Kilder:

1) aad.org: Can the right diet get rid of acne?

2) Medisinsk publikasjon: Association Between Diet and Acne Severity: A Cross-sectional Study in Thai Adolescents and Adults. Acta Derm Venereol 2021; 101: adv00611.

3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Acne and obesity.

4) helsenorge.no: Slik kan du sette sammen et sunt kosthold

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring