Hvorfor får jeg kviser i underlivet?

Perioder med kviser og nupper i underlivet er vanlig hos både menn og kvinner og skyldes ofte trange klær eller intimbarbering.

BARBEREHØVEL: Har den noe i underlivet å gjøre? Foto: Oksana Volina / Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB
BARBEREHØVEL: Har den noe i underlivet å gjøre? Foto: Oksana Volina / Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kviser i underlivet kan være lite trivelig. Ikke bare fordi det er den intime delen av oss, men terskelen for å oppsøke lege er høyere. Her er en liten guide til hva dette kan være.

Follikulitter

Ordet kviser brukes ganske bredt om nupper som gir gul verk. Strengt tatt betegner kviser talgkjertelbetennelser i huden, vanligst i ansikt og overkropp, såkalt acne. Når det gjelder den hårbevokste delen av underlivet vårt snakker vi helst om hårrotsbetennelser, som har den faglige betegnelsen follikulitter. Men de ligner på kviser.

Hvordan ser hårrotsbetennelse ut?

Typisk er det at det rundt et hårstrå kommer en rød hevelse på 3–4 mm. Denne kan være litt øm, men klør som regel ikke. Etter hvert kommer en gul klump på spissen av hevelsen.

SLIK SER FOLLIKULITTER UT: Røde nupper med hvit topp og hår i midten. Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB
SLIK SER FOLLIKULITTER UT: Røde nupper med hvit topp og hår i midten. Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvis man tar en bakterieprøve hos legen av det gule verket, kan det av og til være oppvekst av gule stafylokokker, men ikke alltid. Slike bakterier kommer gjerne sekundært til annen irritasjon av huden. Hårrotsbetennelse er derfor ikke en farlig infeksjonssykdom, og den smitter som regel ikke.

Hår er naturlig

Det er mange årsaker til follikulitter. En viktig årsak er barbering. Menn får problemer i skjeggvekstområdet, særlig ned mot halsen, og menn og kvinner får det i underlivet. Vi er tross alt ikke skapt til å barbere oss. Hår er naturlig, og beskytter huden mot vær, vind og friksjon.

Grunnen til at barbering gir slik betennelse, skyldes både at huden ved hårsekkene riftes opp, men også at håret når det vokser ut bokstavelig talt stanger i hårkanalen innvendig.

For tette plagg, og arbeidsklær som er tilsølt med olje vil kunne gi follikulitter. Huden får rett og slett ikke puste.

Follikulitter er hyppigere hos personer, også barn, med tørr hud og eksemsykdom. Dette skyldes at mottakeligheten er større for at gule stafylokokker setter seg i hårrøttene.

Svangerskapsfollikulitt er en ikke uvanlig tilstand ved graviditet. Her er det ofte uttalt kløe, i motsetning til vanlige follikulitter. Tilstanden er mest vanlig på armer, ben og kropp, og i mindre grad underliv. Denne tilstanden går over av seg selv etter fødsel.

Hvordan unngår jeg follikulitter?

Prøv å legge merke til hva som utløser plagene dine. Hvis det er barbering må du endre barberingsteknikk, eller rett og slett la håret gro. Istedenfor å barbere deg helt glatt i underlivet, kan du la det være igjen noen millimeter hår. Det vil hjelpe. Bruker du såpe i underlivet, så pass på å bruke pH vennlig produkt. Spør på apoteket!

Har du først fått follikulitter, så vil disse gå over av seg selv, hvis du lar huden puste og hvile. Du kan også kjøpe antiseptisk såpe på apoteket, for eksempel Hibiscrub.

Betennelse i svettekjertler

En beslektet tilstand i underlivet er hidradenitis suppurativa, som er en betennelse i svettekjertlene. Her blir betennelsene mer uttalte, og hevelsene kan utvikle seg til fra ertstore til plommestore verkebyller, såkalte abscesser.

Mollusker

Mollusker er en type utvekster som forekommer hyppigere i underlivet hos personer med høy seksuell aktivitet og mange partnere. Selv om det ikke er en kjønnssykdom i tradisjonell forstand, er det virusinfeksjon i huden.

Kilde: Dermnetnz.org: Follikulitis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring