Isotretinoin og kviser

Medisinen isotretinoin er trygg og svært effektiv behandling ved alvorlig akne, men medikamentet har sine bivirkninger, som du bør kjenne til.

MEDISIN MOT KVISER: Isotretinoin kan hjelpe mot alvorlig akne. Foto: AppleDK / Irene_A / Shutterstock / NTB
MEDISIN MOT KVISER: Isotretinoin kan hjelpe mot alvorlig akne. Foto: AppleDK / Irene_A / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er isotretinoin?

A-vitamin hører til kroppens fettløselige vitaminer og er viktig for å utvikle synet vårt, en frisk og glatt hud, og også nødvendig for fosterutviklingen. A-vitaminlignende substanser, som kalles retinoider, benyttes for å behandle flere hudsykdommer, først og fremst kviser, som også kalles acne.

Isotretinoin er ett slikt virkestoff, blant flere retinoider. Tidligere ble medisinen markedsført under handelsnavnet Roaccutane, nå som Isotretinoin Orifarm. Medisinen tas i form av kapsler.

Hvordan virker isotretinoin?

Huden består av tre lag. Det ytterste laget, overhuden, danner og regulerer åpninger for talgkjertlene våre. Isotretinoin virker først og fremst på to måter; gjør åpningene større, slik at kjertlene tømmer seg lettere, og setter ned talgproduksjonen dramatisk.

Er isotretinoin farlig?

Det høres kanskje betryggende ut at det er vitaminlignende, men når det brukes som medikament snakker vi om såpass høye doser ved inntak at bivirkninger vil måtte oppstå.

Du som tar denne medisinen mot kviser må ta dine forholdregler. Det er derfor også kun hudspesialister som kan skrive ut medisinen på resept.

De fleste kviser er heldigvis forbigående og overfladiske og gir ingen arrdannelse. Av og til utvikler kvisesykdommen seg til dype byller i huden. Slike arr lar seg vanskelig reparere, og derfor er slik behandling med isotretinoin nødvendig for å stoppe arrutviklingen, spesialt når annen konvensjonell behandling ikke strekker til.

ARR: Får du slike merker av kvisene dine, bør du oppsøke hudspesialist. Foto: Bogdan Kovenkin /Shutterstock/NTB
ARR: Får du slike merker av kvisene dine, bør du oppsøke hudspesialist. Foto: Bogdan Kovenkin /Shutterstock/NTB Vis mer

Bivirkninger du merker selva

En kur med isotretinoin varer i 4-6 måneder. Disse bivirkningene merker du selv, de er ubehagelige, men ufarlige, og går tilbake når medisinen stoppes:

Skjulte bivirkninger

Når hudlegen skriver ut denne medisinen til deg, får du beskjed om å ta blodprøver under behandlingen. Disse kan tas hos fastlegen. Det er to ting som er viktig:

  • Mengden fett i blodet øker. Fettstoffene kalles lipider. En forbigående økning av lipider i blodet er ufarlig for en kortere periode, hvis du er frisk. Hvis du har diabetes eller hjerte-kar sykdom, skal du følge opp dette ekstra nøye.
  • Leveren er det organet som fordøyer de stoffene som tas opp fra tarmen, og av og til kan leveren bli stresset av isotretinoin. Dette påvises enkelt ved blodprøve

Hvis disse bivirkningene oppstår, må du snakke med legen din om det er nødvendig å slutte helt med medisinen eller om du bare kan redusere dosen.

Bruk prevensjon!

Isotretinoin er sterkt fosterskadelig. I pakningsvedlegget som følger medisinen står det følgende:

Du må bruke minst én svært sikker prevensjonsmetode som for eksempel spiral eller implantat, eller bruke to prevensjonsmetoder som virker på ulik måte som for eksempel p-piller i tillegg til kondom, før, under og i én måned etter avsluttet behandling. Du må møte opp hos legen for regelmessige oppfølgingskonsultasjoner og regelmessige graviditetstester. (1)

Unngå soling

Da huden blir tynnere og mer følsom er det viktig at du unngår sterk soling i behandlingsperioden. Du blir lettere brent og kan pådra deg solskade.

LES MER: Sol og medisin kan utløse hudreaksjon

Psykiske bivirkninger

Vi vet at akne i seg selv påvirker selvbildet og kan føre til depresjon, når den rammer unge mennesker. Av og til kan selvbildet bli så lavt at selvmordstanker forekommer. Det er noen holdepunkter for at disse psykiske bivirkningene forsterkes av medisinene

Hvis du sliter med psyken din fra før, eller merker endret stemningsleie og mer selvmordstanker når du bruker medisinen, er det viktig at du snakker åpent med legen din om dette, og at du blir fulgt tettere opp. Bare det å få litt ekstra oppfølging med støttende samtaler kan være avgjørende for at du allikevel kan gjennomføre kuren.

Kilde:

1) Felleskatalogen.no: Isotretinoin pakningsvedlegg

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring